De dominante Jet van den Brand (Karin Nievelstein) lacht een medebewoonster (Linda Brands)  uit. Een kenmerkende scene in 'Dichtbij'. De voorstelling wordt tot eind maart nog verschillende keren opgevoerd. (Foto's: Peter de Koning).
De dominante Jet van den Brand (Karin Nievelstein) lacht een medebewoonster (Linda Brands) uit. Een kenmerkende scene in 'Dichtbij'. De voorstelling wordt tot eind maart nog verschillende keren opgevoerd. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SUBLIEM TONEELSPEL DOOR BOXTHEATER

Het leven van ouderen, met 'n lach en 'n traan...

MARGO BARTELDS

Vol verwachting wat BOXtheater deze keer zou gaan brengen, verzamelden de bezoekers zich gisteravond in grand café Rembrandt voor de première van de toneelvoorstelling Dichtbij. Zoals gebruikelijk liep het gezelschap gezamenlijk naar een onbekende, maar voor dit stuk, verrassende locatie, waarvan de mogelijkheden optimaal benut werden...

BOXtheater kennende, wordt ook nu weer een verrassende, niet alledaagse voorstelling geboden. Het publiek krijgt daarbij een speciale plaats in het geheel. De bezoekers worden actief betrokken en oefenen op bizarre wijze invloed uit op het verloop van de avond.

Dat de gevoelens, wensen en verlangens van ouderen niet anders zijn dan die in andere leeftijdsgroepen, wordt op indringende wijze duidelijk. Hoe omgegaan wordt met lichamelijke gebreken, verlies van dierbaren en het inleveren van zelfstandigheid wordt door de spelers op sublieme wijze neergezet.

INDRINGENDE SCENES

De verschillende korte, maar indringende scenes, worden aaneengeregen tot één geheel, dat met een lach en een traan, maar ook met overpeinzingen en veelzeggende beeldspraak naast dagelijkse beslommeringen ook diepere lagen van het leven van de oudere in beeld brengt. De redelijk brutale vragen van de uitdagende vmbo-leerling Shirly, een rol van Noortje Brussee, verstoort de gedachtegang van de ouderen behoorlijk waardoor met name de mannen danig van slag raken.

Regisseur Thomas van der Ham geeft, samen met de spelersgroep en dankzij verrassende technieken en licht- en geluidseffecten, de inhoud van Dichtbij extra dimensie. De spelers tonen een grote mate van concentratie en inlevingsvermogen. Gedurende de hele voorstelling houden ze allemaal zowel het bewegingspatroon als mimiek en spraak vast die hoort bij de ouderen die ze verbeelden.

Frenk Breuer speelt overtuigend de negatieve en chagrijnige Frans Kuijpers. Op indrukwekkende wijze weet hij zijn worsteling met geloofsvraagstukken en de angst voor de dood te uiten. Karin Nievelstein kruipt helemaal in de huid van Jet van den Brand, een dominante en brutale bewoonster die het hart op de tong heeft en geen blad voor de mond neemt. Maar ze blijkt óók een wat excentrieke en enorm kwetsbare kant te hebben. De ouderen die samen het Dommelhovenkoor vormen, zorgen met hun muzikale bijdrage voor een bijzonder cachet, waardoor fictie en werkelijkheid dicht bij elkaar komen.

LUIDRUCHTIGE OVATIE

Een luidruchtige, staande ovatie toonde gisteravond het enthousiasme van de bezoekers voor de première. Spelers en regisseur blikten na afloop tevreden terug op het verloop van de eerste van de acht voorstellingen. Robert Brussee toonde zich opgelucht: ,,Het ging hartstikke lekker. Ik ben er helemaal blij mee." Ook regisseur Van der Ham was blij met het resultaat. ,,Het is geworden wat we voor ogen hadden. Er is met plezier gespeeld."

NOG KAARTEN TE KOOP

Voor de opvoeringen van zondag 15 en 29 maart zijn nog kaarten te koop. Voor 14 en 28 maart zijn er nog enkele entreebewijzen beschikbaar. Uitverkocht zijn de voorstellingen van 13, 26 en 27 maart. Toegangskaartjes zijn te bestellen via www.boxtheater.nl of gekocht in Proeverij 't Goei Leven, Markt 26, Boxtel.