Het team van bloemsierkunst Marimba poseert in de winkel. Staand van links naar rechts Antonie, Marieke, Angenet, Bart, Maria, Mariska en Cindy. Op de voorgrond van links naar rechts Ingrid, Kelly en Susanne. (Foto: Peter de Koning).
Het team van bloemsierkunst Marimba poseert in de winkel. Staand van links naar rechts Antonie, Marieke, Angenet, Bart, Maria, Mariska en Cindy. Op de voorgrond van links naar rechts Ingrid, Kelly en Susanne. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BLOEMSIERKUNST MARIMBA 35 JAAR THUIS IN BOXTELSE WIJK SELISSENWAL

'Meer verkopen dan potjes en plantjes'

MARC CLEUTJENS

Het had niet veel gescheeld of Bart en Maria van Roosmalen hadden 35 jaar geleden een winkel geopend in Barneveld. Het jonge ondernemerspaar was destijds op zoek naar een geschikte locatie voor hun bloemisterij. Barneveld was kansrijk, totdat een winkelpand aan de Van Beekstraat in Boxtel in beeld kwam. Zeven lustra verder zitten ze er nog steeds en de kans is groot dat ze er nog tien jaar aan vastknopen. ,,In Selissenwal gaan mensen voor elkaar door het vuur."

Het florerende wijkwinkelcentrum aan de Van Beekstraat verruilen voor een plek in het centrum of zelfs buiten Boxtel is nooit in ze opgekomen. Hoewel Bart en Maria zich als wildvreemden vestigden in Boxtel, voelden ze zich al snel thuis. ,,We kregen de kans een winkelpand van amper 96 vierkante meter te kopen waarin vroeger De Anemoon gevestigd was", vertelt Bart (56). ,,Omdat we een nieuwe start wilden maken, kozen we voor een nieuwe naam: Bloemsierkunst Marimba." Maria (55) herinnert zich de eerste dagen als de dag van gisteren. ,,We zijn eigenlijk heel onbevangen van start gegaan", zegt ze. ,,We hadden een beetje spaargeld, vonden een bank bereid om ons te steunen en zo zijn we begonnen."

Selissenwal moest wennen aan de aanpak van het ondernemerspaar, dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. ,,De mensen vonden ons duur", grinnikt Bart. ,,Voor een gemengd boeketje vroegen we destijds vijf gulden." Desondanks kwamen alleen de beste bloemen en planten van de veiling of grossier. Maria: ,,We hebben op de opleiding geleerd dat we alleen een product willen aanbieden waar we helemaal achter kunnen staan. Omdat we vroeger ooit werkten bij een baas die zo niet volgens die maatstaven werkte, wisten we heel goed dat wij het anders wilden doen. Beter vooral."

BLOEIEND

Bart en Maria leerden elkaar kennen bij de KPJ. Bart is afkomstig uit Sint-Michielsgestel in de Meierij, Maria komt uit Hoogeloon in de Kempen. ,,Ik was vooral onder de indruk van de ambities van Bart om een eigen zaak te beginnen", zegt Maria. ,,Ik koos voor de bloemisterij-opleiding om samen met hem een zaak te kunnen beginnen."

Dat deden ze in de winkelgalerij aan de Van Beekstraat waar winkeliers waren gevestigd die allemaal vertrokken zijn. ,,Zeker sinds de revitalisering kunnen we spreken van een bloeiend winkelgebied, hoewel ook hier wat leegstand is." Als voorzitter van de winkeliersvereniging en de vereniging van eigenaren volgt Bart alle ontwikkelingen op de voet. ,,Ik zit graag dicht bij het vuur en ben blij met de ontwikkelingen die winkelgebied en de wijk hebben doorgemaakt."

KWALITEIT

Bart en Maria openden in 1980 een winkel met een vloeroppervlak van 96 vierkante meter. Kort na de economische crisis van de beginjaren tachtig volgde de eerste verbouwing. En toen er in de jaren negentig een economisch dipje kwam, werd opnieuw besloten om te investeren. ,,Natuurlijk hebben wij ook wel eens wat mindere perioden doorgemaakt", erkent Bart. ,,Maar ik zeg altijd dat een slechte week niet betekent dat je een slecht jaar draait. Ik ben er trots op dat we onze mensen altijd aan het werk hebben kunnen houden." ,,Sterker nog, we zijn gegroeid naar een bedrijf waar we met z'n tienen met veel plezier kunnen werken", vult Maria aan.

In 1995 werd de bloemisterij uitgebreid. Sinds de laatste grote verbouwing in 2007 omvat Marimba zelfs drie naast elkaar gelegen units die samen een grote bloemisterij vormen waar plaats voor een ruime werkplek en voor de medewerkers een kantine is ingericht. ,,We hebben wel eens voorzichtig nagedacht om een tweede winkel te openen", vertelt Bart. ,,Ik was daar niet zo'n voorstander van", bekent Maria. ,,Volgens mij is het heel moeilijk om in twee winkels dezelfde kwaliteit te bieden."

De formule waarin het woord kwaliteit volgens beide ondernemers met een hele grote hoofdletter moet worden geschreven, bewaken ze door altijd de markt in de gaten te houden. ,,We willen onafhankelijk zijn en zelf onze producten op de veiling betrekken", zegt Bart. ,,Daarom ga ik elke week enkele keren naar de veiling en voorkom ik dat we te veel leunen op de tussenhandel."

Het assortiment van Marimba is door de jaren heen ingrijpend veranderd. ,,In de eerste jaren lag de nadruk op anjers, fresia's, rozen, azalea's en chrysanten. Heel veel chrysanten, vooral op Moederdag als we wel twintig soorten hadden", herinnert Maria zich. Nu is er veel meer variatie, bijvoorbeeld in rozen. ,,Vroeger waren we al blij als we vier soorten konden aanbieden, nu zijn het meer dan twintig", vult Bart aan. ,,Heel bewust bieden we ook heel veel accessoires die voor sfeer zorgen. We verkopen dus veel meer dan alleen een potje en een plantje."

PRAATJE MAKEN

Het bereiken van het zevende bestaanslustrum vervult Bart en Maria met trots, zeker omdat ze dat doen met een hecht team waarin een aantal medewerkers al vele jaren in dienst is. ,,Selissenwal is een heerlijke wijk om te werken", zeggen ze. ,,Een plek waar de mensen elkaar kennen, graag een praatje maken en als het moet voor elkaar door het vuur gaan."

Bloemsierkunst Marimba staat vrijdag 27 en zaterdag 28 maart uitgebreid stil bij het 35-jarig bestaan. Op beide dagen krijgen klanten een korting van 35 procent op alle producten, uitgezonden bloemen en planten.