Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Noord-Brabant

houdt open huis

in Den Bosch

Het provinciehuis aan de Brabantlaan in 's-Hertogenbosch opent zaterdag 14 maart haar deuren voor alle Brabanders. In aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten op woensdag 18 maart laat de provincie zien hoe ze werkt voor Brabant. De open dag in het provinciehuis duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Er valt tijdens de open dag heel wat te ontdekken, te leren en te kijken. De provincie laat zien wat haar belangrijkste taken voor Brabant zijn en waar zij voor staat. Met een routezuil in de hal van het provinciehuis kiezen bezoekers aan welke activiteiten ze mee willen doen.

Zo kan men een kijkje in de werkkamer van commissaris van de koning Wim van de Donk en te weten komen wat hij doet. Het publiek kan in de Statenzaal ontdekken hoe het provinciaal bestuur in elkaar steekt. Wie meedoet aan een rondleiding door het provinciehuis ontdekt alle plekjes in het gebouw. Gidsen loodsen de bezoekers via de bunker onder het provinciehuis naar de 23e etage. Daar kan men genieten van het uitzicht over een groot deel van Brabant.

VIJFTIEN PARTIJEN

Er doen vijftien politieke partijen mee aan de Statenverkiezingen op 18 maart. Deze zijn: VVD, CDA, PVV, SP, PvdA, D66, GroenLinks, 50 PLUS, PvdD, Platform Vrije Politiek, Stem NL, Lokaal Brabant, Libertarische Partij, ChristenUnie-SGP en Jezus Leeft. Zij staan met kraampjes in de hal.

Bezoekers kunnen daar kennis maken met hun kandidaten en ambities. Ook kan men de politieke voorkeur aan de hand van stellingen via de StickerStemwijzer ontdekken en vragen stellen aan de kandidaten voor het nieuwe provinciebestuur.

Op 18 maart worden ook de verkiezingen voor het bestuur van de waterschappen gehouden. De waterschappen richten in de hal van het provinciehuis een informatiestand in.

LIJSTTREKKERSDEBAT

Om klokslag 12.00 uur start het verkiezingsdebat van Omroep Brabant. Alle lijsttrekkers van de deelnemende partijen aan de Statenverkiezingen debatteren over actuele stellingen. Omroep Brabant zendt het debat op 15 maart uit dat daarna nog diverse keren wordt herhaald.

De brandweerlieden van het provinciehuis geven op het voorplein uitleg over hun werkzaamheden en verzorgen een demonstratie. Ook de mensen van de omgevingsdienst staan op het voorplein en geven daar demo's over onder meer lucht- en bodemkwaliteit.

Tijdens de open dag worden tal van ontspannende activiteiten gehouden. Bezoekers kunnen deelnemen aan een Brabantse kenniskwis. Op het voorplein geven oud-keeper Hans van Breukelen en Daniƫlle van der Donk een voetbalclinic. Er is ook een basketbalclinic met Kees Akerboom. Kinderen mogen cupcakes versieren in de kleuren van de Brabantse vlag. Daarnaast is er een ballonnenman. Modeontwerpster Truus de Kanter showt haar kleding die bestaat uit Brabantse vlaggenlijnen.

Senioren

De Boxtelse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen heeft voor komende week de volgende activiteiten op haar programma staan.

MAANDAG 16 MAART

13.00 ledenvergadering in De Walnoot.

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 17 MAART

13.30 hobbymiddag in Kinderboerderij.

13.30 biljarten in De Walnoot.

14.00 kienen in De Rots.

DONDERDAG 19 MAART

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 20 MAART

13.30 rikken en jokeren in De Adelaar.