Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up Guus en Jorrit

De rubriek What's Up richt de schijnwerper op jongeren. Vandaag twee vwo-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel die hoge ogen scoorden in de jaarlijkse geschiedenisquiz.

Wie ben je? ,,Ik heet Jorrit Heijma, woon in Liempde, ben 17 jaar en zit in de vijfde van het atheneum. Ik heb maandag de geschiedenisquiz van mijn school gewonnen en ga naar de landelijke finale in Nijmegen."

Wie zit er naast je? ,,Ik ben Guus van Wijk uit Boxtel. Ik ben 19 jaar en zit in het eindexamenjaar. Ik heb de tweede plaats behaald in de geschiedenisquiz. Ik mag eigenlijk ook meedoen aan de finale in Nijmegen, maar moet die dag voetballen bij ODC. Daarom gaat nummer drie, Milan van der Vleuten."

Kun je iets meer vertellen over de geschiedenisquiz? Jorrit: ,,De quiz is geïntroduceerd door docent Renate van der Linde en bedoeld om het vak geschiedenis te stimuleren. Vorig jaar heb ik ook meegedaan en won ik ook de eerste prijs. In de finale eindigde ik in de middenmoot." Guus: ,,Ik vertrouwde op een plek inde top drie. De quiz test parate kennis en ik vind het leuk om geschiedenisfeitjes te onthouden."

De 23 vragen werden bedacht door een landelijke stichting én de vakdocenten op het JRL. Waren ze moeilijk? Jorrit: ,,Het waren vooral algemene kennisvragen, bijvoorbeeld over de Verenigde Naties, Raspoetin en de Duitse keizer." Guus: ,,Ik vond de cryptische vraag wel leuk: 'Wel middeleeuws systeem was bedoeld om langstuderen tegen te gaan?'. Ik wist het antwoord trouwens niet, maar dat was: 'leenstelsel'."

Gaan jullie later geschiedenis studeren? ,,Ik overweeg het eigenlijk wel", zegt Jorrit, die pas volgend jaar eindexamen doet. Guus: ,,Ik vind geschiedenis een heel leuk vak, maar ik ga na de zomervakantie rechten studeren, waarschijnlijk in Leiden."

Hoe kijk je terug op de geschiedenisquiz. ,,Het was leuk om mee te doen en een medaille te winnen. En wat extra leuk was dat ik evenveel punten behaalde als een van mijn geschiedenisleraren", lacht Guus.

En jij Jorrit? ,,Ik had een paar punten meer!"

OP DE FOTO: Jorrit (rechts) en Guus poseren in een van de geschiedenislokalen van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Peter de Koning).