Buurtplantdag Boxtel: nóg meer eetbaar groen

De Nationale Boomfeestdag vindt plaats op woensdag 18 maart. Eetbaar Boxtel introduceert zaterdag 14 maart een nieuw fenomeen: de Buurtplantdag. Bewoners steken samen met de gemeente de handen uit de mouwen en planten liefst vijfhonderd eetbare struiken en bomen aan op allerlei locaties in Boxtel.

Eerder werd duidelijk dat de gemeente Boxtel honderden struiken en planten ter beschikking stelt. Bewoners die ideeën hadden over het aanpassen of aanvullen van het openbaar groen met eetbare planten, konden zich eerder al melden bij Eetbaar Boxtel. Vervolgens heeft de gemeente gekeken of op die plekken geen leidingen in de grond liggen en wat de consequenties zijn voor het reguliere onderhoud.

Op zes locaties gaan bewoners zaterdag zelfstandig aan de slag. Wethouder Herman van Wanrooij deelt tussen 11.00 en 12.00 uur bij de Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad de eerste planten uit aan bewoners. ,,Dit is een goede ontwikkeling", aldus Sietske Smulders-Dane, voorzitter van Eetbaar Boxtel. ,,Het is goed als wat we onze voedselvoorziening betreft niet zo afhankelijk hoeven te zijn van derden. Ook is het goed voor de biodiversiteit, de bijen én voor de natuurbeleving en participatie in de wijk."

foodwalk

In park Lierenland, langs rijksweg A2 ter hoogte van Het Nieuwland, worden 14 maart vanaf 12.00 uur extra eetbare planten neergezet langs de eerste FoodWalk van Boxtel: een wandelroute die start vanaf winkelcentrum Oosterhof en mensen langs 'eetbaar' groen, de oevers van rivier de Dommel en allerlei groenstroken leidt.

Mensen ontdekken door deze wandelingen dat in vrijwel ieder stukje natuur en zelfs in ruige gemeenteplantsoenen eetbare planten, bloemen, bessen en noten te vinden zijn. Langs de route door Boxtel zijn veel hazelaars te vinden en langs de waterkant staat verse munt. De Boxtelse route is te vinden op www.foodwalks.nl. Wethouder Peter van de Wiel helpt zaterdag een handje mee bij de aanplant in park Lierenland.

In het najaar wordt een excursie gehouden waarbij mensen onder leiding van een kruiden- en plantendeskundige kunnen leren welk 'eten' er langs de Boxtelse route te vinden is.