koploper tantalus wint spannend duel in de braken

JRC verliest strijd om kampioenschap

De basketballers van JRC speelden zaterdag in sportcomplex De Braken een belangrijk duel tegen de huidige koploper Tantalus uit Eindhoven. Winst was nodig voor de Boxtelaren om nog in aanmerking te komen voor het kampioenschap. Na een spannende strijd, waarbij veel publiek aanwezig was, trok Tantalus uiteindelijk aan het langste eind. De wedstrijd eindigde in 63-76.

In Eindhoven was JRC in de eerste wedstrijd na verlenging te sterk voor Tantalus. ,,Dat is echter geen garantie dat we weer winnen. Deze tegenstander heeft erg veel kwaliteit en speelt met veel pressie op de guards en wings, precies de plekken waar wij momenteel enkel spelers missen. Voor ons was het dus zaak om ons fysieke overwicht te tonen" aldus JRC-coach Joris Schellekens voorafgaand aan de wedstrijd. Mocht JRC het duel verliezen, dan kon Tantalus het kampioenschap eigenlijk niet meer ontgaan.

moeite

JRC kwam sterk uit de startblokken met een verre driepunter van Jay van de Snepscheut. De Boxtelaren oogden gedreven en uiterst scherp. De verdediging van Tantalus werd op scherp gezet na deze score, waarna JRC ervoor koos om het fysieke voordeel uit te buiten. Coen van der Meijden werd een aantal keren goed gevonden door Robbin Snoeren en JRC liep uit naar een voorsprong van 13-4.

Tantalus herpakte zich en brak het momentum van Boxtel aan de hand van de captain. De aanvoerder scoorde zes punten in het vervolg van het eerste kwart en blonk vooral uit in verdedigend opzicht. De Boxtelse ploeg had meer moeite om de mensen te vinden en Tantalus kwam weer dichterbij, tot een achterstand van drie punten. Scores van Robert Smits en Kai Elissen zorgden toch voor een goed slot in kwart 1 en JRC sloot deze af met een voorsprong: 20-14.

extra stapje

In het tweede kwart werd hard gewerkt, maar beide ploegen kregen aanvallend niet veel voor elkaar. Hierdoor werd bijna vier minuten niet gescoord. Tantalus pakte de draad weer op en na tien doelpunten kwam de tegenstander op voorsprong. JRC, dat vijf minuten lang de basket niet wist te vinden, herpakt zich enigszins, maar moest toch toezien hoe de Eindhovense ploeg de voorsprong verder uitbreidde: 25-32. De Boxtelaren wisten vervolgens via Erdinc Bostanci en Van der Meijden de stand gelijk te trekken: 33-34.

JRC wist vervolgens het goede gevoel vast te houden, waardoor Tantalus moeite had de basket te vinden. Via twee verre schoten van Bostanci en de 'inside scores' van Van der Meijden liep JRC uit naar een voorsprong van 48-43. Via vrije worpen konden de mannen uit Eindhoven in het spoor van JRC blijven, dat het derde kwart met een 52-47 voorsprong afsluit.

De Boxtelse ploeg was de bovenliggende partij, maar de tegenstander zette in het laatste kwart een extra stapje bij. De druk werd opgevoerd, waardoor JRC moeilijker tot scoren kwam. Tantalus daarentegen gooide de punten wel binnen. De Eindhovense speler Kai Tholen gooide al zijn zestien punten van het duel in het laatste kwart binnen, waardoor de stand werd gelijk getrokken: 54-54.

Vijf minuten voor het eindsignaal was de stand opnieuw gelijk: 59-59. Het overwicht lag echter bij Tantalus en ook na de time-out kreeg JRC het tij niet meer gekeerd. Snoeren viel bij een 62-68 achterstand uit, waardoor het Boxtels verzet was gebroken. In de laatste anderhalve minuut liep Tantalus nog geflatteerd uit naar een 63-76 winst, zodat de ploeg zich binnen afzienbare tijd de officiƫle kampioen van de competitie mag noemen.

De teleurstelling was duidelijk zichtbaar bij JRC dat hoogstwaarschijnlijk op plek twee gaat eindigen. Coach Schellekens: ,,Ik baal enorm. Ik vind dat we in de eerste 35 minuten zeker niet de onderliggende partij waren. Zo heb ik veel strijd gezien en we hebben onze sterkere punten ten opzichte van Tantalus goed uitgebuit. Ik vind dat we met een opgeheven hoofd van het veld mogen lopen. Tantalus heeft het gewoon goed gespeeld." De topscorers aan de kant van JRC: Coen van der Meijden (24 punten) en Erdinc Bostanci (12).

FOTO BOVEN: Er was zaterdag flink wat publiek in sportcomplex De Braken aanwezig om JRC, de huidige nummer twee in de competitie, in actie te zien tegen koploper Tantalus uit Eindhoven. Beide ploegen maakten er een spannend duel van, de Eindhovenaren trokken aan het langste eind met 63-76. Hierdoor worden de basketballers naar alle waarschijnlijk kampioen in de competitie. (Foto: Albert Stolwijk).