Portret van de vertegenwoordigers van alle organisaties die werden verrast met een donatie van de Vincentiusvereniging. Boven: Richard Permentier, Louise Vousten, Chris D’Havé, Eugène Rijnders en Marietje van den Dungen, Toon van der Sloot. Onder: Marlène Kelderman, Diny Stolvoort, Francine van Weert en Arjen Witteveen. (Foto: Peter de Koning).
Portret van de vertegenwoordigers van alle organisaties die werden verrast met een donatie van de Vincentiusvereniging. Boven: Richard Permentier, Louise Vousten, Chris D’Havé, Eugène Rijnders en Marietje van den Dungen, Toon van der Sloot. Onder: Marlène Kelderman, Diny Stolvoort, Francine van Weert en Arjen Witteveen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ACHT VRIJWILLIGERSORGANISATIES VERDELEN 10 MILLE

'Vincentius' bestrijdt stille armoede

MARGO BARTELDS

In de bovenzaal van gemeenschapshuis De Rots heeft de plaatselijke Vincentiusvereniging deze week acht vrijwilligersorganisaties getrakteerd op een mooie cheque. Uit de baten van de verkoop van tweedehands goederen in de kringloopwinkel, steunt de vereniging mensen die stille armoede bestrijden en inwoners ondersteunen ongeacht de oorzaak van de nood, achtergrond of geloof. Daarnaast doneert de vereniging jaarlijks een bedrag aan andere hulpverlenende organisaties in Boxtel, Liempde of Lennisheuvel.

Die organisaties hebben doorgaans soortgelijke doelstellingen als de Vincentiusvereniging. Op democratische wijze kiezen de vrijwilligers welke organisatie een bijdrage krijgt en welk bedrag daarbij hoort. Vertegenwoordigers van de acht uitgekozen organisaties die dit jaar een donatie kregen, werden dinsdagavond gastvrij ontvangen door de vrijwilligers en bestuursleden van de Vincentiusvereniging.

In zijn welkomstwoord gaf voorzitter Toon van der Sloot aan dat het aantal hulpvragen groeit en dat ook de complexiteit daarvan toeneemt. Dat velen de weg naar de kringloopwinkel aan de Van Leeuwenstraat weten te vinden, maakt het voor de vereniging mogelijk om veel mensen te helpen. ,,Naast alle eigen activiteiten om armoede én eenzaamheid te bestrijden, is het fijn dat we ook dit jaar een aantal organisaties financieel kunnen steunen", aldus Van der Sloot. ,,Eenzaamheid is misschien wel de grootst mogelijke armoede die een mens kan ervaren. Daarom geldt dat naast financiële armoede ook eenzaamheidsbestrijding voor ons van groot belang is."

SAMENWERKING

De Vincentiusvereniging werkt nauw samen met de Voedselbank, die wekelijks 170 gezinnen voorziet van de broodnodige voedselpakketten. Arjen Witteveen, sinds kort voorzitter van de Voedselbank Boxtel, Haaren en Biezenmortel, kreeg een cheque van 3.200 euro. Witteveen was blij verrast; een bestemming is al gevonden omdat de Voedselbank dringend nieuwe vrieskasten nodig heeft.

Richard Permentier nam namens de Stichting Leergeld een cheque van eveneens 3.200 euro in ontvangst. Kinderen tussen 4 en 18 jaar oud, waarvoor in het eigen gezien geen middelen aanwezig zijn om deel te kunnen nemen aan sport, culturele activiteiten of muzieklessen, kunnen dankzij Leergeld meedoen en hoeven niet aan de zijlijn te blijven staan.

ANONIMITEIT

Veel vrijwilligers in Boxtel doen in de anonimiteit belangrijk werk voor medeburgers, zo werd dinsdag maar weer eens duidelijk. Een aantal organisaties waaraan ze verbonden zijn, kregen een cheque om zo eens in de schijnwerpers te komen. Francine van Weert ontving namens De Zonnebloem in Liempde 500 euro. De 120 gasten van de Liempdse afdeling worden door 24 vrijwilligers met kleinere activiteiten extra verrast. Marlène Kelderman, actief binnen de Boxtelse afdeling van De Zonnebloem, ook 500 euro.

Louise Vousten van de plaatselijke ziekenwerkgroep in de Heilig Hartparochie kreeg ook 500 euro. De vermindering van het aantal vieringen waarbij gecollecteerd kan worden, zorgde de voorbije periode voor een terugloop van de financiële middelen. De bijdrage van de Vincentiusvereniging kwam daarom echt als geroepen.

GENERATIETUIN

De Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel ontving ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een bijdrage 500 euro om cursussen te kunnen organiseren voor mensen met een uitkering. ,,Heel nuttig werk", aldus voorzitter Van der Sloot. Diny Stolvoort en Bert Habraken sloten de rij en ontvingen eveneens 500 euro. Zij zetten zich met andere vrijwilligers in voor de aanleg van een generatietuin nabij de Kinderboerderij aan het Apollopad,

Aan het slot van de bijeenkomst in De Rots werd een cheque ter waarde van 1.000 euro uitgereikt aab de vrijwillige thuishulp van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Marieke Dijkshoorn, die de verschillende activiteiten van de vrijwillige thuishulp professioneel begeleidt, gaf met vrijwilliger Jeanne Swinkels uitleg over de verschillende vormen van thuishulp in Boxtel. Al langer bestaat de wens om een duofiets aan te schaffen. Voor dit project is vijf mille nodig; de cheque van de Vincentiusvereniging brengt deze wens een stapje dichterbij; de teller staat op 3.800 euro.