Afbeelding
Foto: Peter De Koning

BOXTELSE PRODUCENT VAN ZONWERING BESTAAT 25 JAAR

Unilux blijft flexibel op wereldmarkt

Peter de Koning

Van zzp'er tot internationaal bedrijf. Het klassieke verhaal van de succesvolle ondernemer geldt zeker voor Boxtelaar Patrick van Loosbroek en zijn bedrijf Unilux. In 1990 begon hij in een garagebox met rolhorren. Een kwart eeuw later geeft hij leiding aan bijna zestig mensen, in een nog altijd groeiend bedrijfspand aan de Schouwrooij. Zijn devies: ,,We blijven onze producten en onze organisatie ontwikkelen en vernieuwen."

Unilux ontstond in 1990, in een garagebox aan de Mijlstraat. De toen 21-jarige Patrick van Loosbroek uit Boxtel was als werknemer actief in de branche van horren en zonwering. ,,Veel producten waar ik dagelijks mee werkte, waren rijp voor verbetering. Ik had daar mijn ideeën over en zo ontstond als vanzelf het plan voor een eigen bedrijf. In het begin deed ik alleen assemblage, maar al snel ook productontwikkeling." De garagebox werd te klein. In 1993 verhuisde Van Loosbroek naar een bedrijfsgebouw aan de Eindhovenseweg, links naast het bekende pand 'Providentia'. Maar ook daar was de ruimte snel op en Unilux startte een nieuwe fase aan de Staarten. Op die locatie bleef het bedrijf tien jaar, tot de verhuizing in 2007 naar het kenmerkende witte bedrijfspand aan de Schouwrooij 18. Daar werken nu 57 mensen aan een dagelijkse productie voor 1.600 klanten, voornamelijk gespecialiseerde winkeliers en andere detaillisten.

Seizoenen

Lange tijd kocht Unilux zijn plissédeuren in Japan. Mooie producten, niks mis mee. Toch koos het bedrijf enkele jaren geleden voor productie in eigen huis, in Boxtel. Een opmerkelijke stap, omdat de productiekosten in Westerse landen moeilijk kunnen concurreren met producenten in landen met lage lonen. Van Loosbroek daarover: ,,Onze business kent seizoensinvloeden, met een piek in de warme maanden. Voor een goede bedrijfsvoering willen we de pieken beperken en het werk zo goed mogelijk verdelen over het hele jaar. Door de productie van plissédeuren in eigen huis te halen, kunnen we in de rustige maanden veel voorbereidend werk doen. En daardoor houden we onze levertijden in de drukke zomermaanden beperkt. Door op zo'n manier slim met productie om te gaan, kunnen we concurreren met de lagelonenlanden."

Fractions

In dit jubileumjaar presenteert Unilux het nieuwe aluminium shutter-model Fractions. Deze zelf ontwikkelde noviteit komt deze maand op de markt. Het is lichtdicht en inbraakwerend. In open positie sluit het voor 50 procent maar laat het voor meer dan 50 procent gebroken daglicht binnen. Van Loosbroek noemt het een bijzonder product met een speciaal effect van licht en schaduw. ,,De aluminium platen worden precies op maat gesneden door een cnc-lasersnijder die we aansturen met cad-tekeningen. Sinds kort hebben we een app waarop je het effect van Fractions kunt simuleren in een foto van je interieur." Voor de productie van Fractions zoekt Unilux licentiehouders op diverse plekken over heel de wereld. ,,Om te bouwen aan een netwerk van kwalitatief hoogstaande producenten die samen de markt bedienen."

Maatwerk

Unilux verdiept zich steeds verder in het automatiseren van een goede internetmarketing. Het bedrijf helpt zijn klanten op dit gebied, onder andere met speciale cursussen. Die worden vaak gehouden in het Boxtele bedrijfspand en zijn erg in trek. ,,Deze week verwelkomen we weer zo'n duizend mensen", meldt Van Loosbroek met enige trots. ,,Het is voor hen stimulerend om zo de omzet te vergroten. En wij versterken de band met onze klanten. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

Van Loosbroek kijkt voorzichtig nog eens 25 jaar vooruit: ,,In 2040? Ja, dan ben ik hier nog steeds actief", lacht de nu 46-jarige directeur. En dan weer serieus: ,,Ik had in het verleden een aantal kansen om het bedrijf te verkopen. Maar ik heb dat nooit serieus overwogen. Het is veel te leuk om als 'klein' bedrijf actief te zijn in een markt vol grote internationale spelers. Wij kunnen snel schakelen, bieden moeiteloos maatwerk en garanderen onze klanten hoge kwaliteit en een sterk assortiment. Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Getallen over bedrijfsgroei heb ik niet in mijn hoofd, wel allerlei ontwikkelingen om internationaal te kunnen blijven meespelen."

FOTO BOVEN: Directeur Patrick van Loosbroek in de productiehal van Unilux, aan de Schouwrooij 18. ,,Door slim produceren kunnen we beter concurreren met lagelonenlanden." (Foto: Peter de Koning).


Meubelmaker
Jesse van de Sande
op tv bij RTL4

De Boxtelse meubelmaker en interieurbouwer Jesse van de Sande is zaterdagmiddag 14 maart te zien in het tv-programma LifestyleXperience+. De uitzending begint om 13.30 uur.

Sinds het najaar van 2011 heeft Van de Sande (24) een eigen bedrijf dat meubels op maat produceert. Niet alleen voor binnenshuis overigens, ook tuinmeubelen behoren tot zijn assortiment. Voor driekwart van zijn opdrachten vertoeft de Boxtelse ondernemer momenteel in België. ,,Daar is de woningbranche wat meer in beweging dan in Nederland omdat de prijzen er wat lager liggen."

Van de Sande zegt te zijn benaderd door de programmamakers van LifestyleXperience voor het tv-programma van zaterdag. Daarin is ook aandacht voor Baril Coatings, het bedrijf van zijn oom.