Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BIBITOR: KOMST MCDONALD'S CRUCIAAL

'Liempdse Barrière wordt toegangspoort'

Het gemeentebestuur van Boxtel is enthousiast over de plannen van Bibitor Vastgoed uit Haaren. De projectontwikkelaar wil in en om het leegstaande wegrestaurant De Liempdse Barrière een groot horecacomplex realiseren, waarin onder meer plaats is voor een hamburgerrestaurant van McDonald's. ,,We zijn opgetogen omdat De Liempdse Barrière wordt omgevormd tot een toegangspoort voor Boxtel en Het Groene Woud", zegt wethouder Peter van de Wiel van ruimtelijke ontwikkeling.

Boxtel wil vaart maken met de plannen: ,,De Liempdse Barrière staat al een tijd leeg. Het terrein wordt niet alleen gebruikt voor het parkeren van vrachtwagens, maar ook door ongewenste handel." Het gemeentebestuur van Boxtel heeft zich vorige week uitgebreid gebogen over de plannen van Bibitor, dat al geruime tijd werkt aan een alternatieve invulling van het wegrestaurant.

Volgens wethouder Van de Wiel zijn de voorbije jaren allerlei formules de revue gepasseerd. ,,Naast McDonald's waren dat ook Burger King en La Place, de restaurantformule van V&D. Uiteindelijk is gekozen voor een hele innovatieve aanpak die aansluit bij onze wensen om bij afrit 26 van de A2 een toegangspoort naar Het Groene Woud te realiseren."

Volgens Van de Wiel is het gemeentebestuur 'in beginsel' enthousiast over de plannen van Bibitor en is een principebesluit genomen waaruit duidelijk wordt dat de vastgoedontwikkelaar kan rekenen op steun vanuit het gemeentehuis. ,,Wel is duidelijk dat er nog werk verricht moet worden", benadrukt de wethouder. ,,Zo staat vast dat het bestemmingsplan aangepast moet worden als er meerdere horecaformules gerealiseerd worden."

DRAAGVLAK

Wat Boxtel toejuicht is dat Bibitor verder kijkt en naast McDonald's ook opteert voor een groot restaurant met wereldkeuken. Verder zijn er plannen voor een winkel met streekproducten en een informatiepunt voor Het Groene Woud. ,,Boxtel is minder gebaat bij een wegrestaurant waar mensen even stoppen om een hapje te eten en weer doorrijden. Juist door meerdere formules te presenteren, denken we dat er kansen zijn om mensen naar Het Groene Woud te lokken en het economisch draagvlak van het nationaal landschap kunnen vergroten."

Het gemeentebestuur ziet ook enkele kritische punten in de plannen van Bibitor. Zo wordt de extra verkoop van fastfood naast het te heropenen restaurant gezien als een mogelijke belemmering. Volgens de projectontwikkelaar is een fastfoodrestaurant echter essentieel: ,,De businesscase kan niet gemaakt worden zonder een fasfoodrestaurant. Het voorziet in hoge mate in de behoefte van automobilisten en hun passagiers."

RAADSDEBAT

Tijdens een bijeenkomst over het centrumplan in het Boxtelse gemeentehuis kwam de uitbreiding van De Liempdse Barrière dinsdag ook aan bod. Daarbij uitten voorzitter Hans van Erp van de winkeliersvereniging Oosterhof en preses Harry Kroot van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum in de wijk Oost hun zorgen over de mogelijke vestiging van een winkel met streekproducten uit Het Groene Woud. Van Erp: ,,Een dergelijke winkel hoort thuis in het centrum, maar zeker niet op deze locatie langs de A2."

Kroot nam nog meer stelling tegen het plan. ,,Je verwacht toch niet dat iemand die daar een streekproduct koopt, de volgende dag weer dezelfde afrit pakt om er weer iets te kopen?"

Eigenaar Alexander Breedijk van Bibitor Vastgoed zag deze week geen kans om een toelichting te geven op de plannen bij De Liempdse Barrière.