Laura van Erp, Evi Spierings en Gitte van Hemert (van links naar rechts) uit groep 7a van de Angelaschool kijken vol bewondering naar een van de beelden in de  Heilig Hartkerk. (Foto: Gerard Schalkx).
Laura van Erp, Evi Spierings en Gitte van Hemert (van links naar rechts) uit groep 7a van de Angelaschool kijken vol bewondering naar een van de beelden in de Heilig Hartkerk. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ANGELASCHOOL KRIJGT RONDLEIDING IN 'HEILIG HARTGEBOUW'

'Kerk ideale plek voor grote gamehal'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een chillplek, een museum, bioscoop, concerthal of een theater. Leerlingen van groep 7 van de Angelaschool werden dinsdagmiddag hoogstpersoonlijk rondgeleid door pastoor Jacques Grubben in de Heilig Hartkerk, die begin januari aan de eredienst werd ontrokken. De kinderen hadden goed nagedacht over een nieuwe bestemming van het voormalige Godshuis.

Grubben, die zondag 8 maart door hulpbisschop Rob Mutsaerts geïnstalleerd wordt als pastoor van de Heilig Hartparochie in Boxtel, verzorgde dinsdagmorgen een gastles aan de leerlingen van groep 7. Na de middagpauze gingen de kinderen vervolgens per klas een kijkje nemen in de nabijgelegen kerk. ,,Eigenlijk is het geen kerk meer omdat onze lieve heer er niet meer woont", zei Grubben voor de ingang van het 'Heilig Hartgebouw' aan de Baroniestraat in Boxtel. ,,Maar toch wil ik jullie vragen om een beetje stil te zijn als we dadelijk naar binnen gaan. De verwarming staat niet aan, maar gelukkig dragen jullie jassen. Ik vergelijk deze kerk zelf vaak met een huiskamer, want je voelt je hier al heel snel thuis."

KRUISWEG

Even later gaf Grubben in de kerk een korte uitleg over de huidige inrichting én de schilderijen aan de muur die de kruisweg van Jezus uitbeelden. ,,Je ziet dat het altaar weg is en dat een aantal banken en stoelen is verdwenen. Misschien dat we nog plek hebben voor de zijbanken in de Sint-Petrusbasiliek en dat we de andere meubilair- en interieurstukken in de andere kerkgebouwen in Boxtel en omliggende kunnen onderbrengen. De reden dat de vlaggen en vaandels in de kerk hangen, heeft te maken met de laatste eredienst die hier gehouden is op 4 januari. Toen wilden we samen met de parochianen op een mooie manier afscheid nemen van de kerk."

Evi Spierings van groep 7a van juffrouw Anita Vervoort hing aan de lippen van pastoor Grubben en genoot zichtbaar van het bezoek aan de kerk. Ze liep als een echte reporter door het gebouw met een pen en een groot kladblok in de aanslag. ,,Ik vind het wel leuk om een verslag te maken van alles wat we hier allemaal zien en horen. Dit is echt een prachtig gebouw, mooier dan de Sint-Petrusbasiliek. Vooral die glas-in-loodramen, het hoogaltaar en de kleuren van de bakstenen zijn fraai. Zelf hoop ik dat ze hier een museum gaan inrichten en dat alle beelden en de schilderijen van de kruisweg hier blijven hangen. Een bestemming dus die past bij de geschiedenis van dit gebouw."

Gitte van Hemert had het ook prima naar haar zin. ,,Ik ben wel gedoopt, maar ben verder niet zo heel serieus met het katholieke geloof bezig. Toch vind ik het best bijzonder om hier te zijn. Met het Angelakoor hebben we hier ook wel eens gezongen, wat heel leuk was om te doen. Vooral omdat de kerk zo'n mooie klank heeft. Daarom heb ik wel iets met dit gebouw, meer dan met andere kerken."

MCDONALD'S

Tal van ideeën voor de herbestemming passeerden de revue, al had leerling Camiel Heesbeen zo zijn eigen gedachten over de invulling van het kerkgebouw. ,,Ik vind eigenlijk dat hier niks moet gebeuren en dat ze het moeten laten zoals het is. Waarom? Het is van 1901 tot 2015 een kerk geweest, die geschiedenis moeten ze respecteren." Sam van Oosterhout liet zijn fantasie de vrije loop. ,,Weet je wat ik gaaf zou vinden. Als ze hier een grote gamehal van zouden maken. De kerk is daar een ideale plek voor." Sven Derksen had weer een andere wens. ,,Een bioscoop en een theatertje. Dat zou hier heel goed passen." En wat te denken van het wél heel bijzondere plannetje van Jeoyre Lucius. ,,Een McDonald's in de kerk. Dat zou nog eens grappig zijn. En lekker!"

AKOESTIEK

Navraag bij de de leerlingen van groep 7a leerde uiteindelijk dat de meerderheid van de klas de voorkeur geeft aan een bioscoop in het kerkgebouw, maar dat ook een theater en museum hoog scoren. De kinderen wilden op hun beurt graag weten van pastoor Grubben hoe hij over de herbestemmingskwestie denkt. ,,Een theater zou ik persoonlijk een mooie invulling vinden", was zijn reactie. ,,Maar vanwege de uitstekende akoestiek van het gebouw zou zeker ook een concerthal hier goed passen."

Nadat de leerlingen van groep 7 van de Angelaschool dinsdag een rondleiding kregen, was het vandaag, donderdag 5 maart, de beurt aan de drie klassen van groep 8. Binnenkort volgen ook nog de leerlingen van de Sint-Petrusschool.

FOTO BOVEN: Laura van Erp, Evi Spierings en Gitte van Hemert (van links naar rechts) uit groep 7a van de Angelaschool kijken vol bewondering naar een van de beelden in de Heilig Hartkerk. (Foto: Gerard Schalkx).

Boxtel

Rommelmarkt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 7 maart van 13.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt gehouden. Bezoekers betalen één euro entreegeld; kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Wie spulletjes wil verkopen, kan voor drie euro een tafel huren via telefoonnummer (0411) 68 36 75 of 06-22 77 17 72. Parkeren bij De Rots is gratis.

Van Passie en Adriaan

Verpleegkundige Bernadette Hoogakker, die actief is in woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat, vertelt zondag 8 maart van 11.00 tot 12.30 uur tijdens een lezing in het kader van de cyclus 'Van Passie en Adriaan' over haar werkzaamheden en passie: de zorg voor de kwetsbare zieke mens. Plaats van handeling is de ridderzaal van kasteel Stapelen.

De toegangsprijs bedraagt vijf euro. Aanmelden via www.kasteelstapelen.nl.