Marianne van der Sloot in gesprek met mantelzorgbegeleidster Chris d'Haré. (Foto: Peter de Koning).
Marianne van der Sloot in gesprek met mantelzorgbegeleidster Chris d'Haré. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPRICHTER JEUGDGEMEENTERAAD NU 'GEZICHT' CDA BRABANT

'Een hele grote verantwoordelijkheid'

PETER DE BEKKER

In 1994 nam ze op elfjarige leeftijd het initiatief voor de oprichting van de jeugdgemeenteraad in Boxtel. Nu, 22 jaar later, is Marianne van der Sloot de lijsttrekker van het CDA voor de Provinciale Statenverkiezingen. In die functie bezocht ze gisteren haar geboorteplaats.

,,Een zeer enthousiaste, jonge 'politica'." Zo herinnert oud-burgemeester Jan van Homelen zich Marianne van der Sloot toen zij als jong meisje het idee voor een jeugdgemeenteraad bij hem opperde. ,,Dat deed ze met verve. Destijds zei ze al dat ze Ruud Lubbers wilde opvolgen. Ze had toen al een grote politieke belangstelling." Dat het meisje van toen nu de lijsttrekker is voor het provinciale CDA doet hem wel wat. ,,Ik ben heel erg trots op haar."

Het gezicht van Van der Sloot siert nu posters, vlaggen, verkiezingsborden en zelfs een bus. ,,Dat was wennen, zeker in het begin", geeft de Boxtelse toe. ,,Maar als dit ons CDA vooruit helpt, vind ik het allemaal goed. Voor mij is die afbeelding een symbool voor onze hele CDA-lijst." Ze wijst op de gemiddelde leeftijd van de kandidaten in de top tien. ,,Die is 39 jaar. We zorgen voor vernieuwing, een frisse wind."

TELEFOONTJE

Vier jaar geleden was Ruud van Heugten nog CDA-lijsttrekker voor de Statenverkiezingen. Hij bedankte een paar maanden geleden voor een nieuw lijsttrekkerschap. Vervolgens kreeg Van der Sloot - die meeschreef aan het CDA-programma - een telefoontje van de voorzitter. Of zij wilde solliciteren voor het lijsttrekkerschap. Daar moest ze wel even over nadenken. Het verzoek verraste haar. ,,Zoiets is een grote verantwoordelijkheid. Ik heb het voorstel met verschillende mensen besproken. Die adviseerden me ervoor te gaan. En als ik ergens voor ga, dan doe ik dit voor de volle honderd procent."

De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maakte ze al vaker mee. Maar dit is volgens haar niet te vergelijken met de campagne voor deze Statenverkiezingen in de rol van lijsttrekker. ,,Ik voel me nu eindverantwoordelijk voor de lijst en de uitslag", legt Van der Sloot uit. ,,Dat is echt anders dan wanneer je bijvoorbeeld op nummer twee staat."

'VOL, ECHT VOL'

Het is natuurlijk eervol om lijsttrekker te zijn, maar Van der Sloot heeft het nu wel razend druk. ,,Ik heb tot 1 april verlof kunnen opnemen bij zorgverzekeraar VGZ, waar ik werk. Dat is heel fijn, want alle focus moet naar de campagne. Ik wil met ons team een mooi resultaat neerzetten. Mijn weken zitten vol, echt vol."

Ze pakt haar agenda erbij. ,,Volgende week maandag heb ik een afspraak met de ouderenbonden in 's-Hertogenbosch, wacht een bezoek van Kamerlid Martijn van Helvert in verband met de overlast van goederentreinen in Tilburg, is er een ontmoeting met de seniorleden van de vakbond en 's avonds in Roosendaal een bijeenkomst over mantelzorg met Kamerlid Mona Keijzer. Dinsdag breng ik een werkbezoek aan verschillende projecten in de gemeente Waalre en staat er een lijsttrekkersdebat in Valkenswaard gepland. Woensdag is er een debat over megastallen op Radio 1 en wacht een bijeenkomst over onderwijs. Donderdag gaan we campagne voeren in Best en Steenbergen. Vrijdag zijn we op de weekmarkt in Sint-Oedenrode, heb ik een debat op Omroep Brabant-radio en ga ik naar een bijeenkomst over de rondweg bij Eindhoven en 's avonds naar Indoor Brabant. Zaterdag gaan we vijf gemeenten bezoeken en heb ik een debat op Omroep Brabant. En zo gaat het maar door..."

CROWDFUNDING

Indruk maakte haar bezoek aan Haghorst. ,,Dat is een hele kleine kern waar alle voorzieningen verdwijnen. Dat vond ik erg aangrijpend. Het mooie was dat een meisje van 11 daar tegen in verzet kwam. Zij is een crowdfundingactie gestart. Wij vinden als CDA leefbaarheid ook een taak van de provincie. Door buurtbussen te laten rijden, pinautomaten in ieder dorp te handhaven en met ondernemers in gesprek te gaan." Ook de problemen van ondernemers hebben haar aandacht. ,,Ik spreek veel jonge boeren die vooruit willen, maar niet kunnen omdat de provincie te lange procedures vraagt. Daar moeten we wat aan doen."

GOUDEN KRANEN

Gisteren bracht Van der Sloot in haar functie als CDA-lijsttrekker een bezoek aan Boxtel. Ze ging op gesprek bij mantelzorgbegeleidster Chris d'Haré en een mantelzorger. ,,Mantelzorgers hebben moeite genoeg om zichzelf overeind te houden", vertelde d'Haré haar. ,,Ze weten daarnaast niet waar ze aan toe zijn met al die veranderingen."

,,De zorg is een van de belangrijkste politieke thema's op dit moment", benadrukt Van der Sloot. ,,Omdat het om mensen gaat. Vroeg of laat komt iedereen met zorg in aanraking. Ik vind betrouwbare zorg een belangrijke taak van de overheid. Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Dit zorgt voor onrust bij mensen. Dat raakt me. Ik vind dat we er als overheid alles aan moeten doen om mensen goede zorg te geven. Dat hoeft niet met gouden kranen of in zorghotels. Het gaat om de persoonlijke zorg. Thuis, in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Je moet er op kunnen vertrouwen dat de zorg er is als je die nodig hebt."

CARRIÈREPLANNING

Het oprichten van de jeugdgemeenteraad in Boxtel, het werk als raadslid in Nijmegen en 's-Hertogenbosch en nu de rol als lijsttrekker tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Steeds een stap hoger, het klinkt als carrièreplanning. ,,Maar dat zit er niet achter", benadrukt de Boxtelse. ,,Ik vind het gewoon ontzettend fijn om wat voor mensen te kunnen doen. Luisteren wat mensen bezighoudt, erover praten en een actie opzetten. Dat deed ik in de jeugdgemeenteraad al, nu in de gemeenteraad en straks bij de provincie. Iets kunnen betekenen voor mensen, daar gaat het me om."

FOTO GROOT: Marianne van der Sloot in gesprek met mantelzorgbegeleidster Chris d'Haré. (Foto: Peter de Koning).

FOTO KLEIN: Jeugdwethouder Karin van Mil bevestigde in 1995 het bordje 'Brabant Bekent Kleur' aan de gevel van het gemeentehuis. Jeugdgemeenteraad-secretaris Marianne van der Sloot (rechts) en burgemeester Jan van Homelen kijken toe.

Onder het toeziend oog van burgemeester Jan van Homelen en jeugdgemeenteraad-secretaris Marianne van der Sloot (rechts) bevestigt jeugdwethouder Karin van Mil het bordje 'Brabant Bekent Kleur' aan de gevel van het gemeentehuis.