Zicht op de pastorie en een deel van de tuin achter de Heilig Hartkerk in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Zicht op de pastorie en een deel van de tuin achter de Heilig Hartkerk in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OOK GEMEENTEBIJDRAGE VOOR PAROCHIE

Subsidie Rijk voor onderzoek

naar pastorie en tuin Heilig Hart

De Heilig Hartparochie krijgt subsidie voor onderzoek naar een nieuwe invulling van de pastorie en tuin bij de voormalige Heilig Hartkerk. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed verleent hiervoor 7.500 euro. Dit bedrag staat los van de eerder ontvangen provinciale subsidie voor onderzoek naar de toekomst van het kerkgebouw.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vergoedt 70 procent van de onderzoekskosten. De resterende 30 procent komt voor rekening van de parochie. Omdat dit voor de parochie een grote financiële opgave is, schiet de gemeente Boxtel te hulp. Al in september vorig jaar zei burgemeester Mark Buijs dat de gemeente graag meedenkt over een goede invulling van de gebouwen met tuin en bevestigde dat in de vorm van een gemeentelijke garantstelling van 6.000 euro.

Dit betekende dat de gemeente financieel wil bijspringen als de parochie de dekking van de onderzoekskosten niet volledig rond krijgt. Afgelopen week vroeg de parochie aan de gemeente of de garantstelling kan worden omgezet in een eenmalige bijdrage van 6.000 euro. Het college van B. en W. stemde in en daarmee heeft de parochie het budget helemaal rond voor zowel het onderzoek naar het kerkgebouw als het onderzoek naar de pastorie en de tuin.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau Dedato.nu, een architect en een technisch adviseur. Dedato.nu doet ook het onderzoek naar de toekomst van het kerkgebouw. Het onderzoeksteam bekijkt de staat van onderhoud van de pastorie en de tuin en stelt vast wat de noodzakelijke kosten zijn om de pastorie geschikt te maken voor een nieuwe invulling, zoals kantoorpand of woongebouw. Ook wordt bekeken welke ontwikkelingen mogelijk zijn in de tuin en wat het bestemmingsplan op die locatie toelaat. De huidige bestemming op de hele pastorietuin is 'Maatschappelijke doeleinden'.

Het onderzoek naar de toekomst van het kerkgebouw loopt al enige tijd en is gereed in juni. Het onderzoek naar de pastorie en tuin begint nu en heeft geen harde deadline. Het parochiebestuur blijft ernaar streven om het kerkgebouw, de pastorie en de tuin als één geheel een nieuwe bestemming te geven. Aparte verkoop van de pastorie en de tuin voordat de kerk is verkocht, wil het parochiebestuur beslist voorkomen.