Pastoor Grubben:

'Hart klopt in

de gemeenschap'

MARC CLEUTJENS

Jacques Grubben ziet het vooral als een formaliteit. Hij wordt zondag in de Sint-Petrusbasiliek geïnstalleerd als de nieuwe pastoor van de Heilig Hartparochie in Boxtel en daarmee wordt formeel bevestigd wat al langere tijd bekend is. ,,Ik vind het veel belangrijker dat een gemeenschap ontstaat waarin we als mensen een band opbouwen die goed is voor de toekomst."

Grubben kijkt nuchter naar de plechtigheid die zondag plaatsvindt in de Sint-Petrusbasiliek. Hulpbisschop Rob Mutsaerts van het bisdom 's-Hertogenbosch zal voorgaan in de viering, waarin ook het pastoraal team van de fusieparochie aan de parochianen wordt voorgesteld. ,,Het is eigenlijk geen groot nieuws", lacht Grubben. ,,Ik ben als drieënhalf jaar werkzaam in Esch, ben al een jaar in Boxtel actief en heb ook Liempde zes maanden onder mijn hoede." Toch ziet hij de installatie als een markant punt omdat ook de samensmelting van de vier parochies van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde bekrachtigd wordt.

Terugkijkend op het fusieproces overheerst grote tevredenheid. ,,Ik ben blij dat we de tijd genomen hebben die we nodig achtten", blikt Grubben terug. ,,Het bisdom heeft wel eens tot wat meer spoed gemaand, maar we hebben onze eigen weg gekozen. We hebben rustig afgetast en zijn erin geslaagd elkaar te vinden. We hebben de parochianen geen dictaat voorgelegd, maar hebben gekozen voor een investering in de diepte. We laten de mensen ook in de toekomst meedenken omdat het onze kerk is waar we samen verantwoordelijkheid voor willen én moeten dragen. Het hart blijft zo kloppen in de gemeenschap."

NIEUW LOGO

Tijdens de installatie in de Sint-Petrusbasiliek wordt niet alleen het pastoraal team voorgesteld, ook zal een nieuw logo te zien zijn dat aansluit bij de missie die de nieuwe parochie voor ogen heeft. ,,Ik ben blij verrast door het ontwerp, dat eigentijds is maar ook uitstraalt dat we diepgang zoeken. Het beeldmerk geeft uiting aan de passie waar we voor staan in deze kerkelijke gemeenschap."

Tijdens de plechtigheid is een grote rol weggelegd voor de jeugd. Zo krijgen communicanten en vormelingen een rol en zullen misdienaars uit alle kerken actief zijn. Verder is er een bijdrage van de gilden uit Boxtel, Esch en Liempde en wordt aan het slot van de viering een erehaag met kinderen gevormd.

TOEKOMST

Volgens pastoor Grubben zal de komende jaren duidelijk worden hoe de Heilig Hartparochie zich verder zal ontwikkelen. Nu telt de parochie vier kerkgebouwen en als het aan hem ligt blijft dat zo. ,,Wel gaan we elke twee jaar kijken hoe we er in de kerken voorstaan", vertelt hij. ,,We kijken naar het kerkbezoek, het aantal vrijwilligers en natuurlijk ook naar de financiën. Wat telt is dat er draagvlak is voor de kerk en dat de gebouwen misschien ook breder in de gemeenschap ingezet kunnen worden. Ik denk aan uitvoeringen of concerten, mits ze passen bij het karakter van de kerk."

De installatie in de Sint-Petrusbasiliek begint zondag 8 maart om 10.30 uur.