In september 2013 werd een kunstwerk van Huub Thorissen onthuld op Duinendaal. De diamant herinnert aan de betrokkenheid van de zusters JMJ bij de Boxtelse gemeenschap. (Foto: Peter de Koning).
In september 2013 werd een kunstwerk van Huub Thorissen onthuld op Duinendaal. De diamant herinnert aan de betrokkenheid van de zusters JMJ bij de Boxtelse gemeenschap. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KSB VERLIEST JAARLIJKSE SUBSIDIE VAN 52.000 EURO

'Boxtel zet Kunststichting aan de kant'

MARC CLEUTJENS

Het bestuur van de Kunststichting Boxtel (KSB) luidt de noodklok. Zonder aankondiging vooraf heeft het gemeentebestuur de samenwerkingsovereenkomst met de KSB eenzijdig opgezegd en de jaarlijkse subsidie van 52.000 euro geschrapt. Het bestuur voelt zich geschoffeerd en staakt alle activiteiten waardoor onderhoud aan kunstwerken, exposities en aankoop van kunstwerken in de openbare ruimte voorlopig niet meer plaatsvinden.

Interim-voorzitter Gerard Schraverus en secretaris Joke van Koll van de KSB hebben geen goed woord over voor de handelwijze van het gemeentebestuur. Op grond van een in 1996 gesloten overeenkomst zijn alle kunstzaken in de gemeente gedelegeerd aan de stichting die adviseert over kunstbezit en kunstaankopen, meedenkt over de restauratie van kunstwerken en een rol speelt bij het kunstbeleid.

De KSB krijgt jaarlijks een gemeentelijke subsidie van 52.000 euro en dient elk jaar opnieuw een begroting en jaarverslag in waarin verantwoording wordt afgelegd voor alle inkomsten en uitgaven. ,,Dit doen we op een open en transparante wijze", aldus secretaris Van Koll. ,,Iedereen die dat wil kan controleren wat er op kunstgebied is gebeurd."

AANSPRAKELIJKHEID

Dat de subsidie in 2015 niet meer wordt uitgekeerd, heeft het bestuur onaangenaam verrast. ,,In november en december hebben we nog in goede harmonie met het gemeentebestuur gesproken. Twee maanden later valt een brief op de deurmat waarin de samenwerkingsovereenkomst eenzijdig wordt opgezegd", stelt Schraverus.

Deze maatregel heeft volgens de voorzitter van de KSB grote gevolgen voor alles wat met kunst in Boxtel te maken heeft. ,,We kunnen en willen geen enkele verantwoording meer nemen voor het beheer en het onderhoud van de kunstcollectie van de gemeente en de kunstwerken die in de openbare ruimte staan", zegt Schraverus. ,,Bovendien aanvaarden we geen enkele aansprakelijkheid meer en zullen we alle activiteiten staken."

Het bestuur van de KSB benadrukt dat lopende afspraken met andere organisaties en verenigingen in Boxtel niet worden opgezegd. ,,We werken samen aan het evenement '150 jaar spoor in Boxtel' en zullen meewerken aan de plaatsing van een kunstwerk op 2 mei. Ook blijven we ons inzetten voor de kunstplannen in kasteelpark Stapelen. Maar we gaan geen exposities meer organiseren in het gemeentehuis en willen niet meer adviseren over beheer en onderhoud van kunstwerken", stelt secretaris Van Koll.

ROTONDEKUNST

De relatie tussen KSB en gemeente Boxtel was al langer vertroebeld, zo blijkt uit een communiqué dat de stichting gisteren heeft opgesteld. Vooral op beleidsmatig niveau kreeg de verhouding 'een knak' toen beleid geformuleerd moest worden over rotondekunst. ,,We zijn voortvarend aan de slag gegaan en hebben een voorstel ingediend met begroting. Het beleid is er echter nooit gekomen, hoewel we wel elk jaar subsidiegeld gereserveerd hebben voor kunst op de rotondes De La Salle en Den Daalder. Nu krijgen we het verwijt dat we het subsidiegeld onvoldoende hebben uitgegeven."

Volgens de KSB heeft het gemeentebestuur steevast verzuimd om de stichting voor advies te raadplegen. De opeenvolgende wethouders die kunst in de portefeuille hadden, bliezen vaak zonder overleg projecten van de KSB af. ,,Toen onderzoek verricht moest worden naar beheer en onderhoud van kunst in de openbare ruimte, werd eenzijdig door de gemeente een opdracht verstrekt aan een extern bureau waarbij de KSB niet betrokken werd", aldus voorzitter Schraverus. ,,Dat bureau ging aan het werk met informatie uit ons inventarisatiesysteem."

BELEMMERING

Het bericht dat de samenwerkingsovereenkomst door de gemeente is opgezegd, heeft binnen het bestuur van de KSB voor een schok gezorgd. ,,We zijn respectloos behandeld door een organisatie die professioneel dient te handelen", mopperen Schraverus en Van Koll. ,,Zonder enige aankondiging werden wij verrast door dit bericht. We voelen ons niet meer serieus genomen. Vragen die we op 16 februari hebben gesteld, zijn nog steeds niet beantwoord."

