Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CDA SCHRIJFT VISIE VOOR BOOMGAARD EN GEMEENTEVIJVER

Oude boomgaard, een weldadige plek

MARC CLEUTJENS

Een kleine biologische markt op zaterdag, poppenkast op woensdag. Kleine concerten op een mooie zomeravond, een trotse fontein in de vijver, zitbankjes en een vissteiger eromheen. Het is een kleine greep uit de ambitieuze plannen die de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad deze week presenteerde voor de oude boomgaard en de gemeentevijver. ,,Onze visie sluit naadloos aan bij de centrumplannen", zegt fractievoorzitter Hélène van As.

Het is een riskante wandeling die Van As maakt met haar fractieleden Vera Brouns en Kübrâ Atalay deze zondagochtend maakt. Het is hink-stap-springen tussen de verse hondendrollen die dagelijks in de oude boomgaard gedeponeerd worden. De fruitbomen die misschien wel meer dan honderd jaar oud zijn, zijn weliswaar gesnoeid maar ogen zeker zonder blad triest en kaal. Rondom de gemeentevijver is het al niet veel beter: veel zwerfvuil, hondenpoep, een wat troosteloze kademuur. Verderop een vernielde fiets...

,,Nu Boxtel zich nadrukkelijk bezighoudt met de versterking van het centrum, hebben we als CDA het plan opgepakt om ideeën te ontwikkelen voor de oude boomgaard en de gemeentevijver", vertelt Van As onder de oude appelbomen. ,,We hopen dat het gemeentebestuur zich kan vinden in onze voorstellen en bereid is geld uit het economisch stimuleringsfonds voor deze plek vrij te maken. Het is tenslotte een belangrijke entree voor het centrum van ons dorp."

BELEVEN

Met Brouns en Atalay denkt fractievoorzitter Van As dat de oude boomgaard en de gemeentevijver al gebaat zijn als Boxtel bereid is een kleine investering te doen om de plek beter beleefbaar te maken. ,,Tijdens onze eerste gesprekken met wethouder Eric van den Broek hebben we enthousiasme geproefd. En dat verwachten we ook als we volgende week met Marieke Maas van Beleef Boxtel aan tafel schuiven."

Het CDA heeft de ideeën voor de oude boomgaard en de gemeentevijver verpakt in een officieel schrijven aan het gemeentebestuur, dat daardoor binnen een vastgestelde termijn inhoudelijk moet reageren. ,,Een bewuste keuze", stelt Van As. ,,We willen voorkomen dat onze ideeën te lang op tafel blijven liggen of een bureaulade verdwijnen. Gelet op de eerste positieve reacties verwacht ik trouwens niet dat dat gaat gebeuren."

De CDA-fractie vindt dat zowel de oude boomgaard als de gemeentevijver een oppepper kan gebruiken, zeker omdat de omliggende parkeerplekken dé plek zijn van waar zowel inwoners als bezoekers Boxtel het centrum zullen benaderen. ,,En niet alleen voor bezoekers moet het weer een mooie plek worden, ook voor de honderden mensen die hier wonen, bijvoorbeeld in Elisabethsdael en Vinckenrode."

HISTORISCHE WAARDE

Volgens het CDA heeft de oude boomgaard, die van oudsher deel uitmaakt van het Hofje aan de Markt uit 1646, grote cultuurhistorische waarde. ,,De boomgaard is een unieke, weldadige plek in het centrum van de gemeente", oordeelt Van As. ,,Boxtelaren hebben iets met deze plek en kunnen hier mooie verhalen over vertellen." De fractievoorzitter sprak met meerdere Boxtel-kenners en die bewaarden allemaal mooie herinneringen aan de boomgaard.

Als het aan het CDA ligt, wordt de oude boomgaard nadrukkelijk bij het centrum betrokken en wordt het een plek waar het in alle seizoenen goed toeven is. ,,Er zijn tal van gebruiksmogelijkheden die ervoor zorgen dat deze plek gaat leven onder inwoners", zegt raadslid Atalay. ,,Denk aan de appelproeverij die de Werkgroep Lokale Agenda 21 de afgelopen twee jaar hield in de herfst. De plek is er al en het is de kunst deze in te richten voor meer kleinschalige activiteiten."

Het CDA noemt er in de plannen een aantal: poppenkast op woensdagmiddag, een kleine biologische markt op zaterdag, een zaden- en stekjesmarkt in het voorjaar, een pompoen- en jammarkt in het najaar. ,,Misschien is er ook wel plaats voor leuke concerten van muziekgezelschappen en bandjes uit Boxtel", suggereert raadslid Brouns. ,,Gewoon de klapstoeltjes onder de fruitbomen neerzetten en muziek maken."

