BIJEENKOMST CENTRUMPLANNEN BOXTEL

'Winkeliers Oosterhof worden tegengewerkt'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Tijdens een beeldvormende bijeenkomst over verschillende projecten in het Boxtelse centrum - voor leden van de gemeenteraad en bewoners - trok voorzitter Harry Kroot van de vereniging van eigenaren (vve) van winkelcentrum Oosterhof de meeste aandacht naar zich toe. ,,Waarom worden hardwerkende ondernemers, zoals de winkeliers in Oost, tegengewerkt in hun streven om de winkels uit te breiden?", vroeg Kroot zich af.

In een onderzoek voor de nieuwe detailhandelsvisie voor Boxtel werd al eens geopperd om het gedateerde winkelcentrum in Oost te slopen. Maar dat zag de vereniging van eigenaren niet zitten. Kroot benadrukte dinsdag na de bijeenkomst in de raadzaal dat sinds de jaren negentig gesproken en gediscussieerd wordt over de verbouwing van het overdekte winkelcentrum. ,,We hebben een paar maanden geleden een nieuw duurzaam plan ingediend bij de gemeente, waarover ook de ondernemers enthousiast zijn. We trekken samen op."

Kroot stelde dat het uitgangspunt eigenlijk was het winkelcentrum uit te breiden met 1.800 vierkante meter. ,,Maar zoals het er nu naar uitziet hebben we 1.400 vierkante meter om plannen te realiseren. Het is kantje boord, maar waarschijnlijk net voldoende. We zouden er graag tweehonderd vierkante meter bij willen. Waarom moeten we zoveel moeite doen om de uitbreiding van de winkels voor elkaar te krijgen?"

APPLAUS

De voorzitter kreeg steun van CDA-raadslid Vera Brouns, die na het betoog van Kroot het idee opperde om een informatieavond over winkelcentrum Oosterhof te organiseren. ,,Op die manier kunnen we misverstanden die er mogelijk bestaan uit de weg ruimen." Die opmerking ontlokte een instemmend applaus van welgeteld één bezoeker: Harry Kroot.

Woordvoerder Bas Schel van de gemeente Boxtel zei in een reactie dat de beeldvormende bijeenkomst dinsdag in eerste instantie over de projecten in het centrum ging. Wél gaf Schel aan dat het ingediende verbouwingsplan voor Oosterhof deel uitmaakt van de veelbesproken detailhandel- en horecavisie, waar dinsdag 24 maart een besluit over genomen wordt.

STAND VAN ZAKEN

Tijdens de vergadering over de centrumvisie gaf naast woordvoerder Schel ook wethouder Eric van den Broek aan wat de stand van zaken is van de verschillende centrumplannen. Behalve over de detailhandel- en horecavisie kregen de aanwezige raadsleden en overige belangstellenden een update over onder meer de herinrichting van de Markt, de visie van Cor Molenaar, het economisch aanvalsplan en de route tussen kasteelpark Stapelen en en de Sint-Petrusbasiliek (STA-P). In het centrum vinden gelijktijdig projecten plaats, die in veel gevallen met elkaar verbonden zijn. ,,Het feit dat de plannen door elkaar heen lopen en een relatie met elkaar hebben, kan wel eens verwarrend zijn voor veel mensen. Daarom is het goed om aan te geven waar we nu staan", lieten Van den Broek en Schel weten.

De wethouder en de communicatiedeskundige stelden dat een aantal plannen in de besluitvormende fase is, zoals de detailhandel- en horecavisie, terwijl ook de herinrichting van de Markt zich in een vergevorderd stadium bevindt. Schel: ,,De raad gaat daar nog dit jaar een ei over leggen, waaronder over het seizoensparkeren op de Markt. Andere projecten zitten al in de uitvoerende fase."