'vele partijen vormen uitstekende basis'

Manifest Dommelvallei ligt nu bij de provincie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Commissaris van de Koning Wim van de Donk bracht vanmiddag een werkbezoek aan waterschap De Dommel. Dat was voor de gemeenten Boxtel en Sint-Oedenrode het ideale moment om het manifest Dommelvallei aan te bieden, waarin de ontwikkeling van het stroomgebied van de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch centraal staat. Vorige week werden gemeenteraadsleden van Boxtel en Sint-Oedenrode, ondernemers en andere belanghebbenden over Dommelvallei geïnformeerd in de Boxtelse raadzaal.

Vanuit AgriFood Capital, het samenwerkingsverband dat de economische bedrijvigheid in de provincie moet stimuleren, krijgen gemeenten de kans aan gebiedsontwikkeling te doen. ,,Dat was nog niet verteld of Boxtel en Sint-Oedenrode zaten al met elkaar om de tafel om plannen te maken", zei wethouder Peter van de Wiel in de Boxtelse raadzaal. Plannen met rivier de Dommel als drager, aldus wethouder Jan van Burgsteden van Sint-Oedenrode. ,,Het moet geen 'speeltje' zijn van de gemeenten, maar een project dat van onderaf wordt gedragen. Onderwijs en ondernemers worden er intensief bij betrokken. We moeten de Dommel, die mooie blauwe ader, koesteren en de ruimte geven en kunnen er veel meer mee dan nu het geval is."

BINNENDOMMELTJES

Architect Floris Alkemade zette samen LOLA Landscape Architects en Architecture Workroom Brussel, vier waterschappen, de provincie en de steden Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Eindhoven een 'alternatieve ruimtelijke visie' voor Noord-Brabant op. ,,Er is veel veranderd in de provincie, zoals het grondbeleid en hoe je als overheidsorgaan bestuurt. Bovendien is Noord-Brabant een combinatie van stad, natuur en platteland en is de ligging van de provincie interessant. Je zou de provincie wel de kern van Europa kunnen noemen." Alkemade ontwikkelde een kaart waarop alle structuren tussen de Brabantse steden en dorpen te zien waren, met uitzondering van autowegen. Alkemade: ,,Als je rivierenkaarten uit de achttiende eeuw bekijkt, wordt meteen duidelijk waarom dorpen ergens liggen."

De architect legde uit dat tijdens het onderzoek werd gekeken naar wat er in de provincie zou kunnen gebeuren. ,,Je brengt allerlei partijen en budgetten bij elkaar. Vaak is de oplossing voor de één, een probleem voor een andere partijen. We proberen nu vooral in oplossingen te denken, voor álle partijen." Alkemade noemde al enkele voorbeelden, zoals de waterlopen omleiden door recreatiegebieden en de relatie van stad en natuur te versterken door een stelsel van lanen. ,,Dommelvallei past precies bij de studie die we hebben verricht. Wat vooral interessant is, is om de historische structuur terug te brengen." De architect noemde de Binnendommeltjes, de grachtjes die tot in de jaren dertig van de vorige eeuw het straatbeeld in het centrum bepaalden, als mogelijk voorbeeld voor Boxtel.

Enkele aanwezigen zetten hun vraagtekens bij de financiering en vonden dat de plannen nog te weinig concreet waren. Door het manifest, dat onder meer is ondertekend door streekraad Het Groene Woud, Brabants Landschap, Design Academy, TU/e en steden als Nuenen, Eindhoven, Son en Veghel, aan de provincie aan te bieden, is echter het begin gemaakt, benadrukken wethouders Van de Wiel en Van Burgsteden. ,,De vele partijen die de verklaring hebben ondertekend, vormen een uitstekende basis om het project tot leven te brengen. Dit is een goede aanzet om tot véél projecten te komen." Architect Alkemade voegde toe: ,,En juist door partijen als onderwijs en ondernemers erbij te betrekken, kom je tot bijzondere dingen."