Ze benadrukt dat de oude boomgaard geen evenemententerrein mag worden. ,,Het gaat om kleinschalige activiteiten die ook voor de omwonenden leuk zijn en geen overlast veroorzaken."

SAAIE VIJVER

Een rondgang langs de gemeentevijver geeft volgens het CDA aan dat Boxtel ook hier een slag te slaan heeft. Zeker op een regenachtige zondag waarop de wandeling met de drie fractieleden plaatsvindt, is het een weinig opbeurende plek. ,,De vijver ziet er erg saai uit", vindt Van As. ,,We denken dat door weinig kosten te maken heel wat meer sfeer gecreëerd kan worden. Denk aan het opschonen van de vijver en het aanplanten van waterlelies."

De kademuur zou wel een verflaagje mogen krijgen en de huidige fontein mag vervangen worden door een grote trotse fontein. ,,Zet vissen uit", roepen de CDA'ers in koor. ,,Leuk om naar te kijken of om te vangen, misschien wel vanaf een kleine steiger." Door de gemeentevijver beter te koppelen aan de oude boomgaard, kan in hun ogen een beter bereikbare groene oase gerealiseerd worden waar hetgoed toeven is. ,,Het lijkt mij heerlijk om in het centrum een ijsje te kopen en hier op te eten", lacht Van As.

Ze becijfert dat Boxtel beslist de hoofdprijs niet hoeft te betalen om deze plek beter beleefbaar te maken. ,,We hebben de investeringen op een rijtje gezet en dat is echt wel te overzien hoor. Denk aan wat bankjes en prullenbakken, informatiebordjes over de historie, sfeerverlichting die aansluit bij de andere lantaarns in het centrum en andere bestrating." Een kunstwerk zou ook een optie kunnen zijn. ,,We hebben begrepen dat de Kunststichting nog aardig wat geld op de rekening heeft staan..."

BURGERPARTICIPATIE

De plannen van het CDA hoeven niet allemaal voor rekening van de gemeente te zijn, zo benadrukken de fractieleden. ,,De gemeente kan belangrijke voorwaarden scheppen, maar omdat zoveel mensen deze plek een warm hart toedragen, denken we dat er veel animo zal zijn om de handen uit de mouwen te steken", zegt Atalay. ,,Kijk maar naar de vrijwilligers van de hoogstamfruitbrigade. Ze staan te trappelen om onderhoud te plegen. Zo zullen er vast meer groepen zijn die actief willen zijn. Door te kiezen voor burgerparticipatie, gaan inwoners zich ook verantwoordelijk voelen."

Dat lijkt nu niet echt het geval, ondanks eerdere pogingen om de oude boomgaard te revitaliseren. Prins Paul d'n Urste van Eendengat nam enkele jaren geleden het initiatief om deze cultuurhistorische plek te verfraaien, maar verder dan een houten bankje en stoepje kwam hij helaas niet. De boomgaard, die ook eeuwenlang een moestuin was van de bewoners van Het Hofje, is vooral een hondentoilet. Zelfs tijdens de rondgang met de drie CDA-raadsleden worden er aan de lopende band honden uitgelaten. Fractievoorzitter Van As: ,,Begrijpelijk omdat de plek onvoldoende uitstraling heeft en verwaarloosd oogt. Als Boxtel dit gebied oppakt, kan dit weer die weldadige plek worden."

BINNENDOMMELTJES

Een van de blikvangers in de CDA-visie is de mogelijke terugkeer van de Binnendommeltjes. Die al eerder geventileerde ideeën lijken weer kansrijk nu alle Dommelgemeenten een manifest hebben geschreven en met financiële steun van de provincie Noord-Brabant tal van projecten langs de beek willen realiseren. ,,Denk niet meteen dat we de Binnendommeltjes weer willen uitgraven. Er zijn ook andere verwijzingen te maken, bijvoorbeeld in de bestrating. Ze hoorden vroeger écht bij Boxtel en het zou mooi zijn als ze weer in beeld komen", aldus Van As.

FOTO BOVEN: Hélène van As, Kübrâ Atalay en Vera Brouns (v.l.n.r.) poseren in de oude boomgaard. De CDA-raadsleden hebben ambitieuze plannen voor herstel van dit stukje Boxtel. (Foto: Peter de Koning).