Wethouder Peter van de Wiel overhandigt het manifest Dommelvallei aan Johan van den Hout van Gedeputeerde Staten. Links architect Floris Alkemade die mede aan de wieg stond van het manifest. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Peter van de Wiel overhandigt het manifest Dommelvallei aan Johan van den Hout van Gedeputeerde Staten. Links architect Floris Alkemade die mede aan de wieg stond van het manifest. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Provincie krijgt manifest Dommelvallei in Boxtel

PETER DE KONING

Boxtel en Sint-Oedenrode hebben het manifest Dommelvallei aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Dat gebeurde donderdag in het gebouw van waterschap De Dommel. In het manifest staat de ontwikkeling van het stroomgebied van de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch, opgesteld door beide gemeenten en nog een aantal betrokken partijen.

Vorige week berichtte deze krant uitgebreid over het manifest Dommelvallei. Kort samengevat gaat het over belangrijke vraagstukken in een economisch sterke provincie: hoe gaan we om met de ontwikkeling van de (intensieve) landbouwsector, de wateropgaven zoals verdroging en piekafvoeren en hoe komt stedelijke ontwikkeling na de crisis op gang?

Het manifest is opgesteld om draagvlak te creëren voor het nemen van maatregelen in de hele Dommelvallei. ,,Het is een uniek en breed gedragen manifest", sprak wethouder Peter van de Wiel, vlak voordat hij het manifest aanbood aan gedeputeerde Johan van den Hout. Van de Wiel vroeg om experimenteerruimte en cofinanciering.

Van den Hout sprak zijn waardering uit, maar kon geen harde beloftes doen: ,,Een mooi samenwerkingsproces dat me zeer aanspreekt. Wat betreft de experimenteerruimte die u vraagt, voel ik in het huidige college alle openheid om daar over na te denken en ruimte te bieden aan innovatieve ideeën buiten de regels om. Financieel zullen er mogelijkheden komen; hoe groot die zijn, kan ik niet voorspellen. Het is afwachten wat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten gaat doen."

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel overhandigt het manifest Dommelvallei aan Johan van den Hout van Gedeputeerde Staten. Links architect Floris Alkemade die mede aan de wieg stond van het manifest. (Foto: Peter de Koning).