Afbeelding
Foto: Peter de Koning

herinrichting cultuurhistorische as in voorjaar

Bouwteam STA-P komt beslagen ten ijs

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een officiële startdatum is nog niet bekend, maar dat binnenkort begonnen wordt met de herinrichting van de route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek (project STA-P) is zeker. Het bouwteam, een samenwerkingsverband tussen aannemer Heijmans en de gemeente Boxtel, is inmiddels gestart met de voorbereidingen. Dinsdag 17 maart zijn omwonenden en andere belanghebbenden welkom bij een inloopbijeenkomst bij mbo-school SintLucas aan de Burgakker.

Jan-Hein Heijmans is benoemd tot omgevingsmanager van het bouwteam en is het centrale aanspreekpunt voor STA-P. ,,Het is een intensief project, waarbij mensen altijd enige overlast zullen ervaren. Dit proberen we echter te beperken door zoveel mogelijk met omwonenden en ondernemers in contact te treden. Als bouwteam moet je goed beslagen ten ijs komen. Daarom is de informatieavond van 17 maart ook van belang."

In april vorig jaar werd al een inloopbijeenkomst in bibliotheek De Meierij georganiseerd waar mensen op grote posters de toekomstige situatie van de route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek konden zien. Realisatie van een pleintje nabij het IJscafé en een opknapbeurt voor de Burgakker, nog meer toezicht op verkeer bij de Markt en het opknappen van het plein voor de bibliotheek zijn enkele voorbeelden van de plannen die onderdeel uitmaken van het totale centrumplan. Tijdens de bijeenkomst in SintLucas wordt het nóg concreter: die dag wordt een aantal tekeningen van de verschillende faseringen in het project op tafel gelegd. ,,We geven een toelichting op de werkzaamheden en maatregelen. Bezoekers kunnen vragen stellen en opmerkingen plaatsen." Heijmans laat weten dat ook contact is gelegd met centrummanager Jef van Stratum, die helpt de betreffende ondernemers te bereiken.

EVENEMENTEN

In totaal bestaat STA-P uit acht fasen. De verwachting is dat Heijmans in het voorjaar van start gaat in de Oude Kerkstraat en Clarissenstraat, de eerste fase. ,,We proberen tijdens het project zoveel mogelijk rekening te houden met belangrijke evenementen. Zo zullen we de werkzaamheden in de Oude Kerkstraat en Clarissenstraat mogelijk inkorten vanwege de Heilig Bloedprocessie." De omgevingsmanager wist ook al te vertellen dat de fase Burgakker naar alle waarschijnlijkheid in de zomervakantie zal plaatsvinden, vanwege de veiligheid van de schoolkinderen. Het volledige project STA-P wordt in november afgerond, zo verwacht Heijmans.

Momenteel worden in het centrumgebied proefsleuven gegraven om te kijken hoe kabels en leidingen liggen. Kort voor de start van het project wordt ook gekeken naar de bestaande toestand van panden, bijvoorbeeld met een trillingsmeter. ,,Er staan nogal wat historische gebouwen", licht Heijmans toe.

Naast de informatiebijeenkomst worden omwonenden ook persoonlijk benaderd door het bouwteam. ,,Zo inventariseren we onder mensen van wie de woning aan de stoep staat of ze behoefte hebben aan een geveltuintje waarin een rozenstruik of iets dergelijks kan worden geplant. Daarnaast willen we ook een aantal monumentale panden 's avonds verlichten met spotjes. We bekijken nu welke bewoners dat zouden willen." Op een aantal plekken zullen bomen verdwijnen, hier komen echter nieuwe exemplaren voor terug.

Kort voor de start van de eerste fase wordt ook projectwebsite over STA-P gelanceerd, waarop iedereen de werkzaamheden kan volgen. ,,Ook zullen we mensen via sociale media intensief op de hoogte houden. Dat hoort er tegenwoordig gewoon bij", grinnikt Heijmans. Belanghebbenden worden bovendien via huis-aan-huisberichten geïnformeerd over werkzaamheden die voor of nabij hun woningen gaan plaatsvinden.

FOTO BOVEN: De fase Burgakker, onderdeel van de herinrichting Stapelen-Sint-Petrusbasiliek, vindt waarschijnlijk in de zomervakantie plaats. (Archieffoto: Peter de Koning).

Boxtel

Gevonden huisdieren

Aan de Nestelaar in Boxtel is vorige week een Mechelse herder aangetroffen. Het teefje heeft een bruin-zwarte vacht. Meer informatie over gevonden of verloren huisdieren is verkrijgbaar bij de stichting Amivedi, telefoon (088) 006 46 83, www.amivedi.nl.