Tientallen bouwvakkers zijn al maanden aan het werk in het Essche woonzorgcentrum, dat sinds kort de naam Het Buitenhuis draagt. Op 1 april zijn de bouwactiviteiten afgerond, een maand later kunnen bewoners er in. (Foto: Gerard Schalkx).
Tientallen bouwvakkers zijn al maanden aan het werk in het Essche woonzorgcentrum, dat sinds kort de naam Het Buitenhuis draagt. Op 1 april zijn de bouwactiviteiten afgerond, een maand later kunnen bewoners er in. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

intensieve verbouwing woonzorgcentrum op 1 april afgerond

Het Buitenhuis in Esch: een mix van zorg én luxe

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bouwvakkers zijn in oktober vorig jaar gestart met de grootscheepse verbouwing van woonzorgcentrum Sint-Jozef aan Het Nieuwland in Esch. ,,Je herkent het niet meer terug", kondigt locatiedirecteur Jan-Kees Metz aan voordat hij dinsdag start met een rondleiding in het Essche woonzorgcentrum. En inderdaad, het gebouw ondergaat een volledige metamorfose. Qua uiterlijk, maar ook qua concept...

Een doolhof van leidingen, grote groene containers en tientallen pallets voor de deur en meer dan dertig bouwvakkers die allerlei klussen verrichten. ,,Deze verbouwing is een omvangrijke klus", vertelt locatiedirecteur Metz. ,,Maar het gaat snel. Telkens als ik hier kom, zijn er weer dingen klaar."

De verbouwing van het woonzorgcentrum maakt deel uit van de wijzigingen die Zorggroep Elde doorvoert vanwege de veranderende vraag van cliënten. Eerder werd al bekend dat de woonzorgcentra Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel worden gesloten. De bewoners verhuizen naar Molenweide aan de Achterberghstraat. Simeonshof in Boxtel wordt een Wijkhuis. De Vlaswiek in Liempde werd eerder al verbouwd.

privaatfinanciering

Bovendien zou Sint-Jozef in Esch een andere invulling krijgen. Waar het Essche woonzorgcentrum voorheen een combinatie was van een verpleeghuis en een afdeling voor dementerenden, is nu gekozen voor een nieuwe mix. ,,De afdeling voor mensen met dementie die zware zorg nodig hebben, wordt uitgebreid", legt Metz uit. Zo waren er in eerste instantie dertien kamers beschikbaar. Dat aantal stijgt naar 22 ruimtes. ,,Twaalf kamers vallen onder privaatfinanciering. Dat houdt in dat bewoners driehonderd euro meer kwijt zijn dan de maximale bijdrage die mensen kwijt zijn aan de Wet Langdurige Zorg, de vervanger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Zij krijgen hiervoor meer woongenot: een ruimere kamer van 45 vierkante meter en een eigen terras, badkamer en toilet." De overige tien kamers zijn 25 vierkante meter groot; de badkamer wordt gedeeld.

De zorg is voor beide doelgroepen hetzelfde, benadrukt Metz. ,,We hebben gekozen voor het zogenoemde buitenhuis-concept. Het Buitenhuis is ook de naam die het woonzorgcentrum gaat krijgen." Het concept is terug te zien in de ruimere kamers, maar ook in de luxere huiskamers, waar bewoners een groot gedeelte van de dag verblijven. ,,Het woonzorgcentrum krijgt meer cachet", vat Metz samen.

aankleding

Zo wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een open haard in één van de huiskamers, daarnaast wordt een keuken geplaatst voor kleinere kookactiviteiten met bewoners. Ook de tuin, die om het woonzorgcentrum loopt, wordt onder handen genomen. Er komen paden die toegankelijk zijn voor mensen met rollators en bewoners in rolstoelen. ,,Mensen moeten hier het gevoel krijgen dat ze in een buitenhuis wonen en kunnen hier dan ook vrij bewegen. De vraag van mensen is veranderd. Ze hebben behoefte aan meer luxe en andere activiteiten dan de traditionele kienmiddag. Daar proberen wij met Het Buitenhuis invulling aan te geven. Door activiteiten, maar ook door de aankleding."

Het woonzorgcentrum wordt opgedeeld in twee gedeelten met twee zelfstandige ingangen. Zo is er dus de afdeling voor dementerenden én Esch krijgt een heus bed&breakfast. Mensen die niet thuis kunnen revalideren na een ziekenhuisopname of van wie de mantelzorger op vakantie is, kunnen tijdelijk terecht in één van de zes hotelkamers. Daarnaast komt er een steunpunt thuiszorg en een restaurant met 'loungeruimte' waar de 'hotelgasten', maar ook andere inwoners van Esch, kunnen eten. Metz: ,,Je kunt dus wel stellen dat Esch klaar is voor de toekomst."

gastvrijheid

De locatiedirecteur geeft aan dat alles volgens schema verloopt. Op 1 april wordt de verbouwing afgerond, een maand later kunnen de bewoners in hun kamers. ,,Momenteel zijn we bezig een nieuw zorgteam samen te stellen voor Het Buitenhuis. Gastvrijheid is één van de sleutelwoorden", legt Metz uit. Bovendien worden voormalige bewoners van de afdeling voor dementerenden in Esch gepolst of ze terug willen komen. Ouderen die in het verpleeghuis woonden, keren niet terug. ,,De meesten zijn terecht gekomen in Elisabethsdael/Vinckenrode in Boxtel, De Beemden in Boxtel of De Vlaswiek in Liempde. Deze verhuizingen zijn gelukkig goed gegaan."

Zorggroep Elde houdt zaterdag 21 maart van 09.30 tot 14.30 uur een open dag in verpleeghuis Liduina. Hier staat ook een kraam over Het Buitenhuis in Esch. Meer informatie: www.zge.nl.