De website van het BHIC doet oude tijden herleven, net zoals deze oude foto van de Markt. (Foto: Heemkundekring Boxtel).
De website van het BHIC doet oude tijden herleven, net zoals deze oude foto van de Markt. (Foto: Heemkundekring Boxtel). Foto: Heemkundekring Boxtel

GEMEENTELIJKE FOTOCOLLECTIE GEDIGITALISEERD BIJ BHIC

Historie Boxtel in beeld op internet

PETER DE BEKKER

Het verleden van Boxtel en de omliggende dorpen is sinds afgelopen weekend te bekijken in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch. Daar werd zaterdag de laatste serie van 7.500 foto's, prentbriefkaarten en glasnegatieven online gezet. Op www.bhic.nl/fotosboxtel staan nu ruim twaalfduizend afbeeldingen.

,,De foto's zijn afkomstig van de gemeente Boxtel", vertelt Hanneke van der Eerden van het BHIC. ,,Die gaf haar fotocollectie in het voorjaar van 2010 hier in beheer om deze te laten inventariseren en digitaliseren. Sindsdien is dit project in fasen online uitgebreid. Die glasnegatieven zijn heel kwetsbaar. Normaal waren deze foto's dan ook niet te bekijken, maar nu zijn ze ingescand." Het online zetten van de foto's was een enorm werk. ,,Vooral het beschrijven van de afbeeldingen was best lastig. Ook als je er zelf goed thuis bent, twijfel je regelmatig. Terwijl je denkt: dit moet ik toch kennen?" Het informatiecentrum is nog steeds op zoek naar namen van verschillende mensen op de foto's. ,,Wij weten tenslotte ook niet alles."

De serie bevat afbeeldingen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel tussen 1870 en 2004, weet Van der Eerden. De Boxtelse is naast haar werk voor het BIHC ook al vele jaren secretaris van de Heemkundekring Boxtel. ,,Er zitten mooie plaatjes tussen van religieuze gebeurtenissen, zoals de Heilig Bloedprocessie en de Kindsheidsprocessie, maar ook sociale gebeurtenissen zoals de opening van het hockeyterrein van MEP in 1936, de geitenfokdag, huwelijken en recepties. Verder zijn er veel foto's van oude Boxtelse gebouwen, boerderijen en zeldzame taferelen zoals doodbidders die met treurdoeken door de straten gaan." De oudste foto in de nieuwe collectie is een afbeelding van kasteelheer Mahie van kasteel Stapelen. ,,Deze dateert van 1870. Bijzonder is ook de foto uit 1894 van de Liedertafel Sint-Petrus, opgericht in 1882."

De collectie van de gemeente Boxtel is nu compleet, maar mensen mogen altijd foto's uit hun eigen verzameling aanbieden, benadrukt Van der Eerden. ,,Dit kan digitaal. Mensen willen tenslotte graag de originelen zelf houden. Het is ook mogelijk er een verhaal bij te maken. Die komt dan in onze verhalenbank." Het mogen hele oude afbeeldingen zijn, maar dit hoeft niet per se. ,,De oudste afbeeldingen zijn vaak vertederend, maar die hoeven niet altijd het leukst te zijn. Foto's uit de jaren zeventig zijn bijvoorbeeld heel herkenbaar voor veel mensen."

GEVANGENISREGISTERS

Het officiële startsein voor het online zetten van de laatste foto's werd zaterdag gegeven door cursisten genealogie van de heemkundekring Kèk Liemt. Van hun aanwezigheid maakte Van der Eerden meteen gebruik. ,,Ik heb hen gevraagd of zij toevallig wisten wie de mensen op sommige afbeeldingen zijn." Lachend: ,,In Liempde kent tenslotte iedereen elkaar." Zo ontbreken er bijvoorbeeld nog namen bij foto's van bakkerij Vooruitgang BV en de renovatie van het Ursulinenklooster. Wie het antwoord weet, kan die mailen naar het BHIC. Als er meerdere opties gegeven worden, is dat geen probleem. ,,Dan laten we de verschillende mogelijkheden bij de foto staan."

De cursisten genealogie kregen van Van der Eerden een rondleiding langs de digitale studiezaal van het BHIC en de mooiste stukken in het depot. ,,De schepenbank van Liempde begin zestiende eeuw, originele kaarten van Hendrik Verhees, de gevangenisregisters van Liempde en de vonnissen, oude kadastrale kaarten... Daar moet je hen echt weg bij trekken, haha."


Benzinedief aangehouden

Op de Eindhovenseweg is maandagavond een 26-jarige inwoner van Schijndel aangehouden. Hij wordt ervan verdacht rond half elf benzine te hebben getankt zonder te betalen bij het pompstation Ooiendonk langs de rijksweg A2 onder Liempde. Personeel van het tankstation alarmeerde de politie, waarna agenten de bewuste auto even later op de Keulsebaan in Boxtel zagen rijden. Ze lieten de automobilist stoppen op de Eindhovenseweg. Hij werd aangehouden en zit vast voor onderzoek. De auto is in beslag genomen.