't Liempds Stukske voerde vorige week drie keer een theaterstuk op over de families Bruinsma en Zwaansdijk. Van links naar rechts: oma Zwaansdijk, kleindochter Clarissa, moeder Mathilde en vader Jan- Hein Zwaansdijk, Sjef en Truus Bruinsma. (Foto: Albert Stolwijk).
't Liempds Stukske voerde vorige week drie keer een theaterstuk op over de families Bruinsma en Zwaansdijk. Van links naar rechts: oma Zwaansdijk, kleindochter Clarissa, moeder Mathilde en vader Jan- Hein Zwaansdijk, Sjef en Truus Bruinsma. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

minicamping in hof van liempde

Eén groot familiefeest
bij 't Liempds Stukske

TONNIE WESSELING

Toneelvereniging 't Liempds Stukske toverde restaurant Hof van Liempde afgelopen weekend om tot een minicamping, compleet met caravans. De klucht 'Familie Bruinsma in de bocht - Groeten van de Veluwe', waarin twee totaal verschillende families op dezelfde camping verbleven, duurde liefst tweeënhalf uur. Een lange zit, maar dat leek het publiek niet te deren...

John Zwijnenburg regisseerde het stuk en liet voorafgaand aan de eerste voorstelling weten er vertrouwen in te hebben. ,,We hebben een week vol spanning achter de rug, maar we gaan knallen. Meestal spelen we zo'n twee uur, nu ruim tweeënhalf uur." De regisseur speelde eerst bij de toneelvereniging van de KPJ. ,,Daar moet je stoppen als je 35 jaar oud bent. Daarom hebben we in 2013 't Liempds Stukske opgericht." Zwijnenburg geeft aan dat de acteurs sinds vorig jaar microfoontjes dragen. ,,Dat werkt perfect, iedereen is goed verstaanbaar. Bovendien hebben we het podium van achteren naar voren verplaatst. De spelers staan nu op de grond. Voordeel is dat zij zien hoe het publiek reageert op het toneelstuk." Vorig jaar regisseerde Zwijnenberg voor het eerst een theaterstuk.

Wie richting de zaal van 't Hof van Liempde ging, werd meteen in de juiste stemming gebracht. De plek was omgetoverd tot een minicamping, de plek waar de twee families uit het theaterstuk verbleven: het deftige gezin Zwaansdijk en de volkse familie Bruinsma. Een leuke vondst die gewaardeerd werd door het publiek.

Oma Zwaansdijk, gespeeld door Anneke Dolman, won een prijs met een cryptogram: een week vakantie op de Veluwe.


Grenswallen

Op initiatief van SPPiLL en de Stichting Brabantse Bronnen worden vrijwilligers geworven die 21 en 28 maart mee willen helpen aan het herstel van grenswallen in Het Groene Woud. Op 21 maart wordt gestart bij de wal op landgoed Velder. Op de dag zelf wordt gekeken of er nog tijd is om naar de tweede locatie te gaan: de grenswal bij de Schutstraat en Het Speet in De Geelders. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@sppill.nl.

De familie had gerekend op een hotel maar het bleek een camping te zijn. De acteurs die de volgzame Jan-Hein Zwaansdijk (Joost van Vugt), in kostuum met stropdas, zijn bekakte en op hoge hakken lopende vrouw Mathilde (Marieke Legius), de knappe dochter Clarissa (Monique Teulings) en oma speelden, deden dit voortreffelijk.

puntige dialogen

Familie Zwaansdijk wilde meteen rechtsomkeert maken, maar de zus van Mathilde logeerde een week in het huis en er bleek geen telefoon in de caravan te zijn. Toen de familie even weg was, arriveerde met veel lawaai de familie Bruinsma. Drie schitterende karikaturen: vader Sjef (Marc van Hal) in wit hemd, moeder Truus (Carolien van de Sande) in witte legging en en zoon Boris (Harmen Kuppens), gewapend met gettoblaster.

Het gezin had de reservering niet goed bekeken en betrok de caravan van de familie Zwaansdijk. Vader Sjef liet duidelijk merken dat zijn Truus niets te vertellen had en al het werk moest doen, want hij had immers vakantie. Het publiek kreeg dan ook medelijden met de vrouw, te horen aan de vele 'oh's' en 'ah's' uit de zaal. De Zwaansdijkjes arriveerden vervolgens weer op de camping, waarna puntige dialogen ontstonden. Receptiemedewerker Michiel (Bas Kreijveld) zorgde ervoor dat iedereen de juiste caravan kreeg en hij werd verliefd op de zwaar naar hem lonkende Clarissa.

Oma wilde echter beslist niet in de caravan slapen en verbleef buiten. 's Nachts brak er een flink onweer los, dat met geweldige effecten werd weergegeven, en grootmoeder werd de volgende dag verkleumd en snipverkouden onder de caravan gevonden. De stotterende Boris had ook een oogje op Clarissa en zette Michiel tegen het meisje op, wat hem uitstekend lukte. De aanvankelijk lijnrecht tegenover elkaar staande families leerden elkaar beter kennen. Jan-Hein beleefde na een cognacje een korte affaire met Truus.

Sjef liet hem nóg meer drinken waardoor Jan-Hein helemaal loskwam en besloot niet meer met zich te laten sollen en voortaan het heft in eigen handen te nemen. Aan het einde kwam alles toch nog goed en werd iedereen vrienden van elkaar. Boris biechtte z'n leugen op, waarna Clarissa en Michiel weer smoorverliefd op elkaar werden.

Dat de rake typetjes echt leefden bij het publiek bleek aan het einde van de voorstelling aan de reactie van een bezoekster. Ze had erg genoten maar vond het zielig dat Truus Bruinsma werd weggezet als sloof en dat dit aan het eind niet veranderd was...