Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEZING PATER HANS DE VISSER IN MUBO

Historie kasteel Stapelen

verbonden met ontstaan Boxtel

Pater kapucijn Hans de Visser is zondag 15 maart te gast in MuBo, het museum aan de Baroniestraat in Boxtel. De Visser verzorgt een inleiding over de geschiedenis van kasteel Stapelen.

In het kader van de lopende wisselexpositie '100 jaar Assumptionisten in kasteel Stapelen' in MuBo zal De Visser uitgebreid ingaan op de boeiende historie van het kasteel, dat momenteel wordt bewoond door de paters assumptionisten. Hij beschreef die geschiedenis in zijn standaardwerk 'Boxtel: heerlijkheid tussen twee heren', dat in 2013 verscheen.

De Visser maakte in dat boek duidelijk dat Boxtel met zijn inwoners altijd een bijzondere rol op het middeleeuwse toneel heeft gespeeld. Dankzij een leenbrief die in 1356 door Karel IV aan de heren van Boxtel werd uitgereikt, viel het dorp als rijksleen rechtstreeks onder de keizer in Duitsland. ,,Boxtel had een status aparte in de Meierij en was tot de Vrede van Munster dus geen verantwoording schuldig aan de hertog van Brabant. Sterker nog: inwoners van Boxtel hoefden geen belasting te betalen aan de hertog en bovendien niet in militaire dienst", aldus De Visser.

Ondanks de bijzondere positie sloot Boxtel de ogen niet voor de politieke realiteit en werd – als het goed uitkwam – via een soort tweesporenbeleid ook steun verleend aan de hertog van Brabant. Opvallend is dat de heren van Boxtel destijds woonden in een motte of versterkte burcht, die vermoedelijk op de plek van de huidige Sint-Petrusbasiliek moet hebben gelegen. De Visser ontdekte dat de motte op een gegeven moment werd ingeruild voor een waterburcht die thans bekend is als kasteel Stapelen.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt tweemaal dertig minuten met daartussen een korte pauze. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro inclusief een bezoek aan de wisselexpositie en/of de vaste tentoonstelling. Bezoekers kunnen zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl. Bellen kan ook via telefoonnummer 06-16 04 18 98. (Foto: Peter de Koning).