Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PAROCHIE EN BLOEDSTICHTING VINDEN ONDERZOEK ONNODIG

'Conditie bloeddoek verdient studie'

MARC CLEUTJENS

De schrijndragers die jaarlijks de Boxtelse bloeddoek meevoeren in de Heilig Bloedprocessie vinden dat het 14e eeuwse reliek wetenschappelijk onderzocht moet worden. Ze maken zich volgens zegsman Peter van Zoest grote zorgen over de conditie waarin de bloeddoek wordt bewaard in de Sint-Petrusbasiliek. Zowel de Heilig Hartparochie als de Heilig Bloedstichting wijzen een studie van de hand. ,,Onnodig en te risicovol", zegt pastoor Jacques Grubben.

Juist in het jaar dat de Heilig Bloedprocessie is toegevoegd aan de lijst van nationaal immaterieel cultureel erfgoed was het volgens Van Zoest een uitdaging geweest om de bloeddoek aan een wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen. Mede dankzij zijn brede contacten was de oud-Boxtelaar er al in geslaagd een deskundige te vinden die de studie wilde doen. Dat was vakdocent textielrestauratie René Lugtigheid van de Universiteit van Amsterdam, die er met enkele masterstudenten een afstudeeropdracht van wilde maken.

HANDSCHOENTJES

De aanleiding voor de roep om een onderzoek komt voort uit de herdenking van negentig jaar bloeddoek in Boxtel in 2014. De schrijndragers, verenigd in de broederschap Portantes Sanguinem Sacrum, waren volgens Van Zoest 'geschokt' door de wijze waarop de bloeddoek op Drievuldigheidszondag werd behandeld. ,,Niet echt een manier om met een reliek uit 1380 om te gaan, ook al worden handschoentjes gedragen."

Volgens Van Zoest zou een wetenschappelijke studie duidelijk kunnen maken hoe Boxtel in de toekomst om zou moeten gaan met de bloeddoek. ,,Na een onderzoek weet je welke risico's het textiel loopt en hoe je verpulvering kunt voorkomen."

ZORGVULDIG

Pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie zegt in een reactie dat zowel het parochiebestuur als het bestuur van de Heilig Bloedstichting nauwkeurig hebben gekeken naar het verzoek van de schrijndragers. ,,We zijn onder meer in overleg met het bisdom 's-Hertogenbosch tot de conclusie gekomen dat er momenteel geen aanleiding is om tot zo'n onderzoek over te gaan. De reden is eenvoudig: de bloeddoek werd én wordt altijd goed geconserveerd."

Grubben geeft aan dat in de parochie grote twijfels zijn over de onderzoeksmethoden die de Universiteit van Amsterdam wilde toepassen. ,,De verantwoordelijkheid voor het wel en wee van de bloeddoek ligt bij ons en wij achten het niet verstandig de reliek uit handen te geven aan studenten. De bloeddoek willen we niet op reis sturen omdat dat grote risico's met zich meebrengt."

Schrijndrager Van Zoest betreurt die opstelling. ,,Jammer omdat het wetenschappelijk onderzoek op een zilveren schaaltje wordt aangeboden, niets kost en heel veel zal opleveren voor de toekomst." Hij hoopt dat parochiebestuur en Heilig Bloedstichting zich bedenken. ,,De wetenschappers vinden het in elk geval onbestaanbaar dat ze de bloeddoek in Boxtel gewoon vastpakken."

De schrijndragers maken zich zorgen over de wijze waarop de Boxtelse bloeddoek wordt geconserveerd in de Sint-Petrusbasiliek en pleiten voor wetenschappelijk onderzoek. (Foto: Peter de Koning).