De amateur-archeologen werken ook deze week aan de ontrafeling van de bewoningsgeschiedenis van de Goorestraat. Een graafmachine heeft zaterdag betonnen vloeren van de afgebrande boerderij verwijderd. (Foto: Albert Stolwijk).
De amateur-archeologen werken ook deze week aan de ontrafeling van de bewoningsgeschiedenis van de Goorestraat. Een graafmachine heeft zaterdag betonnen vloeren van de afgebrande boerderij verwijderd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ARCHEOLOGEN WERKEN DOOR AAN GOORESTRAAT

Buitenmuur kartuizerhoeve in beeld

MARC CLEUTJENS

De archeologische opgravingen aan de Goorestraat gaan onverminderd door. Dankzij de prima weersomstandigheden hebben de amateur-archeologen onder leiding van voorzitter Dik Bol van de heemkundekring Boxtel enkele nieuwe vondsten aangetroffen op de plek waar vroeger een kartuizerhoeve heeft gestaan. Het graafwerk zal nog geruime tijd in beslag nemen, zo is de verwachting.

Vorig weekeinde werd met een klein dozijn archeologen onderzoek gedaan op de plek waar twee jaar geleden de boerderij van de familie Peijnenburg door brand werd verwoest. Onder de fundamenten van die boerderij rusten mogelijk overblijfselen van een veel oudere hoeve die heeft toebehoord aan de kartuizer monniken die in de middeleeuwen in het Dommeldal woonden. De hoeve aan de Goorestraat was eigendom van de kartuizers en voorzag de monniken van levensmiddelen.

Volgens heemkundevoorzitter Bol is zaterdag een belangrijke stap gezet in het onderzoek. ,,We konden beschikken over een graafmachine van de firma Van Pinxteren, die betonnen vloeren heeft verwijderd. Daardoor kunnen we dieper de bodem ingaan. Dat heeft meteen tot resultaat geleid omdat we een buitenmuur van de kartuizerhoeve hebben aangetroffen." De komende weken zal verdere studie nodig zijn om de precieze ligging en ouderdom van de boerderij te bepalen.