Bouwvakkers zijn vorige week op de eerste verdieping van brede school Wilgenbroek aan de slag gegaan. Directeur Liesbeth Prinsen van basisschool De Spelelier (links) gaf aan dat er een aantal leerpleinen wordt gecreëerd. (Foto: Peter de Koning).
Bouwvakkers zijn vorige week op de eerste verdieping van brede school Wilgenbroek aan de slag gegaan. Directeur Liesbeth Prinsen van basisschool De Spelelier (links) gaf aan dat er een aantal leerpleinen wordt gecreëerd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

verbouwing brede school wilgenbroek van start

'Veel kansen creëren voor onze kinderen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Talenten ontdekken bij leerlingen, kinderen breder ontwikkelen en de inzet van digitale hulpmiddelen. Enkele uitgangspunten die het kabinet heeft geformuleerd in de visie over onderwijs. De Boxtelse basisschool De Spelelier is druk bezig gestalte te geven aan deze opvattingen. En met de verbouwing van brede school Wilgenbroek, die vorige week van start ging, lukt dat nóg beter...

Voor de carnavalsvakantie kwam 'een kleine volksverhuizing op gang', aldus Liesbeth Prinsen, directeur van De Spelelier. ,,De bovenbouwleerlingen volgen tijdelijk hun lessen in een ander gedeelte op de eerste verdieping." In hun oude klaslokalen, de gangen én het gedeelte waar voorheen het Koning Willem 1 College huisvestte, worden in het plafond installaties geplaatst voor een zogenaamd klimaatcontrolesysteem dat zorgt voor gezonde lucht in het schoolgebouw. Op een later tijdstip worden zonnepanelen op het dak geplaatst.

Daarnaast worden twee leerpleinen op de eerste verdieping gecreëerd: open ruimtes met computers en grote tafels waar leerlingen kunnen samenwerken, overleggen en onderzoeken. ,,Bijzonder is vooral het grotere leerplein", vertelt Prinsen tijdens een rondleiding. ,,Deze ruimte is een aantal jaren niet gebruikt, maar wordt een plek waar creativiteit centraal staat. Onderwijs focust op het ontwikkelen van vaardigheden bij leerlingen. Deze plek is een mooie aandrijfveer om de onderzoekende houding van leerlingen te stimuleren, via allerlei vakken. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren, zoals beeldend of via de computer." De schilderijen van de Kinderkunstuitleen worden na de verbouwing over de leerpleinen verdeeld. ,,Waar we de werken eerst opborgen in een lokaal, kunnen we ze nu uithangen."

drietrapsraket

Ook het magazijn van De Spelelier, nu nog op een andere plek op de eerste verdieping, wordt verplaatst en er komt een ruimte waar interne begeleiding plaatsvindt. Niet alles wordt aangepakt, benadrukt Prinsen. ,,De bekende houten bouwwerken, die dienen als kapstok én vensterbank, krijgen waarschijnlijk een likje verf, maar blijven in de school."

De voormalige docentenruimte van het Koning Willem 1 College wordt opgeknapt en gaat dienen als handvaardigheidslokaal, waar zowel De Spelelier als buitenschoolse opvang Twizon van kinderopvang Humanitas gebruik van maakt. Directeur Prinsen: ,,Waar we in eerste instantie participant waren in brede school Wilgenbroek, worden we nu verantwoordelijk voor een eigen compartiment. We willen echter niet de uitgangspunten van de brede school, samenwerken en samen delen, verliezen." BSO Twizon zit op meerdere plekken in het gebouw en krijgt op de eerst verdieping een nieuwe ruimte, pal naast het nieuwe handvaardigheidslokaal. In de brede school staat een aantal lokalen leeg. ,,Ik heb er geen invloed op, maar hoop dat daar partijen zich vestigen die overeenkomsten hebben met onderwijs en waar we mee kunnen samenwerken."

Er wordt al volop samengewerkt. Prinsen noemt de gedeelde lokalen als voorbeeld, maar ook de uitwisseling van kennis tussen leerkrachten en begeleiders in de kinderopvang. ,,We willen kansen creëren voor de kinderen via een drietrapsraket: inschools, naschools en thuis. Ik vergelijk kinderen wel eens met sponzen. Ze nemen alles op en die eigenschap moet je als school benutten." Prinsen noemt Green Screen als voorbeeld, een techniek waarbij leerlingen filmpjes kunnen maken, inclusief speciale effecten. ,,Zo schrijven de kinderen scripts, leren ze interviewen en spelen ze toneelstukjes. Je kunt hier allerlei onderwerpen uit lessen aan koppelen. Dat hebben we onlangs gedaan met energie." Leerlingen houden zich inmiddels bezig met een toepasselijk thema: 'bouwen en verbouwen'. Prinsen: ,,Ze volgen de verbouwing op de voet."

Nadat de bouwklussen boven geklaard zijn, wordt de meivakantie gebruikt voor 'het breekwerk'. De teamkamer en de directieruimte worden gehalveerd. ,,Ik vind het geen enkel probleem dat mijn kantoor kleiner wordt hoor", zegt Prinsen. ,,Het gaat me erom dat we meer kansen kunnen creëren voor onze kinderen. Door onderwijs in een interessante setting te geven, raken leerlingen sneller geïnteresseerd." De verwachting is dat de verbouwing na de meivakantie is afgerond.