Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

liempdse vereniging viert jubileum op 9 maart

Vrouwencontact: al 60 jaar een begrip in Liempde

TONNIE WESSELING

Vereniging Vrouwencontact Liempde viert maandag 9 maart haar 60-jarig bestaan. Miet van Ruremonde is de enige nog in leven zijnde vrouw die er van het begin af aan bij is geweest. Reden om eens op de koffie te gaan bij deze negentig jaar oude Liempdse...

Wat mag je verwachten als je op bezoek gaat bij negentigjarige vrouw? De dame in kwestie doet zelf open en blijkt een kleine kwieke, goed geklede en fraai gekapte vrouw met pretlichtjes in de ogen, die je zo vijftien jaar jonger zou schatten. Aanwezig is ook haar schoondochter Margreet van Ruremonde die in het huis ernaast woont.

Tijdens een vergadering van de KAB (Katholieke Arbeiders Bond) werd in 1955 de KAV (Katholieke Arbeiders Vrouwen) opgericht. De toen 30-jarige Miet was er meteen bij als lid: ,,Het was het enige wat er voor vrouwen te doen was in Liempde. We vierden Sinterklaas en Kerstmis en iedere maand hadden we een bijeenkomst. Waar en wanneer, dat weet ik niet meer", lacht ze.

Na even zoeken en het raadplegen van schoondochter Margreet komt ze tot de conclusie dat mevrouw Timmermans uit Kasteren - 'die naam heb ik in m'n hoofd hangen'- de eerste voorzitter is geweest van 1955 tot 1964. Zelf is ze nooit voorzitter geweest: ,,Wij hadden niks anders geleerd dan werken", zegt Miet, die uit een gezin van negen kinderen komt. ,,Na de lagere school moest ik moeder helpen in het huishouden, dat was toen heel gewoon."

KLEINE KINDEREN

Later heeft ze wel een naaicursus gevolgd en ging ze bij mensen 'verstellen'. Ook haar eigen trouwjurk heeft ze zelf gemaakt. Het echtpaar Van Ruremonde kreeg vier zonen. ,,Met het jaarlijkse uitstapje van de vereniging ben ik vaak mee geweest", zegt Miet. ,,We gingen met de bus, maar niet zo ver hoor". Een tijd lang, zeventien jaar, kon Miet niet naar de maandelijkse activiteit. Haar man beheerde de kantine van voetbalclub DVG en had het zó druk, dat Miets hulp meer dan welkom was. Dat ze in die tijd alleen lid was, hinderde haar niet: ,,Ge hèt kleine kinderen, ge kunt niet alles en dat hoeft ook niet", concludeert ze nuchter.

Toen Miet in 1984 al weduwe werd, ging ze twee dagen in de week op de kinderen van de familie Knoops passen. ,,Je bent nog te jong om niets te doen. Het echtpaar ging werken, ik heb daar zeventien jaar opgepast en het altijd met liefde en plezier gedaan".

Terugkomend op het Vrouwencontact Liempde blijkt de naam door fusies regelmatig veranderd te zijn. In 1979 ging de KAV over in VNKV (Vrouwenbeweging Nederlands Katholiek Vakverbond) en in 1983 kwam door een afsplitsing van het VNKV de KVB (Katholieke Vrouwenbeweging Brabant) tot stand. Altijd speelde de kerk een belangrijke rol in de vereniging. Zo werd elke vergadering geopend met een christelijke groet en drie weesgegroetjes voor priesterroepingen uit de kinderrijke arbeidersgezinnen.

VERJONGING

Op 31 december 2008 werd de KVB opgeheven. De afdeling Liempde nam het besluit om als zelfstandige vereniging door te gaan onder de huidige naam Vrouwencontact Liempde. Met zo'n tweehonderd leden is het een bloeiende vereniging met een gevarieerd programma: er worden onder andere excursies gehouden, gefietst en gewandeld. Daarnaast zijn er lezingen, culinaire avonden en een leesclubje. ,,Het is nu heel anders, maar toch best leuk", zegt Miet. Zo volgt ze trouw iedere maand een lezing. Onlangs was er nog een psycholoog die vertelde over het omgaan met emoties.

De leden van het Vrouwencontact Liempde hebben een gemiddelde leeftijd van zestig jaar en daardoor is de vereniging wel aan verjonging toe. Dat valt niet mee, menen zowel Miet als schoondochter Margreet, omdat jongere vrouwen het vaak al druk hebben met sporten en andere activiteiten. Toch past het Vrouwencontact zich aan de tijd aan door bijvoorbeeld een high tea te organiseren die recent veel jongere bezoekers trok.

Toen Miet veertig jaar lid was kreeg ze een mooie bedrukte kaars en bij vijftig jaar een zwart klokje. Wat het aanstaande maandag wordt, is nog een verrassing. De leden komen om 18.30 uur bijeen in restaurant Hof van Liempde, waarna de huldiging van Miet van Ruremonde volgt. Aansluitend is er een diner met entertainment. Miet laat het rustig over zich heen komen: ,,Van zestig jaar kun je niet alles onthouden en de tijd is zo veranderd. Zo blijven vrouwen met kinderen werken. Ik vind een vrouw in huis met kinderen toch fijner, besluit Miet diplomatiek. Waarna ze eigenhandig een heerlijk kopje koffie op de 'ouderwetse 'manier gaat zetten.

Wie meer informatie wil over Vrouwencontact Liempde kan een kijkje nemen op www.vrouwencontactliempde.nl.

FOTO BOVEN: De Liempdse Miet van Ruremonde (90) toont de kaars en het klokje die ze ontving toen ze veertig en vijftig jaar lid was van Vrouwencontact Liempde. De vereniging viert maandag het zestigjarig bestaan. (Foto: Gerard Schalkx).


Waterschappen lanceren

eenvoudige waterregels

De waterschappen De Dommel, Aa & Maas en Brabantse Delta hebben nieuwe waterregels vastgesteld. De regels met de traditionele naam 'Keur' zijn eenvoudiger en er is minder vaak een vergunning nodig dan voorheen. Activiteiten rondom kleine watergangen zijn in veel gevallen zelfs vrijgesteld van regels.

Met de nieuwe 'Keur' dragen de waterschappen bij aan minder regels en minder administratiekosten voor burgers en bedrijven. De Keur is een verordening waarin staat wat wel en niet mag rond watergangen, dijken en grondwater. De nadruk ligt nu meer op wat wel mag in plaats van wat niet mag. Voor veel zaken hoeven burgers en bedrijven namelijk geen vergunning meer aan te vragen. Een melding aan het waterschap volstaat. Voorbeelden van activiteiten langs watergangen waarvoor geen vergunning nodig is, als men zich aan de regels houdt, zijn bijvoorbeeld: borden langs recreatieroutes, steigers, vlonders en bruggen.

Alles wat grote impact heeft op belangrijke watergangen en keringen blijft wel vergunningplichtig. In 2014 hebben de drie waterschappen samen eenvoudige regels opgesteld en veel oude overbodige regels geschrapt. In de tweede helft van 2014 kon men op internet de regels bekijken en commentaar geven. In het begin van 2015 hebben de waterschappen de regels definitief gemaakt. Vanaf 1 maart geldt de nieuwe Keur in de drie waterschappen.