Het bestuur van de KSB heeft het gemeentebestuur deze week laten weten alle activiteiten te staken. ,,Als het aan ons ligt, gaan we echter door", zegt Schraverus. ,,We voelen ons betrokken bij kunst en kunstenaars en komen op voor het openbaar kunstbezit. Maar we kunnen niet verder als de gemeente niet meer meewerkt. Een prestatieovereenkomst willen we niet tekenen als daar onze visie en missie niet in opgenomen mogen worden."

Veel hoop lijkt er niet zijn voor de KSB; in de brief aan de stichting schrijft het college van B. en W.: ,,Om aan te kunnen sluiten bij 'de nieuwe toekomst', vormen oude overeenkomsten een belemmering om mee te kunnen doen of passen niet meer in deze tijd."

Elders op deze pagina een uitgebreide reactie van wethouder Marusjka Lestrade.

FOTO BOVEN: In september 2013 werd een kunstwerk van Huub Thorissen onthuld op Duinendaal. De diamant herinnert aan de betrokkenheid van de zusters JMJ bij de Boxtelse gemeenschap. (Foto: Peter de Koning).


WETHOUDER MARUSJKA LESTRADE WEERSPREEKT KRITIEK KSB

'Kunststichting moet geld opmaken'

Wethouder Marusjka Lestrade neemt afstand van de kritiek die het bestuur van de Kunststichting Boxtel (KSB) deze week heeft geuit aan het adres van de gemeente Boxtel. Lestrade vindt dat de KSB als subsidieontvanger een prestatieovereenkomst moet ondertekenen en eerst en vooral de ontvangen subsidie moet opmaken alvorens opnieuw geld wordt overgemaakt.

Wethouder Lestrade kan zich niet vinden in de vele kritische noten die de Kunststichting zowel in een brief aan het gemeentebestuur als in een persverklaring ventileert. Dat het opzeggen van de samenwerkingsovereenkomst een verrassing zou zijn, bestrijdt ze. ,,We hebben meerdere keren aan tafel gezeten en hierover gesproken. In die gesprekken is het bestuur voorbereid op deze stap, mede omdat we van mening zijn dat de Kunststichting veel meer moet uitvoeren."

Met het opzeggen van de samenwerkingsovereenkomst vervalt ook de forse subsidie die de KSB elk jaar ontving van de gemeente Boxtel. ,,In onze ogen heeft de Kunststichting de afgelopen vijf jaar weinig geld opgemaakt en is de subsidie vooral opgepot zodat er nu een reserve is van meer dan 200.000 euro. Dat mag niet en daarvoor heeft onze accountant gewaarschuwd. Los van dat we vinden dat het geld eerst uitgegeven moet worden, mogen we niet doorgaan met subsidie verlenen."

GEEN MONOPOLIE

Wethouder Lestrade is van mening dat samenwerkingsverbanden zoals de gemeente die heeft met stichtingen als de KSB 'gedateerd' zijn. ,,De tijd is voorbij dat het kunstbeleid enkel door de Kunststichting wordt vormgegeven, kunst reikt verder. Kunst en cultuur zijn veel te divers om vast te houden aan een monopolie van de KSB."

Verder vindt Lestrade dat ook de Kunststichting een prestatieovereenkomst moet tekenen. ,,Als gemeente gaven we jarenlang een fors bedrag en daar moet tegenover staan dat aangegeven wordt wat daarmee gaat gebeuren." Dat de KSB in de overeenkomst ook haar missie en visie wilde opnemen, bevestigt de wethouder. ,,Maar een missie en visie horen helemaal niet thuis in een prestatiecontract."

Het bevreemdt Lestrade dat de KSB vasthoudt aan zinsneden die 'niet meer van deze tijd zijn'. ,,Het kan niet zo zijn dat de Kunststichting verantwoordelijk is voor het opstellen en uitvoeren van het kunstbeleid. Bepaalde taken zijn weliswaar sinds 1996 gedelegeerd, maar het is en blijft de gemeente die de verantwoordelijkheid draagt en niemand anders. Passages die alle taken en bevoegdheden bij de Kunststichting leggen, zullen we dan ook niet opnemen."

De wethouder hoopt binnenkort weer aan tafel te schuiven met de KSB, bijvoorbeeld om te praten over de modernisering van het kunstbeleid. ,,Daarvoor kan iedereen bouwstenen aandragen; de Kunststichting is er eentje van omdat zij ook lovenswaardig werk verricht." Lestrade bevestigt dat de KSB nog geen reactie heeft gekregen op een vorige maand gestuurde brief. ,,Ik ben ziek geweest en voor de beantwoording van brieven staan zes weken. Die zijn nog niet verstreken."

Afbeelding