PARKEERTARIEF VAN 118 NAAR 110 EURO

Vergunning in Centrum en Breukelen goedkoper

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het voorgestelde jaartarief voor parkeervergunningen in de Boxtelse wijken Centrum-West en Breukelen Zuid gaat omlaag van 118 naar 110 euro. Dat was dinsdagavond de uitkomst van het raadsdebat over parkeerregulering en parkeervergunningen, waarbij de leden van de fracties zich onder meer bogen over de exploitatie van de parkeermaatregelen en verkeerscirculatie in het (centrum)gebied.

Enkele raadsleden, waaronder fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans, stelden dat een paar kostenposten niet thuishoorden in het exploitatieoverzicht. Daarbij ging het om posten als 'contracten onderliggend aan upgrade automaten' (4.138 euro), 'inkomstenderving parkeerautomaat station' (5.000 euro) en 'kapitaallasten upgrade parkeerautomaten' (4.806 euro) . Van der Zanden: ,,Aan de raadsleden wordt gevraagd om zowel de exploitatie vast te stellen als het vergunningensysteem, maar die posten hebben niets te maken met dit systeem."

KOSTENPLAATJE

Uiteindelijk werd de vergadering geschorst en het overzicht aangepast, waardoor het totale kostenplaatje van ruim 211.000 euro verminderde met een bedrag van bijna 14.000 euro. Wethouder Herman van Wanrooij rekende vervolgens voor dat het tarief voor parkeervergunningen op jaarbasis daardoor van 118 maar 110 euro verlaagd kan worden, waar de raad graag mee instemde. Hierbij gaat het college ervan uit dat er 1.725 vergunningen aangevraagd worden en 64 om de auto te parkeren op het terrein van Q-Park bij het NS-station.

Het is de bedoeling om in de tweede helft van 2015 in de wijken Centrum-West en Breukelen Zuid een nieuw digitaal systeem in te voeren. In de meeste straten in die wijken mag dan alleen geparkeerd worden door vergunninghouders. Bewoners kunnen een digitale vergunning aanvragen, die gelinkt wordt aan hun kenteken. Voor onder meer visite en medewerkers van hulpdiensten komen afzonderlijke regelingen en ontheffingen, waarbij ook hun kenteken digitaal wordt vastgelegd. Van Wanrooij: ,,Via een scanner controleren de handhavers de vergunde kentekens. Als het apparaat een kenteken niet herkent, kan een boete opgelegd worden voor foutief parkeren. Over zaken als betaald parkeren bij parkeerautomaten, blauwe zones en gebieden voor vrij parkeren in het centrum wordt later dit jaar afzonderlijk gesproken door de gemeenteraad."

Stefan de Nijs (Combinatie95) gaf dinsdag aan dat het digitale vergunningensysteem een goede oplossing is voor het parkeerprobleem in de straten rond het NS-station in Boxtel. Veel bewoners in die buurt hebben last van parkerende reizigers of winkelend publiek en vragen al jaren om maatregelen. De gemeente presenteerde daarom vorig jaar met een klankbordgroep - bestaande uit omwonenden - een plan voor de parkeerregulering in dit gedeelte van het centrum en de wijk Breukelen.