De oude boomgaard was tijdens het Herfstfestijn al tweemaal het decor van een fruitmarkt met appelproeverij. (Foto: Peter de Koning).
De oude boomgaard was tijdens het Herfstfestijn al tweemaal het decor van een fruitmarkt met appelproeverij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WETHOUDER OMARMT IDEEËN CDA

'Dit voorjaar aan de slag in de oude boomgaard'

MARC CLEUTJENS

Wethouder Eric van den Broek is laaiend enthousiast over de ideeën die de raadsfractie van het CDA heeft voorgedragen om de oude boomgaard en de gemeentevijver aan te pakken. Als het aan Van den Broek ligt, worden de eerste kleinschalige plannen al komend voorjaar uitgewerkt én uitgevoerd. ,,De ideeën van het CDA dragen bij aan de versterking van de groene toegangspoort tot het centrum."

Toen Van den Broek enkele weken geleden door fractievoorzitter Hélène van As van het CDA werd bijgepraat, werd hem al duidelijk dat de plannen haalbaar zijn zonder dat een aanslag op de gemeentebegroting nodig is. Sterker nog, de wethouder vermoedt dat mogelijk geld uit het stimuleringsfonds beschikbaar gesteld kan worden omdat de aanpak van de oude boomgaard en de gemeentevijver aansluit bij de bestrijding van economische tegenwind. ,,Boxtel moet de bijzondere kwaliteiten van dit gebied aan de rand van de Markt optimaal versterken om de aanloop naar het kernwinkelgebied attractiever te maken."

Van den Broek vindt dat de CDA-plannen aansluiten bij de actuele discussie over het centrum, waarin het gemeentebestuur vorige week een reeks van maatregelen lanceerde. Onder meer werd het plan gepresenteerd om bij wijze van proef twee jaar een blauwe zone in te voeren.

,,Ik denk dat onze ideeën en de ideeën van het CDA elkaar prima aanvullen", zegt de wethouder. ,,Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we het openbaar groen verfraaien en de cultuurhistorie rondom het Hofje versterken. Zo wordt het gebied weer optimaal beleefbaar."

OVERLAST

De wethouder erkent dat het gebied rond de oude boomgaard en de gemeentevijver ook kwetsbaar is. ,,We weten dat er momenteel nogal eens overlast is en dat er veel vervuiling plaatsvindt, door zwerfafval en hondenpoep. Het is ook bekend dat het dicht bij het uitgaansgebied is en er dus ook op dat vlak wel eens hinder is. Maar dat moet ons er niet van weerhouden om snel in actie te komen. " Van den Broek wil snel stappen zetten. ,,Misschien loop ik wat voor de muziek uit, maar ik denk dat we de eerste plannetjes al dit voorjaar kunnen uitvoeren."

De wethouder denkt dat vooral de kleinere plannen die het CDA heeft geformuleerd snel en zonder veel tegenwind gerealiseerd kunnen worden omdat ze een zichtbare versterking van het centrum betekenen. ,,De groene toegangspoort wordt verfraaid en inwoners én bezoekers zullen zich welkom voelen als ze door dit groene gebiedje richting Markt wandelen. Wat is er mooier dan in de oude boomgaard een ontmoetingsplek realiseren."

Van den Broek liet eerder tijdens zijn politieke carrière in Boxtel al eens doorschemeren bijzonder betrokken te zijn bij de oude boomgaard. ,,Toen het vorige college met plannen kwam om onder de vijver en in de boomgaard parkeerplaatsen aan te leggen, heb ik me altijd verzet. Dit gebied is te kostbaar om op te offeren."

De wethouder deed destijds ook onderzoek naar de historische loop van de Binnendommeltjes nabij die plek. ,,Met het Hofje en de oude boomgaard hebben ze Boxtel gevormd tot de gemeente die het nu is. Het is een plek om te koesteren en te verfraaien omdat we hier ons eerste visitekaartje afgeven voor onze centrumbezoekers."