GEEN VRIENDENSTICHTING VOOR BASILIEK

Impasse rond restauratie carillon Sint-Petrustoren

HENK VAN WEERT

Jan Jaspers noemt het een 'gemiste kans'. Steven van Groeningen is wat stelliger: duidelijk teleurgesteld en ook wel een beetje boos. Beide Boxtelaren hebben hun plan voor een zelfstandige stichting voor meer activiteiten in de Sint-Petrusbasiliek afgeblazen. Het parochiebestuur wil zeggenschap in die stichting en dat is nou net wat het tweetal níet wenst.

Het begon allemaal in 2012 toen een blikseminslag het carillon in de Sint-Petrustoren beschadigde. Sindsdien zwijgt het in 1968 door de Boxtelse bevolking geschonken klokkenspel. Jaspers en Van Groeningen, beide op meerdere fronten actief in de middeleeuwse Boxtelse basiliek, maakten zich hard om geld bijeen te brengen voor de reparatie. Die is door klokkenbedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten becijferd op iets meer dan 100.000 euro.

In hun zoektocht naar geldschieters rijpte het idee bij Van Groeningen en Jaspers om een aparte stichting op te richten, los van het parochiebestuur. ,,Veel mensen erkennen de cultuurhistorische waarde van de Sint-Petrusbasiliek, maar hebben niet meer zoveel met het geloof. Wij denken dat een stichting die los van de parochie staat, niet alleen makkelijker aan geld kan komen, maar ook aan vrijwilligers", zegt Jaspers. Een naam voor de stichting hadden de twee ook al. De slapende stichting Red de Toren, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw actief was, zou daarvoor nieuw leven worden ingeblazen als 'Vrienden tot behoud van de Sint-Petrusbasiliek'.

,,Met een actie als Kerkbalans (waarin parochianen jaarlijks wordt gevraagd financieel bij te dragen aan het onderhoud van hun gebedshuizen - red.) komen we er niet", zeggen Van Groeningen en Jaspers. Het aantal gelovigen is in hun veel te klein om de kosten van het rijksmomument te kunnen dragen.

VINGER IN DE PAP

De restauratie van het carillon is niet het enige dat de nieuwe stichting op zich zou willen nemen. ,,Eigenlijk zouden we alles willen regelen dat niet tot de eredienst behoort", vertelt Van Groeningen daags na een onderhoud met bestuurslid Frans van den Berk van de Heilig Hartparochie. Van den Berk maakte de twee initiatiefnemers duidelijk dat het parochiebestuur de plannen op zich toejuicht, maar wel een afgevaardigde in de stichting wil. ,,Daarnaast kregen we te horen dat de restauratie van het carillon in twee fasen zou moeten worden uitgevoerd. En dat is voor ons onverteerbaar, want op basis van advies door deskundigen hebben we juist bepleit dat de opknapbeurt in één keer technisch tot een beter resultaat leidt en bovendien iets goedkoper is..." Voor de restauratie hadden Jaspers en Van Groeningen inmiddels 62.000 euro bijeen gebracht. ,,Het grootste deel daarvan hebben we gekregen uit een legaat: een halve ton. Daarnaast hebben we wat geld van de verzekering en uit de jaarlijkse subsidie van de gemeente Boxtel."

Na twee jaar van onderhandelen met het parochiebestuur, dat sinds januari een fikse vernieuwing heeft ondergaan door de fusie van de geloofsgemeenschappen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch, haken Jaspers en Van Groeningen nu af. ,,We hadden gehoopt dat na de fusie een nieuw en verjongd bestuur zou aantreden. Niet meer oubollig en conservatief, maar helaas pakt dat anders uit."

'ERG JAMMER'

Vanuit het parochiebestuur reageert secretaris Jo Custers op het besluit van Van Groeningen en Jaspers. Hij noemt hun keuze 'verrassend'. ,,We pakken momenteel als nieuw bestuur allerhande zaken op en zijn aan het inventariseren wat er allemaal speelt binnen de fusieparochie. Het initiatief van dit tweetal is er één van. Het is duidelijk dat we als eigenaar van de basiliek concreet inbreng willen hebben en houden in de initiatieven die worden ontplooid. Inhoudelijk kan ik verder nog niet reageren omdat we er eerst intern in het bestuur over willen spreken. Toch is het besluit erg jammer; te meer omdat ik ervan overtuigd ben dat bij beide partijen goede bedoelingen hebben."