De twee zussen Roos (links, gespeeld door Judith van Damme) en Mia (rechts, Heleen van Minderhout) hebben allebei een oogje op klusjesman Walter. (Paul van de Sande). (Foto: Peter de Koning).
De twee zussen Roos (links, gespeeld door Judith van Damme) en Mia (rechts, Heleen van Minderhout) hebben allebei een oogje op klusjesman Walter. (Paul van de Sande). (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

nog kaarten voor 20 en 21 maart

Humor en diepgang in voorstelling De Potvis

MARGO BARTELDS

Gemeenschapshuis Orion vormt al een aantal dagen het decor voor de avondvullende voorstelling De Potvis van Teejatergroep Orion. Het stuk wordt gespeeld door slechts vier spelers, die vrijwel continu op het toneel te vinden zijn. Voor de voorstellingen van morgen, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart zijn nog kaarten beschikbaar.

Met verve brengen de spelers enorme hoeveelheden tekst moeiteloos voor het voetlicht. De Potvis, geschreven door Frank Houtappels, is enerzijds een verrassende voorstelling met veel lachwekkende situaties, maar anderzijds een boeiend geheel omdat in de komische scenes en de hilarische situaties voor de goede verstaander ook een diepere laag zichtbaar is, met levenslessen en aandacht voor de schaduwkanten van het leven. Deze worden echter op een ontspannen, onbeladen manier gebracht, waardoor het genieten is van een heerlijke toneelavond.

De aanvankelijk karikaturale types krijgen in de loop van de voorstelling steeds meer diepgang, waardoor het personen met een karakter worden, inclusief verrassende eigenaardigheden. Zo hebben de twee zussen Mia en Roos wel degelijk overeenkomsten, al zou je dat in het begin niet verwachten.

dementie

Het verhaal schetst de verwikkelingen rond een moeder en haar twee dochters, die bij elkaar zijn om de as van vader, in een prominent aanwezige urn, een bestemming te geven. Klusjesman Walter mengt zich op bijzondere wijze in het geheel. Rina Jansen vertolkt op prachtige wijze de rol van de in toenemende mate dementerende moeder Ingrid. Overtuigend en op natuurlijke wijze verandert ze van stemming, kenmerkend voor de beginfase van dementie, waarin helderheid en verwardheid elkaar afwisselen.

Langzaamaan neemt de verwardheid de overhand. Mia, de wat trutterige en zorgzame dochter weet niet goed om te gaan met haar moeder en heeft daar een standaard en daardoor hilarische oplossing voor. Heleen van Minderhout speelt bij Teejatergroep Orion voor de eerste keer mee. De rol van Mia zet ze glansrijk en ogenschijnlijk moeiteloos neer. ,,Door de voorstelling met publiek te spelen, heb ik echt het idee dat alles op zijn plaats valt en dat ik de rol speel zoals regisseur Van Hoof het ook bedoelt", geeft ze aan. ,,Het lukt me nu goed te focussen. Echt heel plezierig."

Judith van Damme speelt de rol van Roos, de wereldse dochter die even uit Bangkok overkomt om de as uit te strooien. Op schitterende wijze weet ze met flair de echte, onzekere Roos te verbergen. Klusjesman Walter (Paul van de Sande) maakt handig gebruik van het vertrouwen van moeder Ingrid. De erotische spanning die beide dochters voor Walter koesteren, zorgt voor lachwekkende situaties.

Regisseur Van Hoof is blij dat de voorstelling is geworden wat ze voor ogen had. ,,Het is hier plezierig werken met gedisciplineerde spelers en een prachtige club mensen die alles verzorgen", vertelt ze. De samenwerking is voor iedereen goed bevallen, want ook volgend seizoen regisseert ze een avondvullende voorstelling van Teejatergroep Orion.

Deze voorstelling in Lennisheuvel verdient zeker volle zalen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de opvoeringen van 20 en 21 maart bij supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof of bij Ellen van de Loo via telefoonnummer (0411) 67 44 85 of e-mailadres ellenkeesloo@gmail.com.

FOTO ONDER: De twee zussen Roos (links, gespeeld door Judith van Damme) en Mia (Heleen van Minderhout) hebben allebei een oogje op klusjesman Walter, een rol van Paul van de Sande. (Foto: Peter de Koning).


Esch voor Elkaar
presenteert zich
op 25 maart

De werkgroep Esch voor Elkaar, bestaande uit dorpsbewoners en afgevaardigden van organisaties als KBO, De Zonnebloem, Het Rode Kruis, ContourdeTwern en Wmo-cliëntondersteunder Cees van Rooy, organiseert woensdag 25 maart een informatiebijeenkomst over dorpshuis De Es.

Hier wordt uitleg gegeven over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet langdurige zorg (wlz) en kunnen bezoekers aangeven welke activiteiten en diensten ze nog missen in Esch. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

Mensen die vooraf al vragen hebben, kunnen contact opnemen met Cees van Rooy via e-mailadres rooy35@home.nl of telefoonnummer (0411) 60 42 20.

Esch

Essche Akker

Reuvers Bouw en Ontwikkeling uit Oss gaat achttien woningen realiseren op het braakliggende terrein Venakkers in Esch. De gemeente Haaren en de projectontwikkelaar tekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst voor het plan 'Essche Akker'. Maandag 23 maart wordt een informatiebijeenkomst over het project gehouden in Ons Café aan de Leunisdijk. De avond gaat om 19.30 uur van start. Mensen kunnen alvast hun interesse voor één van de woningen kenbaar maken op www.esscheakker.nl.

Lenteconcert door
Sint-Arnoldus in
Serenade Liempde

De fanfares Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel en Concordia uit Spoordonk verzorgen een gratis toegankelijk lenteconcert. Dat wordt gehouden op zaterdagavond 21 maart in De Serenade te Liempde.

Vanwege bezettingsproblemen treden beide orkesten ook gezamenlijk op. Het optreden wordt geopend met de statige Engelse mars Pentland Hills, gecomponeerd door James Howe, die begin jaren vijftig dirigent was van de Scottish Guards. Voorts klinkt het fraaie concertstuk La Storia (Jacob de Haan). In Total Toto heeft arrangeur Klaas van der Woude een drietal nummers van de legendarische Amerikaanse popgroep Toto verwerkt. Als afsluiter is gekozen voor Just a closer walk with Tee van Don Gillis. Dit vlotte werk in dixieland-tempo is gearrangeerd door Calvin Custer.

Sint-Arnoldus en Concordia vertolken voorts ook enkele muziekstukken afzonderlijk. Het concert in De Serenade aan de Oude Dijk in Liempde begint om 19.30 uur.


Groenmoesmarkt

Zestig standhouders uit Nederland en België nemen zondag 22 maart deel aan de Groenmoesmarkt in en rond zalencentrum 't Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot. Bezoekers vinden er biologisch geteelde zaden en planten, maar ook informatie over stadslandbouw en biodiversiteit. De entree bedraagt vier euro. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur.