De Dommel staat centraal in de plannen van Boxtel en Sint-Oedenrode om de vallei te versterken.  (Foto: Peter de Koning).
De Dommel staat centraal in de plannen van Boxtel en Sint-Oedenrode om de vallei te versterken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRABANTSE GEMEENTEN SCHRIJVEN SAMEN MANIFEST VOOR GEBIEDSONTWIKKELING

Boxtel aan het roer in plan Dommelvallei

MARC CLEUTJENS

De gemeenteraden van Boxtel en Sint-Oedenrode worden vanavond in de raadzaal geïnformeerd over een ambitieus plan dat het stroomgebied van de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch ingrijpend moet versterken. Het plan Dommelvallei is opgenomen in een manifest dat volgende week in het waterschapshuis wordt aangeboden aan commissaris van de koning Wim van de Donk.

Boxtel en Sint-Oedenrode leggen de laatste hand aan een manifest dat ze samen met alle andere Dommelgemeenten in de Brabantse stedendriehoek hebben opgesteld. Het manifest, dat wordt ondertekend door Eindhoven, Nuenen, Sint-Oedenrode, Boxtel, Schijndel, Veghel, Sint-Michielsgestel, Vught en 's-Hertogenbosch, wordt ondersteund door de waterschappen De Dommel en Aa & Maas. Daarnaast wordt samengewerkt met educatieve partners zoals HAS, TU/e en Design Academy.

Volgens wethouder Peter van de Wiel en ambtenaar Henk Heling is de schaalgrootte van het plan Dommelvallei vergelijkbaar met Kloppend Hart van de Meierij, een van de blikvangers van het stimuleringsprogramma Landschappen van Allure.

TORENHOGE AMBITIES

De projecten die binnen Kloppend Hart waren opgenomen en landschapsontwikkeling beoogden, werden ondersteund met miljoenen euro's subsidie. ,,We hopen nu ook in aanmerking te komen voor fondsen van provincie, Rijk en Europa", zegt Van de Wiel. ,,Een groot verschil is dat we nu niet hoeven in te schrijven op een programma, maar dat we met het manifest willen laten zien dat er een plan ligt waar de provincie niet omheen kan."

Dat Boxtel met Sint-Oedenrode juist volgende week in het waterschapshuis een manifest aanbiedt aan commissaris van de koning Van de Donk, is geen toeval. Kort voor de verkiezingen van Provinciale Staten willen beide gemeentebesturen voorsorteren op het beleidsprogramma dat de nieuwe coalitie na 18 maart in het provinciehuis gaat schrijven. Dat de provincie enthousiast is, bewijst de aanwezigheid van Van de Donk, maar ook de presentie van gedeputeerden Yves de Boer en Johan van den Hout.

Ze zullen in het waterschapshuis kennis maken met de torenhoge ambities die beide kartrekkers aan de dag leggen. ,,Het plan voorziet in een ontwikkeling van het gebied rond de Dommel op het terrein van natuur, landschap en waterhuishouding", legt ambtenaar Heling uit. ,,We zoeken aansluiting bij de plannen voor BrabantStad en de ideeën die met de bekende architect Floris Alkemade zijn ontwikkeld onder de noemer Brabant Mozaïek."

GEEN SPEELTJE

Wethouder Van de Wiel benadrukt dat het plan Dommelvallei geen 'speeltje' wordt voor gemeenten, maar wordt opgezet met en voor ondernemers. Ook in Boxtel is een groep geformeerd waarin ondernemers zitten die concrete ideeën gaan uitwerken. ,,Die werkgroep is al enthousiast aan de slag gegaan en gaat zorgen voor heel veel reuring in de Dommelvallei", voorspelt Van de Wiel.

Concrete plannen voor de inrichting van de Dommelvallei zullen vlot ontwikkeld worden. De gemeenteraden van Boxtel en Sint-Oedenrode krijgen vanavond een voorproefje. Waterberging is een van de uitgangspunten, in het buitengebied alsmede stads- en dorpskernen. Van de Wiel: ,,Cruciaal is dat plannen worden ontwikkeld die gedragen worden door ondernemers en een verdienmodel hebben dat uitnodigt om mee te doen aan het plan Dommelvallei."