GOEDERENVERKEER NIET RENDABEL

Duits Lijntje in beeld voor aanpak Keulsebaan

MARC CLEUTJENS

De kogel is (weer) door de kerk. Nieuw onderzoek van de provincie Noord-Brabant heeft opnieuw aangetoond dat het activeren van het Duits Lijntje voor goederenverkeer op dit moment economisch onhaalbaar is. Maar de spoorlijn zal voorlopig niet verdwijnen. Dat is een doorn in het oog van de gemeente Boxtel, die het oog heeft laten vallen op het tracé om de Keulsebaan te verbreden. ,,Boxtel heeft geen enkel belang bij reactivering van het Duits Lijntje", zegt wethouder Herman van Wanrooij.

Eerdere studies van de provincie maakten al duidelijk dat het tot leven wekken van het Duits Lijntje een vrijwel kansloze zaak is. Eerdere initiatieven om er personentreinen over te laten rijden naar Veghel - een plan van vervoerder Syntus - bleken luchtfietserij. Nu blijkt andermaal dat het laten rijden van goederentreinen evenmin economisch rendabel is. De provincie maakte de onderzoeksgegevens maandag bekend en onderstreepte dat nu een grondige studie is verricht waaraan is meegewerkt door de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, evenals de Inland Terminal Veghel.

Gelet op de kosten van reactivering zijn er nu te weinig bedrijven die aangeven deze spoorlijn op afzienbare termijn te gaan gebruiken, zo meldde gedeputeerde Ruud van Heugten. Hij gaf aan dat tijdens het onderzoek niet alleen is gekeken naar de economische haalbaarheid, maar dat ook andere zaken zijn belicht, zoals effecten voor mobiliteit, natuur, landschap en ecologie in de regio. ,,Verder hebben we een maatschappelijke kosten/baten-analyse gemaakt die duidelijk maakt dat er nu geen kansrijk businessmodel op te stellen is", aldus Van Heugten.

CONSERVEREN

Slechts enkele verladers geven volgens de provincie aan dat zij van de goederenspoorlijn tussen Boxtel en Veghel gebruik willen maken. Op dit moment maken bedrijven in de regio Veghel gebruik van andere vervoersvormen zoals de binnenvaart en andere spoorterminals. Van Heugten: ,,De onzekerheid over de potentiële vraag in verhouding tot de kosten van reactivering is een belangrijke reden om nu niet te investeren in deze spoorlijn."

Opvallend is dat de provincie ondanks de uitkomsten van de studie geen afscheid wil nemen van het Duits Lijntje. ,,We willen het vervoer per spoor in Brabant blijven faciliteren en hebben het Rijk verzocht om de goederenspoorlijn te conserveren in de huidige staat zodat alle mogelijkheden voor de toekomst behouden blijven." Gedeputeerde Staten verzoekt het ministerie en daarmee beheerder ProRail om het onderhoud aan het Duits Lijntje weer op te pakken. Dat is de voorbije maanden al gebeurd; onder meer langs de Keulsebaan in Boxtel werden grootschalige snoeiwerkzaamheden uitgevoerd.

RIJKSWATERSTAAT

Het gemeentebestuur van Boxtel is blij met de uitkomst van het onderzoek. Volgens wethouder Van Wanrooij heeft Boxtel geen enkel belang bij de reactivering van de goederenspoorlijn en is het prettig om te constateren dat een studie duidelijk maakt dat er geen economisch draagvlak is. Hij betreurt echter dat de provincie het Duits Lijntje wil conserveren en daarmee dus de deur openhoudt naar goederenvervoer per spoor in de toekomst. ,,Dat hebben we gedeputeerde Van Heugten ook al een paar keer nadrukkelijk laten weten. En na de Statenverkiezingen zullen we bij het nieuwe college van Gedeputeerde Staten aan de bel trekken en onze boodschap duidelijk overbrengen."

Boxtel wil het tracé van het Duits Lijntje langs de Keulsebaan inzetten voor de verbreding van de ontsluitingsweg naar drie of vier rijstroken. ,,In dat plan past geen gelijkvloerse spoorwegovergang en al helemaal geen overweg die minutenlang dichtgaat omdat er een langzame goederentrein moet passeren", zegt wethouder Van Wanrooij. ,,In zo'n scenario zouden er zelfs op de A2 files kunnen ontstaan omdat er op de Keulsebaan een overweg dicht is en dat zal Rijkswaterstaat nooit goed vinden." De aanleg van een tunnel of viaduct is dan noodzakelijk en die kosten begroot de wethouder voorzichtig op 15 miljoen euro.

SPOORFIETSEN

Als het aan Van Wanrooij ligt, neemt Boxtel een voorschot op de toekomst waarin - in zijn ogen - geen goederentreinen meer zullen rijden over het Duits Lijntje. ,,We willen aan de slag met de Keulsebaan en een nette ontsluitingsweg aanleggen, zonder spoorwegovergang erin. We willen de rails dus weghalen over een lengte van vijftig tot honderd meter." De wethouder kan ermee leven dat de rest van het tracé blijft liggen. ,,Als het nodig is, kan de spoorlijn weer in orde gemaakt worden en zou ook de rails teruggelegd kunnen worden. Maar we willen niet wachten, ook niet bij rotonde De Goor die helemaal tegen het Duits Lijntje geplakt is."

Dat toeristische ideeën ontwikkeld worden voor andere stukken van het Duits Lijntje, bijvoorbeeld in Kasteren, vindt de wethouder prima. ,,De gemeente heeft echter geen zeggenschap over het toeristisch gebruik van de spoorlijn met bijvoorbeeld spoorfietsen."