Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

dode dieren door gaten in schermen molenwijkseweg

Boxtelse paddentrek, een hele klus...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Liefst 1.600 padden (en ook een aantal kikkers en salamandertjes) maken jaarlijks veilig de oversteek op de Kempseweg en Molenwijkseweg dankzij de poelenwerkgroep, onderdeel van de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB). Met speciale paddenschermen worden de dieren gevangen en veilig overgezet naar de overkant. Voor het eerst kampt de natuurwerkgroep met vandalisme; de afgelopen week zijn de paddenschermen aan de Molenwijkseweg al meerdere malen vernield.

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij de dieren van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. In Boxtel steken de dieren vanuit de Kampina de Kempseweg over richting vijvers, poelen en de Beerze. Ook aan de Molenwijkseweg vindt een intensieve paddentrek plaats. Daar steken de amfibieën vanuit landgoed Sparrenrijk de weg over naar poelen die achter de spoorlijn liggen. ,,De padden kunnen onder de spoorbielzen door", licht coördinator Marie-José Meertens van de paddentrek dinsdag toe aan de Molenwijkseweg. Ondertussen controleert ze de emmers. In één van de emmers zitten zes padden. Meertens toont een vrouwtjespad, waarbij duidelijk te zien is dat het diertje eitjes in de buik heeft zitten.

Zeven jaar geleden werden voor het eerst paddenschermen geplaatst aan de Kempseweg. ,,Ik kreeg een telefoontje van Natuurmonumenten dat op deze plek massaal padden werden doodgereden." De Boxtelse natuurwerkgroep kreeg speciale paddenschermen van Natuurmonumenten die eerder in Oisterwijk werden gebruikt. Een jaar later kwam daar de Molenwijkseweg bij. De gemeente Boxtel draagt financieel bij aan de schermen aan deze weg.

Een week geleden plaatsten vrijwilligers op beide plekken de paddenschermen, met behulp van grote haringen. Tot half april zijn de groene zeilen langs de weg te zien. Meertens: ,,Een omvangrijke klus waar veertig manuren in zitten. Nu staat er één kilometer aan zeil op beide plekken," Door deze groene schermen kunnen padden de weg niet oversteken. ,,Ze lopen langs het zeil af en vallen dan in een van de emmers die tegen het zeil staan. Daarin kunnen ze een dag overleven. 's Ochtends en 's avonds controleren vrijwilligers alle emmers. De padden die daarin zitten, worden aan de overkant van de weg uitgezet. Ook vallen er wel eens muizen in de emmer. ,,Daarom leggen we er een stukje in waarmee ze weer naar boven kunnen klimmen..."

GATEN

Voor het eerst in al die jaren kampt de werkgroep met baldadigheid. ,,Soms kunnen de schermen wel eens losgeraakt zijn, maar nu is moedwillig met een aansteker een gedeelte van de schermen aangestoken en met een mes een hap gesneden uit het zeil. Bij deze gaten zie je ook meteen enkele dode padden liggen die de oversteek naar de overkant proberen te maken en worden overreden", aldus Meertens. ,,Dat is echt frustrerend." Ze heeft inmiddels contact opgenomen met de gemeente Boxtel en aangifte gedaan bij de politie. ,,Ook ben ik bij manege De Langspier, Scouting Boxtel en bewoners van het nieuwe plan Sparrenlaene geweest om te vragen of ze contact met de politie willen opnemen als ze iets verdachts zien. Hopelijk blijft het bij deze incidenten en kunnen we het grootste gedeelte van de padden veilig overzetten naar de overkant", aldus Meertens. Aan de Kempseweg hebben geen incidenten plaatsgevonden.

Dertig mensen, voornamelijk van de natuurwerkgroep, helpen vrijwillig mee met de paddentrek. ,,Ik maak jaarlijks een rooster voor de controle van de emmers", legt Meertens uit. Ook leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) helpen dit jaar mee. ,,Ze maken voor biologie werkstukken over de paddentrek en zijn af en toe aanwezig aan de Kempseweg en Molenwijkseweg om te helpen bij het overzetten van de dieren. Bij deze jongeren is de basis alvast gelegd", lacht Meertens.

De zes padden worden in de wei achter de accommodatie van Scouting Boxtel gezet. ,,Nu staan ze nog stil en warmen ze zich op aan de zon. Over een uur zijn ze allemaal op weg richting het water. Instinctief weten ze de goede weg..."

FOTO BOVEN: Coördinator Marie-José Meertens van de poelenwerkgroep is, evenals 30 andere vrijwilligers, de komende weken regelmatig aan de Molenwijkseweg en Kempseweg te vinden, om de padden te 'helpen' met oversteken. (Foto: Annelieke van der Linden).


Speurtocht voor

jeugdleden van

natuurwacht

De Boxtelse Jeugdnatuurwacht organiseert zaterdag 21 maart een speurtocht door Boxtel. Om 10.00 uur vertrekken de jeugdnatuurwachters vanaf hun honk aan de Rechterstraat, nabij de oversteek aan de Brederodeweg.

De stempelkaart moet mee. Tijdens deze tocht voeren de kinderen opdrachten uit en leren ze wetenswaardigheden over Boxtel en de natuur die je er tegenkomt. Rond 11.30 uur zit de tocht er op.