Deze week is een aannemer gestart met plaatsing van een nieuwe prefab keermuur langs het fietspad bij het winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Albert Stolwijk).
Deze week is een aannemer gestart met plaatsing van een nieuwe prefab keermuur langs het fietspad bij het winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Noodklok over regionale media

'Onafhankelijke media in Boxtel unieke situatie'

Nederlanders worden slecht geïnformeerd over de gebeurtenissen in hun woonplaats. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gelukkig zijn hier geen journalisten' dat onlangs werd gepresenteerd. Een zorgelijke ontwikkeling, zo stellen de onderzoekers. Ook algemeen directeur René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek maakt zich zorgen over de ontwikkelingen binnen de lokale en regionale media. Een oplossing ziet Van Zanten echter ook; samenwerking is daarbij het sleutelwoord.

Volgens Van Zanten stijgt het aanbod van nieuws, maar is de kwaliteit daarvan steeds minder hoog. ,,Er zijn allerlei lokale nieuwswebsites, maar deze beperken zich voornamelijk tot 112-nieuws", legt hij uit. ,,Gemeentelijke berichtgeving, verslagen van gemeenteraadsvergaderingen of een goed nieuwsverhaal ontbreken vaak. Inwoners zijn daardoor slecht op de hoogte van alles wat er in hun woonplaats speelt. En dat is een zorgelijke situatie."

Binnen de regionale media vonden de afgelopen jaren allerlei bezuinigingen plaats. Hierdoor verdwenen de lokale redacties en wordt met name verslag gedaan van de grote gemeenten. Van Zanten: ,,Een regionale krant beperkt zich tot verhalen uit de provinciesteden. Over de kleinere dorpen verschijnen wel artikelen, maar dat zijn er steeds minder." En ook de lokale bladen en omroepen hebben het volgens hem zwaar. ,,En dat terwijl het juist belangrijk is dat mensen goed en volledig geïnformeerd worden." Dat in Boxtel zowel een regionaal dagblad als een onafhankelijk nieuwsblad verschijnen is dan ook een unieke situatie die slechts sporadisch voorkomt.

ANDERE LEZERSGROEP

Van Zanten stelt dat regionale en lokale media ernaar moeten streven de samenwerking op te zoeken. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere partijen. ,,Denk daarbij aan scholen, bibliotheken of verenigingen. Door gezamenlijk op te trekken, komt dat de kwaliteit van de media ten goede." Een initiatief als spaarsysteem Boxtelaartjes dat zaterdag werd gelanceerd door Stichting Brabants Centrum juicht hij toe. ,,Een mooie manier om verbindingen te leggen." Ook vindt Van Zanten het belangrijk dat jonge en net afgestudeerde journalisten een kans krijgen. ,,Veel kranten en omroepen blijven vasthouden aan hun bestaande bedrijfsmodel, maar redden het daar niet mee. Jonge talenten hebben een andere benadering waarmee ook een andere lezersgroep kan worden aangesproken."

De algemeen directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek hoopt dat het gepresenteerde onderzoek de media wakker zal schudden. ,,Maar datzelfde geldt ook voor de inwoners, verenigingen en gemeenten", stelt Van Zanten. ,,Hoewel gemeenten zeggen onafhankelijke media toe te juichen, zijn sommige bestuurders ook blij dat er steeds minder kritische vragen worden gesteld. Het rapport heet natuurlijk niet voor niets 'Gelukkig zijn hier geen journalisten'..."


Oosterhof wacht vol smart
op de detailhandelsvisie

De politici die vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering om een informatieavond over de verbouwingsplannen van winkelcentrum Oosterhof vroegen, werden gisteravond op hun wenken bediend. Voorzitter Hans van Erp van de winkeliersvereniging en filiaalmanager Wil van Loon van supermarkt Jumbo gaven een uitgebreide presentatie waarin de visie duidelijk naar voren kwam. Eén ding is duidelijk: de detailhandels- en horecavisie, die op 24 maart wordt vastgesteld door de gemeenteraad, zal duidelijkheid bieden...

De eerste sheet van de presentatie over Oosterhof toonde een foto van dertig jaar geleden, waarop de vlag bij het winkelcentrum in Oosterhof werd gehesen: het hoogste punt van het gebouw werd bereikt. ,,Het liefst willen we de vlag binnenkort wéér hijsen", zei Van Loon. Al sinds de jaren negentig wordt gesproken over renovatie van het overdekte winkelcentrum in Boxtel-Oost. ,,Het is hard nodig om de boel te moderniseren", benadrukte Van Loon. Vorig jaar stelden de ondernemers dat er écht iets moet gebeuren. ,,Ook over tien jaar willen we een fatsoenlijke boterham verdienen." Van Loon ging vervolgens in op wat de ondernemers willen, zoals uitbreiden van bepaalde winkels, niet bouwen voor leegstand, voldoende parkeerplekken voor auto en fiets, verbetering van de veiligheid.

De Vereniging van Eigenaren en projectontwikkelaar Hurks hebben dezelfde wensen, zo vertelde Van Loon tijdens de presentatie. Uitgangspunt was in eerste instantie om het winkelcentrum uit te breiden met 1.800 vierkante meter. Recente metingen laten echter zien dat 1.400 vierkante meter nodig is. ,,Uitbreiding is noodzakelijk om een heleboel redenen. Zo kunnen we laden en lossen centraliseren, Lukullus verplaatsen en schaalgrootte realiseren voor ondernemers. Ook hebben we nog twee wijzigingen doorgevoerd: er komen twee hoofdingangen, aan de oost- en westkant. Daarnaast hebben

we in de plannen Jumbo en Aldi in één rij gepositioneerd. De rest van de winkels komt aan de overzijde", legde Van Loon uit.

EIGENWIJS

De gemeenteraadsleden waren vooral benieuwd naar Aldi, waarvoor meer ruimte in Oosterhof was gereserveerd vanwege een mogelijke verplaatsing van de tweede Aldi aan de Kapelweg naar Oosterhof. Van Loon stelde dat Aldi een eigenwijs bedrijf is. ,,Dat geldt niet alleen voor Boxtel. Het ligt echter aan de gemeenteraad wat de supermarkt zal beslissen."

,,De vaststelling van de detailhandels- en horecavisie is nu heel dichtbij", zei Van Erp. ,,Voordat we met de rest aan de slag moeten gaan, moeten we daarin het een en ander realiseren." Hij doelde op de het uitbreidingspercentage van vijftien procent dat in de visie is opgenomen voor 'groeigebieden'. Daaronder valt ook Oosterhof. De ondernemers van Oosterhof stelden gisteravond dat 20 procent nodig is. Beide partijen gaan binnenkort nog aan tafel om hierover te praten. Van Erp: ,,Ik heb goede hoop. Door deze detailhandelsvisie zouden we een stuk verder kunnen komen."

CENTRUM

Centrummanagement Boxtel, Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) en de lokale afdeling van Horeca Nederland lieten gisteren weten een uitbreiding van Oosterhof af te wijzen. ,,Recent onderzoek heeft aangetoond dat er geen ruimte is voor uitbreiding in de non-food sector en dat een dergelijke uitbreiding alleen maar leidt tot leegstand. De beperkte ruimte voor uitbreiding voor dagelijkse goederen kan beter benut worden voor nieuwe concepten zoals een versmarkt in het centrum", stellen de partijen. ,,Wij bouwen niet voor leegstand", reageerde Van Erp. ,,Partijen lijken nog steeds angstig dat we wijkoverstijgend worden. Terwijl we juist zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken."