Kathinka en Peter Verzijden begonnen hun fysiotherapiepraktijk 25 jaar geleden met een klein pand aan de Drossaard. (Foto: Peter de Koning).
Kathinka en Peter Verzijden begonnen hun fysiotherapiepraktijk 25 jaar geleden met een klein pand aan de Drossaard. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FYSIOPRAKTIJK PETER VERZIJDEN BESTAAT 25 JAAR

'Onze manier van werken is topsport'

PETER DE BEKKER

'Het beste fysiotherapiecentrum van Nederland'. Zo betitelt oud-tophockeycoach Marc Lammers de zaak van Peter en Kathinka Verzijden aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel. Het is deze maand 25 jaar geleden dat Verzijden zijn praktijk begon.

,,We zijn gestart met een gehuurd pandje aan de Drossaard, met twee kleine behandelkamertjes", herinnert Peter zich. ,,Mijn vrouw Kathinka deed de administratie en werkte daarnaast in de verpleging en ik deed de fysiotherapie. De gedachte was dat we niet heel groot hoefden te worden, als we ons werk maar goed zouden kunnen doen. Maar de medische wereld veranderde, de zorg veranderde en wij hebben de drive daarop in te gaan."

In 2011 verruilden ze de ruimte van 370 vierkante meter voor een prachtige locatie van duizend vierkante meter aan de Baandervrouwenlaan.

,,Jij bent vanaf dag één een heel vooruitstrevende, toekomstgerichte fysiotherapeut", vult Kathinka haar man aan. ,,Je bent ook echt een ondernemer. Je durft je nek uit te steken. Onderweg komen er dingen op je pad die je niet voorbij laat gaan. Nu hebben we bijvoorbeeld ook een praktijk in Den Bosch. Dat hadden we destijds niet durven hopen."

VEEL VERANDERING

Er is in de loop van de jaren veel gewijzigd op zorggebied. ,,Vroeger was er een structuur met een ziektekostenverzekeraar, een zorgfonds, een ziekenfonds en een particuliere patiënt. Je kon niet echt ondernemen", vertelt Peter. ,,Nu is de markt opener. Mensen hebben geen verwijzing van de huisarts of specialist meer nodig. Ze kunnen zelf bepalen of ze naar de fysio gaan als ze ergens last van hebben, en naar welke praktijk."

De cliënten zelf zijn volgens hem ook veranderd. ,,Ze willen inzicht in hun probleem. Maar dat is ook goed." Kathinka haakt daarop in: ,,We maken nu ook een soort behandelovereenkomst met de mensen. We stellen samen een doel. Waar werken we naartoe en hoe gaan we dat aanpakken." Peter: ,,Het is hier niet alsof je je auto naar de garage brengt. Je zal het samen moeten doen."

Ook de behandelmethodes zijn na 25 jaar aangepast. ,,Er zijn technieken bijgekomen en gewijzigd", vertelt Peter. ,,Je ziet ook een ontwikkeling in bijvoorbeeld echografie en shockwavetherapie. Die zaten vroeger niet bij de fysiotherapeut, nu wel. Daardoor werk je op een andere manier." Dat past volgens hem ook wel bij zijn praktijk. ,,We hebben hier een team dat van nature de wil heeft zich te ontwikkelen en vooruitstrevend wil zijn. En we willen elkaar beter maken."

'NIET MEER GRENS OVER'

Verzijden bouwde, behalve met zijn praktijk, ook een naam op met topsport. Zo mocht hij een paar keer als fysiotherapeut met het Nederlands vrouwenhockeyteam mee naar grote toernooien, zoals de Olympische Spelen in Peking. Daar won Oranje goud. ,,Dat staat mooi op je cv, dat had ik absoluut niet willen missen. Laatst heb ik de kans gekregen zoiets opnieuw te doen, maar we gaan nu voor de praktijk en de ontwikkeling hier. Als topsporters hier willen komen, zijn ze van harte welkom. Wij gaan zelf echter niet meer de grens over."

Hij noemt de manier van werken in zijn praktijk ook een beetje topsport. ,,Wij willen eveneens het beste eruit halen, innoveren, vooruitstrevend blijven en kritisch zijn op ons eigen handelen. Dit past bij de cultuur van de praktijk."

FOTO BOVEN: Kathinka en Peter Verzijden begonnen hun praktijk 25 jaar geleden in een klein pand aan de Drossaard. (Foto: Peter de Koning).


Reis door de modewereld van Boxtel

Laten zien dat Boxtel veel te bieden heeft op het gebied van mode. Dat is de reden voor Fashion Friday, een gezamenlijk evenement dat de zaken Filipe Mode en Uniek Mode op de Markt en Pour Vous Schoenen aan de Rechterstraat organiseren. Bezoekers zijn vrijdag 13 maart tussen 10.00 en 21.00 uur welkom bij de winkels om te genieten van een hapje en drankje.

Uniek Mode, 34 jaar gevestigd in Boxtel, wordt momenteel verbouwd en gaat op woensdag 11 maart weer open. Tot en met zaterdag 14 maart worden dagelijks allerlei acties georganiseerd met als hoogtepunt: Fashion Friday. ,,We willen laten zien dat je voor modieuze schoenen en heren en damesmode van hoog niveau in Boxtel terecht kunt", aldus Tuur Raaijmakers van Uniek Mode.

LANDENTHEMA

Aan het evenement is een landenthema gekoppeld. Raaijmakers: ,,Zo kun je bij Pour Vous terecht voor een Frans hapje en drankje, bij Filipe staat Spanje centraal en bij Uniek Mode komen bezoekers in Italiaanse sferen." Delicatessenzaak PROEF! Culinair, gevestigd aan de Molenstraat, zorgt voor de hapjes en drankjes.

In iedere winkel kunnen mensen een stempelkaart krijgen. Wanneer ze bij Pour Vous, Filipe Mode en Uniek Mode rondkijken, ontvangen ze een stempel. Met een volle kaart maken ze kans op een stedentrip voor twee personen bij VakantieXperts.

Naast de heropening van Uniek Mode op woensdag 11 maart worden op donderdag 12 maart drie sjaals verloot en staat de zaterdag in het teken van 'Lazy Saturday'. Onder het genot van koffie met gebak wordt de nieuwste collectie getoond aan bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.uniekmode.nl.