Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HEEMKUNDEKRING BOXTEL BLIJ MET 'CONSERVERING' SPOORLIJN

'Duits Lijntje opbreken? Niet doen!'

De Heemkundekring Boxtel heeft opgetogen gereageerd op de uitkomsten van een provinciaal onderzoek naar het Duits Lijntje. Vooral het bericht dat de provincie staatssecretaris Wilma Mansveld oproept de voormalige spoorlijn te conserveren, is een welkome boodschap. ,,Noem een of twee dingen die Boxtel zo uniek maken en je komt uit bij het Duits Lijntje. Dat de gemeente Boxtel de spoorlijn wil gebruiken voor verbreding van de Keulsebaan vinden we een uitermate slap verhaal", zegt voorzitter Dik Bol.

Begin februari trok de Heemkundekring Boxtel al aan de bel bij het gemeentebestuur. Toen sijpelden al berichten door dat het gemeentebestuur nadrukkelijk het oog had laten vallen op het tracé van het Duits Lijntje en dat wil inzetten voor de verbreding van de Keulsebaan. Voorzitter Bol gaf toen al aan dat de gemeente de spoorlijn met rust kan laten omdat aan de noordzijde van de Keulsebaan een hele brede berm voorhanden is die ook gebruikt kan worden voor extra rijstroken. ,,Die berm is eigendom van de gemeente dus er is geen enkele beletsel om daarvoor te kiezen."

De Heemkundekring wijst erop dat het Duits Lijntje tot het belangrijkste culturele erfgoed van Boxtel behoort. Men baseert zich onder meer op de erfgoednota die enkele jaren geleden werd vastgesteld. ,,Het Duits Lijntje heeft grote waarde als erfgoed, maar ook voor het toerisme", betoogt Bol. ,,Het is een mooi voorbeeld van beleefbaar erfgoed. De spoorlijn is uniek omdat weinig andere gemeenten beschikken over een oude railverbinding met zo'n rijke historie."

SPEERPUNTEN

De voorzitter van de Heemkundekring geeft aan dat het Duits Lijntje past in de strategische visie waarmee in het gemeentehuis wordt gewerkt. ,,Erfgoed en zeker ook toerisme staan als speerpunten in uw visie, dus zijn wij als heemkundigen telkens verbaasd over het gemak waarmee het college het Duits Lijntje wil offeren voor de verbreding van de Keulsebaan." Dat het Duits Lijntje pas toeristische waarde krijgt aan de oostzijde van de A2, weerspreekt de Heemkundekring. ,,Een slecht argument want de lijn heeft duidelijk een verband met het station en is voor het grote publiek zichtbaar én beleefbaar als hij naast de Keulsebaan loopt."

Bol denkt dat het Duits Lijntje tal van toeristische mogelijkheden biedt. ,,Als er geen treinen op gaan rijden - en daar ziet het nu naar uit - zou het lijntje voor toerisme en erfgoededucatie een prima rol kunnen spelen. Denk aan een nieuwe functie als wandel- of fietspad. En misschien kan wel ergens een oude restauratiewagen geplaatst worden, zodat je in de sfeer van de Oriënt Express een hapje kunt gaan eten op het Duits Lijntje in Boxtel. Er is vast een ondernemer die daar brood in ziet."

De Heemkundekring wil snel in overleg met de gemeente om aan te geven dat het slopen van het Duits Lijntje, ook al gaat het maar om enkele tientallen meters, botst met de rijke historie van de spoorlijn. Ook het beheer van het Duits Lijntje zal dan onderwerp van gesprek zijn, ook al ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij ProRail. ,,Een paar maanden geleden zag je door de bomen de rails niet meer..."

FOTO BOVEN: Precies tien jaar geleden reed de laatste stoomtrein over het Duits Lijntje. Niet veel later werd de spoorkruising nabij de Ramsteeg verwijderd en kunnen treinen niet meer afbuigen richting Veghel. (Foto: Gerard Schalkx).