Afbeelding
Foto: Maarten van der Heijden

EERBETOON VOOR MAARTEN VAN DER HEIJDEN

Paardensportman 2014 komt uit Boxtel

MARGO BARTELDS

Maarten van der Heijden (49) is afgelopen weekeinde tijdens Indoor Brabant tot zijn grote verrassing uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar 2014. Deze prestigieuze titel kreeg de Boxtelaar voor zijn inzet om hippische successen in de topsport in 2014 te realiseren. Nooit eerder werden er in één jaar in de talrijke disciplines van de paardensport zoveel medailles gehaald. Tijdens de Wereldruiterspelen in Caen werden maar liefst achttien medailles behaald, een verdubbeling ten opzichte van 2010.

De jury roemde met name 'de tomeloze inzet waarmee Maarten erin geslaagd is om voor én tijdens de Wereldruiterspelen de perfecte omstandigheden te realiseren voor alle betrokkenen, waardoor de sporters dusdanig gestimuleerd en gemotiveerd waren, dat er uiteindelijk zes maal goud, drie maal zilver en negen keer brons gewonnen kon worden. Daarnaast had hij ook een open oog voor de talloze oranjesupporters die feest wilden vieren met de medaillewinnaars'.

Van der Heijden is trots, maar legt direct een groot deel van de credits bij het grote team waaraan hij leiding geeft; Technische staf, vijftien bondscoaches en begeleiders. ,,Daardoor is de paardensport in de volle breedte succesvoller dan ooit te voren", meent de technisch directeur topsport en Internationale Zaken van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).

De FEI, de wereldpaardenbond die vergelijkbaar is met de FIFA, twitterde na de Nederlandse successen in Normandië afgelopen jaar: 'Orange is the new Gold' waarmee ook wereldwijd grote erkenning werd getoond voor de Nederlandse prestaties. Geen enkel land ter wereld heeft in 2014 meer medailles gehaald op de Wereldruiterspelen als Nederland.

ÉÉN DAG BOXTEL

Van der Heijden is wekelijks maar één dag in Boxtel te vinden. De andere dagen van de week is hij ofwel op het bondskantoor in Ermelo ofwel ergens in de wereld bij belangrijke wedstrijden. Gisterochtend was hij even thuis waar hij tijdens de koffie bevlogen en enthousiast vertelde over de vele ins en outs van zijn sport en zijn werk binnen de KNHS. Met gemak zou daar een boek mee te vullen zijn...

Van der Heijden maakte in 2008 de overstap naar de KNHS. Daarvoor gaf hij 23 jaar leiding in de zorg en het onderwijs, onder meer bij De La Salle in Boxtel. ,,Daar was ik manager en verbond ik mensen, nu doe ik dat weer." Pony's en paarden; hij is er al zijn hele leven mee bezig, als lid van de ponyclub binnen de hippische sportvereniging Sint-Martinus en later als ruiter. ,,Plaats voor paarden heb ik niet bij mijn huis, maar gelukkig kunnen ze in de stal bij mijn ouders staan."

ECONOMISCHE WAARDE

Nationaal en internationaal is Van der Heijden al lange tijd een bekende in de paardensport. Als ruiter reed hij op hoog niveau wedstrijden en de belangrijkste internationale wedstrijden werden door hem gejureerd. ,,Helaas heb ik er nu minder tijd voor, maar als het even kan ga ik graag naar manege De Langspier om te rijden en leden te helpen."

In omvang is de KNHS de zesde grootste sportbond van Nederland met ruim 210.000 actieve paardensportbeoefenaars. Naast de leden zijn 1,5 miljoen Nederlanders actief geïnteresseerd in de paardensport. ,,Op alle mogelijke manieren vragen we aandacht voor de paardensport, maar de aandacht die voetbal krijgt is moeilijk te bereiken, ook al is de economische waarde van de hippische sport zeker zo groot", stelt de Boxtelaar.

Niet alleen de huidige topsporters in de verschillende disciplines hebben zijn aandacht, ook besteedt hij veel aandacht aan de talenten en de beloften. Dat zijn de topsporters van de toekomst. ,,Medailles brengen geld binnen, dus ook voor toekomstige winnaars moeten we aan het werk. Dát geeft de mogelijkheden voor de paardensport in de volle breedte aan."

OP DE FOTO: Boxtelaar Maarten van der Heijden is tijdens Indoor Brabant in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch gehuldigd als Paardensportman van het Jaar 2014. (Foto: Peter de Koning).


Ad Dekker behaalt
diploma voor 'Kids
Street Defense'

Taekwondoka Ad Dekker is zondag in Barneveld geslaagd voor de opleiding Kids Street Defense. De Boxtelaar, die is verbonden aan de gelijknamige Taekwondo School Dekker en Dekker's Selfdefense, is dankzij deze certificering bevoegd om les te geven op alle niveaus van deze nieuwe sport voor kinderen.

Kids Street Defense is volgens Dekker een vrolijke sport, die gericht is op fysieke en mentale weerbaarheid, maar ook een aantal zelfverdedigingstechnieken laat zien: ,,Het is een intensieve sport waarin op conditie getraind wordt en een vervolg is op de zogeheten rots- en watertraining. Hierbij ontwikkelen kinderen kennis over en geloof in hun lichamelijk en geestelijk kunnen." Kids Street Defense wordt in Boxtel aangeboden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De eenvoudige technieken, gebaseerd op judo, (kick)boksen, jiu jitsu en taekwondo, zorgen ervoor dat ieder kind zich thuis voelt. ,,Het is een sport voor kinderen die een stoere sport willen beoefenen en aan hun conditie willen werken, maar wellicht ook te maken hebben met faalangst, negatief zelfbeeld, overgewicht of gedragsproblemen.

De trainingen worden verzorgd in sportcomplex De Braken. Meer weten? Bel 06-10 35 39 78 of mail: tsdekker@googlemail.com.