informatiebijeenkomst op 25 maart

Esch voor Elkaar peilt wat er leeft in het dorp

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ouderen uit hun isolement halen én houden. Dat is wat de Esch voor Elkaar wil bewerkstelligen in het dorp. Woensdag 25 maart treedt de werkgroep voor het eerst naar buiten met een informatiebijeenkomst waar uitleg wordt gegeven over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet langdurige zorg (Wlz) en waar bezoekers kunnen aangeven welke activiteiten en diensten ze nog missen in Esch.

Vorig jaar stak een aantal Esschenaren de koppen bij elkaar. ,,Dat had onder meer te maken met de veranderingen in de Wmo en met de tijdelijke sluiting van woonzorgcentrum Sint-Jozef", leggen Kees van den Aker en Ad van Exsel, beide actief voor de Essche afdeling van de KBO, uit. ,,We vroegen ons af wat de veranderingen in de zorg voor gevolgen zouden hebben en wat we voor de gemeenschap konden betekenen." Samen met afgevaardigden van De Zonnebloem, Het Rode Kruis, ContourdeTwern en Cees van Rooy, Wmo cliëntondersteuner en de stuwende kracht achter het initiatief, is besloten Esch voor Elkaar op te richten, een werkgroep die vooralsnog onder de vlag van KBO Esch opereert.

Van den Aker en Van Exsel benadrukken dat het om een kleinschalig initiatief gaat. ,,Je kunt de Essche Stroom oversteken met een groot jacht, maar dan moet je lang bouwen en heb je een flinke uitrusting nodig. Terwijl je er met een simpele roeiboot ook komt", grinnikt Van Exsel. ,,We hadden ook een zorgcoöperatie kunnen oprichten, maar dat is een groots initiatief. We willen met onze werkgroep bewerkstelligen om mensen uit hun isolement te halen én te houden. Ouderen én hun kinderen moeten weten waar ze terecht kunnen met vragen en zich een weg kunnen banen in de jungle van de zorg", voegt Van den Aker toe.

consumentenonderzoek

Het duo benadrukt dat in Esch al behoorlijk wat activiteiten op de kalender staan. ,,Zo wordt er gegymd, gewandeld, gekiend, gekaart, getennist en ga zo maar door. Ook zijn er diverse cursussen", zegt Van den Aker. ,,Wij willen echter weten waar mensen nóg meer behoefte aan hebben en wat haalbaar is in het dorp. Dat kun je het beste doen door mensen met ideeën te laten komen. Vergelijk het maar met een consumentenonderzoek." Daarbij ziet Esch voor Elkaar dorpshuis De Es als centraal en laagdrempelig ontmoetingspunt.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt door deskundigen informatie gegeven over de Wmo en Wlz. ,,We willen tijdens deze presentaties gedetailleerde informatie verstrekken en met concrete informatie komen, zodat voor mensen duidelijk wordt wat de veranderingen inhouden en waar ze kunnen aankloppen met vragen", aldus Van den Aker. Na de pauze krijgen bezoekers de kans om aan te geven welke vormen van ondersteuning of activiteiten zij graag in Esch gerealiseerd zien worden. Van Exsel: ,,Onze slogan is niet voor niets: 'Het zal ons een zorg zijn. Het zal zeker onze en jullie zorg moeten zijn'. We hopen door deze bijeenkomst een ingang te vinden in de gemeenschap." Het duo benadrukt dat de bijeenkomst niet alleen voor ouderen bedoeld is. ,,Ik kan me voorstellen dat jongeren ook nadenken over de toekomst van hun ouders", zegt Van den Aker. ,,Iedereen is dus van harte welkom."

Na afloop van de bijeenkomst inventariseert de werkgroep de respons. ,,Misschien vergissen we ons wel en is de behoefte van mensen volledig ingevuld in Esch. Des te beter", lacht Van den Aker. ,,We hopen een kanaal te zijn dat ervoor zorgt dat mensen niet tussen wal en schip vallen."

De bijeenkomst op woensdag 25 maart in De Es start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Mensen die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Cees van Rooy via e-mailadres rooy35@home.nl of telefoonnummer (0411) 60 42 20.


Romkankletsen

in Gemonde

Carnaval krijgt in Gemonde een ludiek en hilarisch staartje tijdens het jaarlijkse Romkankletsen. De tonpraatavonden in zaal Kloosterzicht vinden traditioneel plaats tijdens halfvasten, waarbij dit jaar op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart gestreden wordt om de Christ Cup.

Zes tonpraters kruipen in Kloosterzicht in de romkan om het publiek te vermaken en de strijd met elkaar aan te binden. Een publieksjury wijst iedere avond de dagwinnaar aan. De deelnemers die de meeste stemmen vergaard, gaat met de beker (romkan) aan de haal. De tonpraters die dit keer acte de présence geven, zijn Ben van der Sangen, Jan Schellekens (winnaar in 2014), Bart Ketelaars, Cees Koolen, Tieske van der Sloot en Christ Goossens.

Toegangsbewijzen zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij Kloosterzicht, benzinestation Bart Schellekens en doe-het-zelfzaak Willy Schellekens. Het gaat uitsluitend om kaarten voor vrijdag en zondag, de voorstelling op zaterdag is uitverkocht. De tonpraatavonden beginnen op 13 en 14 maart 20.00 uur en 15 maart om 19.00 uur. Personen vanaf 16 jaar zijn welkom, de entree bedraagt tien euro.