De herinrichting van de Essche Stroom en landgoed Bleijendijk staat 21 maart centraal tijdens een excursie van de Natuurgroep Gestel. (Foto: Peter de Koning).
De herinrichting van de Essche Stroom en landgoed Bleijendijk staat 21 maart centraal tijdens een excursie van de Natuurgroep Gestel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Natuurgroep op excursie naar Essche Stroom en Bleijendijk

De herinrichting van de Essche Stroom en landgoed Bleijendijk aan de Dommel staat zaterdag 21 maart centraal tijdens een wandel- en fietsexcursie van de Natuurgroep Gestel.

Waterschap De Dommel nam enkele jaren geleden het initiatief voor de reconstructie van het beekdal van de Essche Stroom tussen de dorpskern van Esch en de plek waar de beek samenvloeit met de Dommel nabij Sint-Michielsgestel. Natuurherstel maar ook meer veiligheid voor bewoners en waterberging waren de uitgangspunten van de klus, die vorig jaar werd opgeleverd.

De Natuurgroep Gestel houdt zaterdag een excursie naar het gebied. Deelnemers gaan met de fiets op pad en worden onder leiding van gids Peter Janssen uitgebreid bijgepraat over alle achtergronden van de herinrichting van Essche Stroom en Bleijendijk. Ook is projectleider Hans Koekkoek van waterschap De Dommel aanwezig om toelichting te geven.

De deelnemers aan de excursie gaan als eerste richting het Volmeer. Vanaf de verplaatste dijk wordt het zogeheten inundatiegebied bekeken. Hier mag de Essche Stroom bij hoogwater buiten zijn oevers treden. Via de Halderse Akkers en Halder gaat men naar het landgoed Bleijendijk. Vanaf de Charlotte-Elisabeth Hoeve volgt een fraaie wandeling over de dijk. Hier kan men genieten van een panoramisch uitzicht over de nieuwe meanders in de Essche Stroom.

De excursie van de Natuurgroep Gestel start om 09.00 uur bij gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel. Deelname is gratis, ook niet-leden zijn welkom. Meer weten? Bel naar Michel van de Langenberg, telefoon 06-22 43 29 41.


Inzameling Voedselbank

De Voedselbank Boxtel gaat zaterdag 21 maart van 10.00 tot 16.00 uur bij vier supermarkten in Boxtel en Liempde producten inzamelen voor haar cliƫnten. Vrijwilligers vragen klanten extra inkopen te doen. De vrijwilligers stellen zich op bij Albert Heijn (Prins Hendrikstraat), Plus Van der Horst (Van Beekstraat), Jumbo (Oosterhof) en Coop Tax (Nieuwstraat, Liempde).

Meedoen? Aanmelden bij voorzitter Arjen Witteveen: homestylingwitteveen@hotmail.com.