Jet Kivits (tweede van rechts) begeleidde Marom Ayoubi (links), Khalifa Haya (tweede van links) en Zoulikha Haya tijdens de workshop 'Creatief met fietsbanden'.  (Foto: Albert Stolwijk).
Jet Kivits (tweede van rechts) begeleidde Marom Ayoubi (links), Khalifa Haya (tweede van links) en Zoulikha Haya tijdens de workshop 'Creatief met fietsbanden'. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

sint-ursula in het teken van muziek, eten en workshops

Boxtelse Vrouwendag boordevol talenten

MARGO BARTELDS

In een gezellige en ontspannen sfeer werd zondag in Sint-Ursula aan de Baroniestraat te Boxtel de Internationale Vrouwendag gevierd met een rijk en gevarieerd programma. Ongeveer 250 vrouwen, van jong tot oud en met uiteenlopende culturele achtergronden, kwamen samen op deze ongedwongen ontmoetingsdag. In Boxtel was dit jaar het thema 'Volop Talenten'. Velen lieten dan ook zien en horen waar hun talenten lagen...

Na een muzikale opening en het samen spelen van Bon Ku Ne, een Antiliaanse Bingo, toonden de vrouwen van de multiculturele vrouwengroep 'Zonnefleur' op de catwalk met gratie een aantal kleurrijke creaties. Vervolgens genoot iedereen van een internationale maaltijd.

Daarna gingen de bezoekers in gesprek met talentvolle en bijzondere vrouwen die hun specialistische kennis deelden. Zo konden deelnemers over uiteenlopende zaken informatie krijgen. Notaris Monique van 't Hooft belichtte haar manier van werken, die duidelijk anders is dan haar mannelijke collega's. ,,Ik voel me betrokken bij mijn cliƫnten en ben ook buiten kantoor om veel met mijn werk bezig", verklaarde de Boxtelse notaris.

GELIJKWAARDIG

De jonge juristen Khalifa en Zoulikha Haya vertelden de bezoeksters hoe ze hen konden helpen met juridische vraagstukken. De twee van oorsprong Marokkaanse zussen runnen samen het kantoor 'De Jurist' aan de Baanderherenweg in Selissenwal. Zij wilden deze dag ook laten zien dat het belangrijk is voor vrouwen om te gaan studeren, ongeacht hun culturele achtergrond. ,,Wij willen dan ook een voorbeeld zijn, want mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig", aldus Khalifa.

Na de tafelgesprekken waaierden de vrouwen uit door het hele gebouw. In heel veel lokalen, inclusief de ruimtes van culturele instelling MIK, werden uitdagende workshops gegeven waar alle bezoeksters hun eigen talenten konden toepassen. Van klankconcerten tot Turkse dans en van schilderen en creatief met groen tot creatief met fietsbanden: overal werd enthousiast en actief meegedaan. Tijdens de workshop van Jet Kivits werden met kralen en zwarte fietsbanden verrassend mooie sieraden gemaakt. De vrouwen hielpen elkaar volop om voor iedereen iets moois te maken.

kei-gezellig

Al schilderend verklaarden Yvonne Smits en Jeanne Bergman dat ze volop genoten van de avond. ,,Het is veel gezelliger met alleen maar vrouwen", gaf Smits aan. Bergman vond het vooral gezellig met vrouwen uit de verschillende culturen, die hier op ongedwongen manier met elkaar omgaan. ,,Het is hier zelfs kei-gezellig!", benadrukte Rian Gielen. Ze was er voor de eerste keer bij. ,,Je ontmoet hier heel veel verschillende culturen", voegde Gina van Aarle. ,,Als je elkaar nu in de supermarkt tegenkomt, dan is er herkenning en maak je een praatje", vervolgde zij. ,,Vrouwen onder elkaar voelen zich meteen op hun gemak. Emancipatie van vrouwen is nu minder belangrijk, maar onderlinge verbondenheid tussen vrouwen is dat wel. Aandacht voor het verschil tussen rijk en arm is vooral nu steeds belangrijker. Maar ook daar moeten vrouwen het er met elkaar over hebben."

VERBONDENHEID

Marije van Kuijk, gemeenteraadslid voor de SP, vulde aan: ,,Hier zijn vrouwen vrijer om op een open manier met elkaar om te gaan." Haar zus Anita beaamt dat: ,,Je voelt verbondenheid en geen concurrentie. Het Wereldkoor, dat bestaat uit leden van 25 verschillende nationaliteiten, bracht na de workshops een feest van herkenning met liedjes uit alle delen van de wereld.


WensAmbulance

Stichting WensAmbulance Brabant is ook in Boxtel gestart met een inzamelingsactie van statiegeldbonnetjes. Klanten van supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat kunnen hun bonnen in een box deponeren; het statiegeld komt ten goede aan de stichting die ook in Boxtel actief is.