WETHOUDER VERBAASD OVER COMMOTIE

'Bouw Wilgenbroek was al lang gepland'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,De start van de verbouwing bij brede school De Wilgenbroek stond al heel lang op de planning. De renovatie maakt onderdeel uit van de tweede onderwijscarrousel." De Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade reageerde dinsdag tijdens de raadsvergadering op een brief van Balans, die daarin melding maakt van de onrust die onder meer leeft bij de ouders en directie van basisschool De Hobbendonken.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden benadrukte dat ook de nieuwbouw van De Hobbendonken bij De Kleine Aarde onderdeel uitmaakt van de tweede onderwijscarrousel. ,,De Hobbendonken staat al lang in de wacht", liet Van der Zanden weten. ,,De school kan een opfrisbeurt heel goed gebruiken en ontvangt daarvoor een bedrag van 68.000 euro; de ouders zijn inmiddels al begonnen om het gebouw op te knappen. Ik kan u vertellen dat de directeuren van enkele basisscholen, waaronder Henk Verhoeven van De Hobbendonken, van hun stoel afvielen toen ze hoorden van de bouwstart en het bedrag van 750.000 euro dat aan de verbouwing van de Wilgenbroek gekoppeld is. Hier is kennelijk sprake van miscommunicatie."

Balans schrijft in de brief dat van de totale verbouwingskosten van de Wilgenbroek 4,5 ton 'blijkbaar' bestemd is voor basisschool De Spelelier. ,,Met de overige 300.000 euro lijkt u het hele gebouw aan te willen pakken", stelt raadslid Erica Vos in het schrijven. ,,En mogelijk dat in de toekomst ruimtes ingezet worden voor decentralisatietaken."

VOORTREKKEN

Wethouder Lestrade verbaasde zich dat de directies van de scholen kennelijk niet op de hoogte zijn van de plannen rond Wilgenbroek. ,,De verbouwing staat al tijden op de planning." De wethouder gaf verder aan dat de extra drie ton onder meer bestemd is voor een deel van de verbouwing van kindercentrum De Elzengaard (zorginstelling Cello) dat in brede school Wilgenbroek gevestigd is.

Lestrade: ,,Daarnaast wordt het bedrag besteed aan het in zogeheten compartimenten (gedeeltes) verdelen van de Wilgenbroek en de aanpassing van de entree aan de voorzijde. En wat betreft de besteding van de 4,5 ton: die stond ook al heel lang op het programma. Er is geen sprake van dat wij de Wilgenbroek zouden voortrekken of bevoordelen en zeker ook niet dat wij ruimtes in willen zetten voor decentralisatie- of transitietaken. Er is een deskundige zorgorganisatie die dit laatste voor ons uitzoekt en regelt."