Afbeelding
Foto: Peter de Koning

première voorstelling teejatergroep orion op vrijdag 13 maart

Potvis: van huiskamer tot Thaise tuin

TONNIE WESSELING

Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel voert vanaf morgen, vrijdag 13 maart, vijf keer het stuk 'De Potvis ' op, een komedie met diepgang van Frank Houtappels. De afgelopen maanden werd druk gerepeteerd door de acteurs. Brabants Centrum nam een kijkje bij één van deze repetities...

Regisseur Minke van Hoof geeft tijdens de repetitie aan dat bijzonder content is met de keuze voor 'De Potvis'. ,,Er was dit jaar vraag naar een komedie én er was maar één mannelijke speler beschikbaar. Ik zocht zelf naar een tragikomedie en zo viel de keus op De Potvis.". Houtappels, de schrijver van het theaterstuk, is niet de eerste de beste. Zo schreef hij onder meer de scenario's voor de series Gooische Vrouwen en de moderne versie van 't Schaep met de 5 Pooten. Sinds juli vorig jaar wordt gerepeteerd door de acteurs van Teejatergroep Orion en dat is te merken. De vijf spelers zijn al behoorlijk rolvast en dragen de lappen tekst met verve voor.

Via een les over improvisatie heeft regisseur Van Hoof de juiste mensen voor de juiste rollen gekozen. Zonder al te veel van het stuk te verklappen gaat het over moeder Ingrid, een prachtige rol door Rina Janssen en haar beide dochters: de sullige Mia (Heleen van Minderhout) en de 'wereldse' Roos (Judith van Damme), aangevuld met de klusjesman Walter (Paul van de Sande). Hun vader is overleden en zijn as is in een urn gestopt. Moeder is licht dementerend, dochter Roos komt over uit Thailand en Mia is smoorverliefd op Walter. De as van hun overleden echtgenoot en vader dient uitgestrooid te worden en op wens van Ingrid reist het hele gezelschap af naar Thailand...

enthousiasme

Speelster Janssen roemt Teejatergroep Orion. ,,Het is een bijzonder hechte club waarbij de leden alles over hebben voor elkaar. Zo komen de andere spelers, die dit keer geen rol in het stuk hebben, en de bestuursleden telkens trouw naar de repetities. Zij lachen het hardst bij komische scènes en zorgen voor steun."

Teejatergroep Orion werd in augustus 1981 opgericht. Acteurs Van de Sande en Janssen zijn er vanaf het begin bij. Aanvankelijk speelde men ieder jaar twee avondvullende voorstellingen en een kinderproductie. Dat is nu bijgesteld naar één theaterstuk in de avond en één opvoering voor de jeugd. Steevast trekt het gezelschap uit Lennisheuvel volle zalen. Dat is niet verwonderlijk want ook dit jaar weer spat het enthousiasme bij de spelers er vanaf.

HOOGSTANDJE

Van Minderhout, die in de rol kruipt van dochter Mia, ondergaat een vuurdoop. Zij speelt voor de eerste keer mee en zegt tijdens de repetitie nog niet nerveus te zijn: ,,Ik vind het wel leuk en spannend en wilde al heel lang meedoen. Toen de kinderen uit huis gingen had ik meer vrije tijd en heb ik contact gezocht met de Teejatergroep. Ik werd heel leuk ontvangen en mocht meteen meedoen".

,,Een echte aanrader." Zo noemt acteur Van de Sande de nieuwste voorstelling van Orion. ,,Dat komt ook door onze perfecte regisseur. Het is de eerste keer dat we een avondvullend stuk spelen met zo weinig mensen en daardoor hebben we lappen tekst. Het is een kwalitatief hoogstandje geworden." Hij voegt er aan toe dat meer mannelijke spelers voor de groep zeer welkom zijn. Bovendien roemt hij ook de mensen die het decor opbouwen. ,,Die zijn echt geweldig. Zo is de Hollandse huiskamer na de pauze in een mum van tijd omgetoverd tot een schitterende Thaise tuin." Ook de onzichtbare man voor licht en geluid, Wilfred Kreijveld, verdient volgens de cast een compliment.

'De Potvis' wordt opgevoerd in gemeenschapshuis Orion op vrijdag 13, zaterdag 14, woensdag 18, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart. De voorstelling gaat om 20.15 uur van start. Kaarten kosten tien euro (inclusief pauzedrankje) en zijn verkrijgbaar bij supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof of bij Ellen van de Loo, telefoonnummer 0411-67 44 85, e-mailadres: ellenkeesloo@gmail.com. De zaal is geopend om 19.30 uur.

FOTO BOVEN: Theaterstuk De Potvis is een tragi-komedie over de twee zussen Roos (links, gespeeld door Judith van Damme), Mia (rechts, Heleen van Minderhout) en hun moeder Ingrid (Rina Janssen). (Foto: Peter de Koning).


infobijeenkomst op maandag 23 maart

Essche Akker: achttien

hoek- en rijwoningen

Reuvers Bouw en Ontwikkeling uit Oss gaat achttien woningen realiseren op het braakliggende terrein Venakkers in Esch. De gemeente Haaren en de projectontwikkelaar tekenden maandag de samenwerkingsovereenkomst voor het plan 'Essche Akker'. Maandag 23 maart wordt een informatiebijeenkomst over het project gehouden in Ons Café aan de Leunisdijk.

De gemeente Haaren schreef al in 2013 een 'prijsvraag' uit voor het perceel Venakkers. Reuvers kwam met een plan waarbij 27 woningen worden gebouwd op het perceel. Na overleg met de projectontwikkelaar is besloten achttien rij- en hoekwoningen te bouwen, zodat het huidige speelveld op het perceel kan worden behouden.

De overeenkomst tussen de gemeente en Reuvers is inmiddels ondertekend, daarna wordt gestart met de bestemmingsprocedure. Belangstellenden zijn welkom op de informatiebijeenkomst op maandag 23 maart in Ons Café. De avond gaat om 19.30 uur van start.

Mensen kunnen alvast hun interesse voor één van de woningen kenbaar maken op www.esscheakker.nl.


Blaasmuziek met halfvasten

Het Liempdse dweilorkest Op naor d'Honderd is zondag 15 maart samen met andere orkesten te beluisteren tijdens de Halfvasten Uitblaosmiddag. De optredens in café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg in Oirschot starten om 14.00 uur en zijn gratis toegankelijk.

De organiserende blaaskapel 't Spult uit Oirschot ontvangt naast het gezelschap uit Liempde ook blaaskapel Blitz en PIAS uit Eindhoven en de Kneuterkapel uit Nijnsel. Elk orkest speelt tweemaal en de middag wordt om 18.00 uur afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle muzikanten.

De muziekkapellen zorgen voor herkenbare muziek, maar vergeten ook het showelement niet. Tijdens voorgaande jaren bleek dat de optredens bol staan van gezelligheid. Jan van Esch van de organisatie: ,,Als je van gezellige blaasmuziek houdt, mag je deze middag zeker niet missen."

Afbeelding