BALANS PLEIT VOOR GEBRUIK INSTRUMENT

Burgemeester denkt aan proef cameratoezicht

Burgemeester Mark Buijs staat positief tegenover een proef met cameratoezicht. Hij overweegt om van die mogelijkheid gebruik te maken tijdens vier evenementen per jaar. Maar wel onder voorwaarden. ,,Het moet écht nodig zijn."

De fractie van Balans zou graag zien dat camera's vaker ingezet worden, mede naar aanleiding van de grove mishandeling van een aantal Boxtelaren die tijdens carnaval plaatsvond op de Zwaanse Brug. ,,Er is sinds dat gewelddadig incident helaas weer volop aandacht voor onderwerpen als openbare orde en veiligheid", liet raadslid Mariëlle van Alphen weten. ,,Wij zien veel mogelijkheden voor cameratoezicht, mede gelet op het feit dat andere gemeenten dit hulpmiddel steeds vaker inzetten. Dat doen zij door op een juiste manier om te gaan met het argument van aantasting van de privacy. In Boxtel verkeren we bovendien in de gelukkige omstandigheid dat diverse plaatselijke bedrijven gespecialiseerd zijn in cameratoezicht."

Buijs benadrukte dat hij een proef graag in overweging wil nemen. ,,Momenteel doet een werkgroep in Oost-Brabant onderzoek naar de mogelijkheden van cameratoezicht in openbare gebieden, maar dat mag alleen gebeuren onder toezicht van de politie. Ook de gemeente Boxtel is hierbij betrokken. Het wel of niet gebruik maken van cameratoezicht vereist een heel zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen. Het plaatsen van camera's kan een afschrikwekkende werking hebben, maar geeft geen garantie dat het overal meteen veiliger is in het centrum. Bovendien heeft het gevolgen voor de privacy van mensen, die hierdoor beperkt wordt. Je kunt ze daarom niet overal ophangen."

Buijs stelde tijdens de behandeling van het onderwerp cameratoezicht dat het aantal misdrijven in Boxtel in de laatste zes maanden van 2014 gestegen was ten opzichte van dezelfde periode in 2013: 84 tegenover 67 incidenten. Het aantal geweldsmisdrijven in 2014 was 244, waarvan 103 plaatsvonden in het centrum.