MEGA-ORKEST SPEELT IN HEILIG HARTKERK

Harmonieën voegen zich
ineen op Bevrijdingsdag

HENK VAN WEERT

De zeventigste verjaardag van de bevrijding wordt dinsdag 5 mei op muzikale wijze herdacht. Op uitnodiging van evenementenstichting Boxtel Vooruit vormen Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie één orkest voor een bevrijdingsconcert. In de leegstaande Heilig Hartkerk wordt daarvoor een groot podium gebouwd. Ook het bevrijdingsvuur, dat atleten van Marvel ophalen in Wageningen, wordt daar ontstoken.

Een keer in de vijf jaar viert Boxtel Bevrijdingsdag. De invulling daarvan was de voorbije keren steeds in handen van de gezamenlijke paardensportverenigingen die op de Markt tal van demonstraties verzorgden in een enorme zandbak. ,,De animo was daarvoor deze keer niet zo groot en bovendien vergt dat nogal wat organisatie. Daarom is besloten deze keer voor een andere invulling te kiezen", meldt secretaris Peter van de Ven van Boxtel Vooruit. Samen met vrijwilligster Olga Zwaneveld geeft hij al jaren invulling aan dodenherdenking op 4 mei. Het tweetal is daar ook dit jaar voor verantwoordelijk, maar zet nu tevens de schouders onder het programma op Bevrijdingsdag.

,,Aanvankelijk dachten we eraan om op de Markt een groot podium op te bouwen voor de twee harmonieën, maar dat is een kostbare zaak. Bovendien ben je dan nóg altijd afhankelijk van het weer...", zegt Zwaneveld. Toen de Heilig Hartkerk sloot, ontstond bij Boxtel Vooruit het idee om deze locatie te gebruiken als concertzaal. Al snel werd daarover overeenstemming bereikt met het parochiebestuur.

Over de verhoging waarop het altaar stond, wordt door Puk Meis van Wim's Decoration een podium gebouwd om de orkestleden een plekje te bieden. Op de plankieren wordt vloerbedekking gelegd en aan de pilaren worden doeken gehangen om te zorgen dat het mega-blaasorkest akoestisch ook goed uit de verf komt. Patrick Timmermans zorgt voor de belichting en Bloemsierkunst Marimba heeft toegezegd de versiering van het toneel op zich te nemen, zegt Van de Ven.

SCHOOLVAKANTIE

Dat de twee plaatselijke harmonieën één gezamenlijk orkest vormen, is opmerkelijk. Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat voor het eerst en vervolgens duurde het een halve eeuw voor het andermaal lukte om de rivaliserende orkesten samen te voegen. Dat lukte alleen bij de viering van zowel het negentig- als honderdjarig bestaan in respectievelijk 1998 en 2008. Dat de muzikanten van beide verenigingen nu andermaal nauw samenwerken, heeft ook een praktische reden. Het Bevrijdingsconcert op 5 mei valt midden in de schoolvakantie en dus zijn diverse orkestleden niet beschikbaar. Door samen te werken ontstaat toch een representatief blaasorkest. Dat wordt gedirigeerd door Arjan Gaasbeek, die onlangs is benoemd tot dirigent van de Gildenbondsharmonie.

Het gezamenlijk concert in de Heilig Hartkerk wordt geopend met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. Leden van de atletiekvereniging Marvel reizen daarvoor na afloop van de dodenherdenking op maandag 4 mei naar Wageningen. Zij zijn aanwezig als om middernacht bij hotel De Wereld, waar in 1945 de Duitse bezetter de capitulatie ondertekende, het nationale bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Ook de Boxtelse toorts wordt hieraan ontstoken en vervolgens door de atleten in estafettevorm rennend naar Boxtel gebracht.