AUTOLUWE MARKT LEIDT TOT BLAUWE ZONE

Gratis parkeren keert terug in hartje Boxtel

HENK VAN WEERT

Het college van B. en W. geeft toe aan de al maanden durende roep om de invoering van een blauwe zone in hartje Boxtel. De ruim veertig vakken voor betaald parkeren die verdwijnen bij het autoluw maken van de Markt worden verplaatst naar de binnentuin van het gemeentehuis en de Mgr. Bekkersstraat. Daar kunnen automobilisten dan gratis hun auto kwijt. Na twintig jaar keert de parkeerschijf terug in het centrum. Als proef...

Dinsdag heeft het dagelijks bestuur van Boxtel besloten tot de proef, meldde wethouder Eric van den Broek (Economische Zaken) gisteren aan het einde van de middag. De huidige parkeermeters op de Markt leveren de gemeente jaarlijks zo'n 70.000 euro op. Dat bedrag loopt het college twee jaar op rij mis door de invoering van de tijdelijke blauwe zone. De inkomstenderving wordt opgevangen door geld over te hevelen uit het stimuleringsfonds van 1 miljoen euro dat de gemeenteraad vorig jaar beschikbaar stelde voor impulsen voor het centrum van Boxtel.

FIETSENSTALLING

Het al veel bekritiseerde besluit van de gemeenteraad om de Markt grotendeels autovrij te maken, wordt doorgevoerd. Er blijven vijftien autovakken voor betaald parkeren over. Door de openbare fietsenstalling en de 'binnentuin' van het gemeentehuis tussen het gemeentehuis en villa Phaf om te bouwen tot parkeerplaats voor 20 tot 25 auto's, wil het college een deel van de weggevallen plaatsen opvangen. Er komt een rechtstreekse verbinding tussen dit parkeerterrein en de Markt, waarvoor de huidige zijingang van het gemeentehuis tussen de hoofdingang en modezaak Uniek wordt opgeofferd.

Het inperken van parkeergelegenheid op de Markt wordt óók opgevangen door uitbreiding van het aantal autovakken aan de Mgr. Bekkersstraat. Op dit parkeerterrein Achter 't Strijpt denkt wethouder Van den Broek nóg eens ruim twintig voertuigen te kunnen stallen. En ook hier wil het college graag een extra doorsteek voor voetgangers creëren. Hoe dat moet worden ingevuld is nog onduidelijk.

Het voorstel voor de proef met een blauwe zone maakt deel uit van de detailhandelsvisie die de gemeenteraad dinsdag 24 maart op tafel krijgt. ,,Met dit plan denken we aan veel wensen tegemoet te komen die tussen oktober en januari zijn ingediend tijdens het traject van burgerparticipatie. Een en ander is op korte te termijn te realiseren omdat we het op eigen grond kunnen doen. En dat is weer belangrijk om snel de loop terug te krijgen in ons centrum", zegt de wethouder.

De detailhandelsvisie behelst nog meer dan de proef met een blauwe zone. De Markt krijgt een andere uitstraling waarbij de gevelwanden meer zichtbaar worden. Mogelijk dat de huidige platanen plaatsmaken voor ander groen. Daarbij wordt ook gedacht aan het plaatsen van mobiele groenbakken die sinds anderhalf jaar ook op het Breukelsplein staan.

Winkels ziet het college het liefst in 'Boxtel-Binnen': gevormd door de Markt, Rechterstraat, Kruisstraat en Rozemarijnstraat. ,,De Stationsstraat, Fellenoord en Prins Hendrikstraat worden aantrekkelijke aanlooproutes met nieuwe bedrijvigheid in de vorm van bijvoorbeeld galerieën of combinaties van wonen en werken."

De wethouder heeft de voorzitters van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB, Filipe van den Borne) en van de horecavereniging (Richard Strik) gistermiddag persoonlijk op de hoogte gesteld van het raadsvoorstel.