PROJECTONTWIKKELAAR HAALT BAKZEIL

Boxtels hoofdpijndossier over Moorwijk kan dicht

HENK VAN WEERT

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het hoger beroep van Vastgoed Moorwijk tegen de gemeente Boxtel niet-ontvankelijk verklaard. Boxtel weigerde vorig jaar een bouwvergunning of vrijstelling te verlenen voor de bouw van appartementen en villa's in het bosgebied. Na het besluit van de hoogste bestuursrecht kan het college van B. en W. het hoofdpijndossier na bijna drie decennia onderhandelen sluiten.

Vorig jaar juli concludeerde de Raad van State al dat Vastgoed Moorwijk niet meer bestond. In oktober 2013 was het bedrijf van projectontwikkelaar Toon van Esch uit Eersel geliquideerd. Dat was voor de gemeente Boxtel aanleiding om niet verder uitvoering te geven aan de verzoeken voor woningbouw in Moorwijk.

Van Esch eiste echter herziening van de uitspraak van de Raad van State omdat hij en zijn familieleden van mening zijn dat zij als personen nog altijd belang hadden bij de uitvoering van de bouwplannen. Dat de familie Van Esch bovendien eigendommen in Moorwijk had overgedragen aan andere personen, zou eveneens aanleiding zijn tot herziening. Daarnaast voerde Vastgoed Moorwijk bij de Raad van State aan dat het bedrijf als rechtspersoon nog altijd baten had en dus feitelijk niet was opgehouden te bestaan.

Vorige maand betitelde de Raad van State het verzoek om herziening als 'niet-ontvankelijk'. De bestuursrechter in Den Haag is van mening dat Vastgoed Moorwijk en de familie Van Esch de discussie over de woningbouwplannen op een oneigenlijke manier willen heropenen omdat ze hun zin niet kregen. Voor het college van B. en W. is het besluit van de Raad van State aanleiding het dossier-Moorwijk te sluiten. 'Dit betekent dat ten aanzien van de geweigerde bouwvergunningen/vrijstellingen geen rechtsmiddelen meer open staan', concludeert het dagelijks bestuur.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn uiteenlopende bouwplannen voor Moorwijk ontwikkeld. De laatste tekeningen gingen uit van vier appartementengebouwen met in totaal 42 woningen én vier villa's. Het bestemmingsplan daarvoor werd in september vorig jaar door de gemeenteraad van Boxtel van tafel gehaald vanwege de liquidatie van het vastgoedbedrijf van Van Esch.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans waarschuwde daarbij dat daarmee het oude, ruim twintig jaar oude bestemmingsplan weer van kracht werd. Dat maakt mogelijk om in Moorwijk een hotel- of congresruimte van 1.500 vierkante meter te realiseren. Maar op daar zit de gemeente Boxtel niet op te wachten. Wethouder Peter van de Wiel gaf in dat debat aan geen onheil te verwachten, aangezien het economisch tij de ontwikkeling van een dergelijke horecaplan niet aannemelijk maakt.