Buurtbewoners legden zaterdag bij flat zeven op Hoogheem met vereende krachten een groenstrook aan. (Foto: Peter de Koning).
Buurtbewoners legden zaterdag bij flat zeven op Hoogheem met vereende krachten een groenstrook aan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PRETTIGE SFEER TIJDENS EERSTE BUURTPLANTDAG OP VERSCHILLENDE LOCATIES IN BOXTEL

'Samen bomen planten bevordert sociale cohesie'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Wie zaterdag een kijkje nam op de verschillende locaties die het decor vormden voor de eerste Buurtplantdag in Boxtel moet het ook opgevallen zijn. De prettige sfeer en de positieve instelling bij de bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente die samen de handen uit de mouwen staken om bijna vijfhonderd eetbare struiken en bomen te planten. De eerste editie van het evenement groeide uit tot een succes. Eetbaar Boxtel hield de Buurtplantdag als voorproefje op de Nationale Boomfeestdag die gisteren gehouden werd.

Samen ergens de schouders onder zetten met het doel een mooiere en vooral groenere omgeving te creëren, kan heel prettig en gezellig zijn. Dat bleek zaterdagmiddag al aan het begin van de Buurtplantdag bij Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad, waar wethouder Herman van Wanrooij de eerste planten uitdeelde aan de bewoners.

Een kwartier voor het afgesproken tijdstip stonden al veel deelnemers te trappelen van ongeduld om de struiken en bomen in ontvangst te nemen en aan de slag te gaan. Voor de start was een uur uitgetrokken, maar na een kleine veertig minuten waren de planten al verdeeld, lag de de kinderboerderij er verlaten bij en was iedereen op weg om al het groen in de grond te zetten.

Hein Hoppenbrouwers van de gemeente Boxtel was in zijn nopjes met het enthousiasme van de bewoners. ,,Bij flat 7 op Hoogheem, een van de locaties waar vandaag een groenstrook aangelegd wordt, maken ze er een echt feestje van. Wethouder Van Wanrooij is daar ook actief samen met de mensen uit de buurt. In totaal worden vandaag zo'n honderdvijftig bomen en struiken aangeplant op verschillende plekken in de Boxtelse wijken. De meeste, om precies te zijn 330, worden in de bodem geplaatst in park Lierenland,nabij de rijksweg A2 ter hoogte van Het Nieuwland. Daar zijn vertegenwoordigers van Eetbaar Boxtel, de gemeente en Brabants Landschap aan het werk op het traject van de eerste FoodWalk van Boxtel. Daar valt genoeg te zien."

FOODWALK

De FoodWalk is volgens de leden van Eetbaar Boxtel niet alleen uniek in Boxtel, maar ook de eerste in Brabant. Maar wat houdt het begrip eigenlijk in? ,,Het is een wandeltraject vanaf winkelcentrum Oosterhof die leidt langs eetbare bomen en struiken, de oevers van de Dommel en verschillende andere mooie groene locaties. Daaronder ook deze plek langs de A2 in park Lierenland en een andere locatie hier iets verderop waar we bijna dertig exemplaren van de zomerframboos en enkele vlierstruiken aanplanten", aldus Gerrit van den Bosch, een van de leden van Eetbaar Boxtel.

Van den Bosch: ,,Met een man of acht zijn we hier een paar uur bezig om alles in de grond te plaatsen, maar als we in dit tempo doorgaan zijn we zo klaar. Welke eetbare soorten we planten? Onder meer de hazelaar, kweepeer, sleedoorn, de mispel, zwarte bes, appelbes, gele kornoelje en doornloze bramen."

GEWELDIGE SFEER

Wethouder Peter van de Wiel hielp zaterdag een handje mee in park Lierenland, nadat hij eerst langs was geweest bij de aanleg van de groenstrook op Hoogheem ,,Wat een geweldige sfeer daar, de buurtbewoners maken er echt een happening van, compleet met ballonnen en worstenbroodjes", liet Van de Wiel enthousiast weten. ,,Dit is wat we bedoelen met burgerparticipatie. Heel mooi om te zien hoe enthousiast de mensen zijn, hoe dit initiatief voor sociale cohesie zorgt in de buurt en de mensen in de wijk samenbrengt. De ouderen die in de flat wonen, kunnen straks vanuit hun woning zien hoe de bomen en struiken gaan groeien en bloeien. Ze zijn oprecht blij dat de buurt op deze manier opgeknapt wordt."

ZONNEGOLVEN

Voorzitter Sietske Smulders-Dane en Marja Gijben van Eetbaar Boxtel benadrukten zaterdagmiddag weten dat in het najaar de tweede editie van de Buurtplantdag op de planning staat, waarschijnlijk in oktober of november. ,,Dan kunnen groepen buurtbewoners uit andere wijken, die nu niet deelnemen aan het evenement, hun wijken voorzien van eetbare bomen en struiken, zoals Zonnegolven, andere locaties op Hoogheem en in Selissen."

Geïnteresseerde bewoners kunnen zich hier nu al voor aanmelden via de website www.eetbaarboxtel.nl.

Boxtel

Optreden Fridays

De Tilburgse coverband Fridays treedt zondag 22 maart op in café Dok 12 op de Markt in Boxtel. De band, bestaande uit zanger Bas Meijs, drummer Aart van Groningen Schinkel, bassist Jacky Wattimena en gitarist Sander van Kasteren, speelt blues- en bluesrockcovers van onder meer Jimi Hendrix, Cream en Free. Fridays stond eerder deze maand al op het Brabants Rockfestival in Oss.

De band start om 14.30 uur en gaat door tot diep in de avond. De entree is gratis.

Heilig Hartkoor

Het Heilig Hartkoor uit Boxtel luistert zondag 22 maart de hoogmis van 10.00 uur op in de H. Michaëlkerk te Sint-Michielsgestel. Het koor zingt onder leiding van dirigent Mark van Platen.

De dienst is rechtstreeks te volgen via internet: www.michaelparochie.nl.

Wethouder Peter van de Wiel (links) en Karel Voets van Brabants Landschap aan het werk in park Lierenland in Boxtel-Oost, langs de rijksweg A2. (Foto: Peter de Koning).