Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HANS PEL PLEIT VOOR LOKALE MUNT

'Boxtel gaat bij aanpak centrum terug in de tijd'

Boxtelaar Hans Pel reageert deze week in een opiniebijdrage op de actuele discussie over de toekomst van het centrum. Hij stelt dat de maatregelen die in Boxtel bedacht worden verre van origineel zijn en een voorbeeld zijn van 'het oude denken'. Hij pleit voor de invoering van een lokale complementaire munt.

HANS PEL

Met toenemende verwondering lees ik in deze krant hoe het gemeentebestuur, zijn adviseurs en andere betrokkenen het centrum van Boxtel willen revitaliseren. Terwijl een crisis hét moment is om grensverleggend te denken en onconventioneel te innoveren, zijn de voorgestelde maatregelen een knap staaltje van 'terug in de tijd'. De voorstellen zijn verre van origineel en typerend voor het 'oude denken'. Ze houden onvoldoende rekening met het feit dat de financieel-economische omstandigheden wezenlijk veranderd zijn.

DIEPE CRISIS

Er is sinds 2008 niet alleen sprake van een diepe economische crisis, maar ook van een ongekend diepe monetaire crisis. Middenstanders hebben te lijden onder een structureel gebrek aan geld onder de consumenten door de vergrijzing, werkloosheid, verlaging van lonen, uitkeringen, AOW en pensioenen, belasting- en huurverhogingen, stijging van zorgpremies en eigen bijdragen en oplopende schulden. Maar ook het gebrek aan krediet en niet te vergeten de afname van de omloopsnelheid van het geld zijn funest.

Geld wat je niet hebt, kun je nu eenmaal niet uitgeven. En wie iets weet van monetaire geschiedenis houdt er serieus rekening mee dat dit nog jaren kan duren. Sfeerverlichting, muziek, bankjes, plantenbakken, kortom gezelligheid en 'beleving' gaan de problemen echt niet oplossen. Laten we in plaats van deze sleetse suggesties vanaf vandaag investeren in ideeën die passen bij de wereld anno 2020.

INNOVATIE

Zou het niet goed zijn om voor het verwerven van broodnodige innovatieve ideeën een beroep te doen op initiatiefrijke, creatieve 'dwarsdenkers' die niet vastzitten in het oude paradigma, maar die buiten de geijkte kaders kunnen denken, bijvoorbeeld in systemen: het centrum is immers een soort ecosysteem met talrijke mogelijke vormen van symbiose die zijn gericht op het behalen van gemeenschappelijke doelen.

Wat mij verder verbaast, is dat duurzaamheid geen enkele rol speelt in de voorstellen. En dat terwijl duurzaamheid dé aanjager is van de nieuwe economie en nieuwe werkgelegenheid creëert. Zou het niet goed zijn om serieus te overwegen hoe duurzaamheid een rol kan spelen bij de aanpak van de centrumproblematiek? Denk aan zaken als gezamenlijke en duurzame inkoop, afvalbeheer, energie

gebruik en -besparing, materiaalgebruik en -besparing, om zo een lokale circulaire economie te creëren.

Misschien is zelfs het coöperatiemodel bruikbaar. Zo kan het centrum een pilot worden voor verduurzaming van de hele Boxtelse economie. Bijkomend voordeel: als het centrum tot een duurzaam pareltje zou worden omgetoverd, kan het een voorbeeld voor andere plaatsen zijn en zo mensen van buitenaf aantrekken.

Zou het daarnaast niet wijs zijn om de ondernemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met wat ze altijd al deden en om daarentegen hun bedrijfsvoering te vernieuwen en waar mogelijk creatieve partnerschappen (niet alleen met collega's en leveranciers, maar juist ook met consumenten) aan te gaan die voor alle betrokkenen meerwaarde opleveren?

PERVERS GELDSYSTEEM

Een van de terecht door het gemeentebestuur c.s. genoemde oorzaken van de centrum-malaise is het weglekken van geld naar elders. Want geld werkt als smeerolie. Wanneer het weglekt uit de lokale economie, stokt de economische machine. Het meeste geld lekt echter niet weg naar Den Bosch of naar webwinkels.

Het mondiale geldsysteem is de boosdoener. Slechts 2 procent van al het geld is geïnvesteerd in de tastbare economie, 98 procent is zuiver speculatief. Dit geperverteerde systeem is gebaseerd op schuld + rente op rente en zuigt overal geld weg met als enige doel: nog meer geld. De prijs van elk product dat u koopt, bestaat voor minimaal 30 procent uit rentebetaling! Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het geld binnen Boxtel wordt uitgegeven en hier langer blijft rouleren? Ik doe hier een suggestie.

LOKALE MUNT?

Uit talloze experimenten, wereldwijd en ook in Nederland, blijkt dat de invoering van een complementaire lokale (of regionale) munt naast de euro de binding tussen ondernemers en consumenten en daarmee lokale economie versterkt, maar ook nieuwe vormen van werkgelegenheid doet ontstaan en verduurzaming stimuleert, en bovendien leidt tot een betere onderlinge samenwerking en de betrokkenheid van burgers bij de gemeenschap als geheel en hun participatie daarin vergroot.

Zou het niet verstandig zijn om serieus te onderzoeken of een lokale complementaire munt een bijdrage kan leveren aan de versterking van de Boxtelse economie als geheel en aan die van het centrum in het bijzonder?

Het voorstel voor invoering van zo'n lokale munt stuit nu vaak nog op ongeloof, maar het feit dat de grote banken met een ongekende wereldwijde lobbymacht alles uit de kast halen om deze alternatieven onderuit te halen, geeft aan dat zij zich ondanks hun enorme macht bedreigd voelen. En dat is niet voor niets...