Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Hoeve Balsvoort terug in de Kampina...

De bouwkundige herinneringen aan Balsvoort zijn vele jaren geleden al verdwenen. Maar de herinnering aan de vroegere landbouwenclave in hartje Kampina leeft voort. Zeker nu Natuurmonumenten een plek heeft ingericht waar herkenbare cultuurgeschiedenis terugkeert in het landschap.

Balsvoort bestond al in de Middeleeuwen en vormde honderden jaren een geïsoleerd liggende groep boerderijen, ooit gebouwd op de plek waar de heren van Boxtel woeste gronden verpachtten. Nadat de laatste boerderij ongeveer tien jaar geleden werd gesloopt, restten slechts enkele overblijfselen van het eens zo idyllisch gelegen stukje boerenland. Een hoogstamboomgaard, een put, houtwallen en lange lanen met eiken erlangs.

Natuurmonumenten heeft Balsvoort zijn geschiedenis teruggegeven door de contouren van een oude schuur te herstellen. De muren zijn weer opgemetseld, tot veertig centimeter boven het maaiveld. Ook komen er picknickbanken te staan; één exemplaar herinnert aan de moord op Bernard en Hein Schut, die op deze plek in 1944 door de Duitse bezetter werden geëxecuteerd.

Op pagina 23: 'Geschiedenis herleeft op Balsvoort'.

FOTO BOVEN: De geschiedenis van Balsvoort komt tot leven door het herstel van de contouren van een oude boerenschuur. Een kunstwerk van plexiglas herinnert aan de vroegere bebouwing. (Foto: Marc Cleutjens).